Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Deklaracija o deklaraciji
Komentar dana

Deklaracija o deklaraciji

PDF Štampa El. pošta
Miodrag Zarković   
petak, 02. april 2010.

- Polazeći od Ustava Republike Srbije po kojem je Srbija definisana kao država srpskog naroda i ostalih građana koji u njoj žive,

- Izražavajući privrženost duhu i normama slavnih predaka koji su vekovima unazad stvarali, branili i obnavljali nacionalnu državu srpskog naroda,

- Rukovodeći se ciljevima obezbeđenja stalnog mira i stabilnosti na prostoru Republike Srpske, kao i bolno nedostajućem unapređenju odnosa Republike Srbije sa svim političkim, društvenim i kulturnim subjektima srpskog naroda u okruženju,

- Težeći da sećanje na surove oružane sukobe tokom dvadesetog veka, u kojima je srpski narod podneo nemerljiva stradanja, nikada ne izbledi, kao i da istina o stotinama hiljada srpskih žrtava najzad prodre u svetsku javnost i dovede do pravnih posledica za sve koji su nekažnjeno prolivali srpsku krv,

- Užasavajući se presuda Haškog tribunala, koji uporno zanemaruje srpske žrtve iz devdedestih godina dvadesetog veka i odbija da procesuira ideologe slovenačkih, hrvatskih, muslimanskih i albanskih zločina nad srpskim stanovništvom u istom periodu, a koji su u velikoj meri puka repriza stravičnih zločina nad Srbima iz dva svetska rata,

dole potpisani državljanin Republike Srbije doneo je ličnu

DEKLARACIJU

o osudi Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici

1. Narodna skupština Republike Srbije izvela je 30. i 31. marta 2010. godine najstrašniji zločin prema srpskom stanovništvu u Republici Srpskoj, na način utvrđen Deklaracijom o osudi zločina u Srebrenici, nastavljajući društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje tuđih nacionalnih interesa mora ostvariti zanemarivanjem sopstvenih i daljim unižavanjem nacionalnog dostojanstva celog srpskog naroda.

2. Državljanin Republike Srbije izražava saučešće porodicama Srba nastradalih za vreme ratova devedesetih, kao i izvinjenje Republici Srpskoj zbog toga što nije sprečio da se donese tragična Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici.

3. Državljanin Republike Srbije očekuje da Narodna skupštine Republike Srbije u nekom sledećem, časnijem sazivu, usvoji Deklaraciju o izvinjenju narodu i institucijama Republike Srpske.

4. Državljanin Republike Srbije izražava očekivanje da će najviši organi Republike Srpske osuditi zločin koji je nad njihovim entitetom i stanovništvom učinila Narodna skupština Republike Srbije.

5. Državljanin Republike Srbije nada se da će Republika Srpska, uprkos izuzetno snažnom pritisku kojem je sa svih strana izložena još od svog nastanka, uspeti da opstane i ostvari svoje legitimne interese.

6. Državljanin Republike Srbije poziva stanovnike Srbije, a posebno Srbe iz drugih zemalja, da nikada ne zaborave šta je i kako uradila vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja je Deklaracijom o osudi zločina u Srebrenici opravdala zlodela svih ostalih strana u jugoslovenskim građanskim ratovima i praktično pozvala na njihovo ponavljanje.

7. Državljanin Republike Srbije pruža punu podršku svima koji se protive nametanju presuda Haškog tribunala kao konačne pravde i nada se da je saradnja sa tom sramotom od institucije završena, kao i da nikada neće biti obnovljena.

8. Državljanin Republike Srbije nada se da će puna istina o događajima u Srebrenici iz jula 1995. godine prodreti najpre u srpsku a zatim i svetsku javnost, odnosno, da će pogubne političke manipulacije ustupiti mesto činjenicama i dokazima, koliko god da ih ima ili nema.

U Beogradu, 1. aprila 2010. godine

Državljanin Republike Srbije Miodrag Zarković

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner