Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Američki vojnici puškama na odbornike srpskih opština sa severa Kosmeta
Komentar dana

Američki vojnici puškama na odbornike srpskih opština sa severa Kosmeta

PDF Štampa El. pošta
Goran Vujević   
sreda, 31. avgust 2011.

Sinoć oko 23:00 časa na administrativnom prelazu Jarinje američki vojnici iz sastava KFOR-a svojim osionim i drskim ponašanjem direktno su provocirali članove odbora SO srpskih mesta na severu Kosmeta ne dozvolivši im da pređu na kosovsku stranu. Međutim, ono što nas najviše plaši jeste da su oni uperili puške u autobus sa nenaoružanim odbornicima kao da je on bio pun terorista Al-kaide a ne legalno izabranih predstavnika srpskog naroda na severu Kosova.

Razvoj ovog brutalnog i neopisivog iživljavanja tekao je prema rečima Časlava Sofronijevića, jednog od odbornika iz Zvečana na sledeći način: „Autobus sa odbornicima koji su se vraćali sa skupštine koja je održana u Beogradu na administrativnoj liniji u Jarinju, zaustavili su vojnici američkog kontigenta sa puškama uperenim u autobuse(!). Jedan vojnik je ušao unutra, legitimisao putnike, svi su mu dali lične karte da bi on prokomentarisao neko nezadovoljstvo. Nakon toga je ušao prevodilac, koji je drsko rekao da možemo samo da ćutimo (!), u suprotnom ćemo biti vraćeni(!). Mi smo pitali zašto ne možemo da uđemo na našu teritoriju i mi nismo dobili nikakav odgovor već su sa puškama uperenim u autobus, u putnike, na odbornike, pokazali neku njihovu demokratiju”. Rekao je Sofronijević.[1]

Sofronijević je izjavio da ne zna na koji način će se odbornici vratiti kućama ali da ne nameravaju da odustanu od te namere.

”Oni su nas vratili, trenutno smo krenuli ka Novom Pazaru, i probaćemo prelaz preko Brnjaka, ali verovatno će nas i odatle vratiti, jer znaju da je ovaj autobus sa odbornicima, a onda ćemo videti da li ćemo iće preko nekog alternativnog pravca, i ni mi sami ne znamo šta ćemo uraditi. Ali jedno je sigurno, makar i peške ići ćemo do svojih kuća”.

Do ovoga trenutka nije poznato da li su i na koji način odbornici stigli na sever Kosmeta svojim domovima i porodicama, ali jedno je sigurno - ovo osiono ponašanje vojnika KFOR-a jasno pokazuje da njihov mandat nije da sačuvaju živote i imovinu svih građana na teritoriji Kosova i Metohije, već su se ovim brutalnim iživljavanjem stavili na stranu Prištine koja ne priznaje legalno izabrane organe srpske lokalne samouprave na severu Kosova. Ova činjenica može samo da nas zabrine i da nas navede da se upitamo koja je zapravo istinska misija KFOR-a na Kosovu.

U tom svetlu, predosećajući nemire ili u cilju daljeg zastrašivanja Srba komadant KFOR-a Erhard Biler izjavio je da neće biti planiranog povlačenja vojnika KFOR-a usled “zategnutih odnosa na terenu”. Ocenivši da je tamo situacija “i inače etnički zategnuta”, Biler je kazao da ne misli da će “u bliskoj budućnosti biti smanjen broj vojnika” Kfora.[2]

Ovo može da znači samo jedno, naime KFOR se priprema da pruži maksimalnu podršku tzv. Vladi Kosova u cilju “uspostavljanja vlasti nad čitavom teritorijom Kosmeta”. Dodatno može da nas zabrine činjenica da u SB nije prošla ruska rezolucija o osudi jednostranog postupka Prištine prilikom slanja svojih paravojnih formacija na sever Kosova. Ministar Jeremić je istakao urgentnu potrebu da se sve strane uzdrže od jednostranih akcija i da se vrate dijalogu a preduslov za to je da Priština, sa nesumnjivim odobrenjem pojedinih zemalja međunarodne zajednice, prestane sa jednostranim aktima koji mogu samo naškoditi već ionako krhkom dijalogu. Na žalost, takav razvoj situacije u Savetu bezbednosti UN kao ni ponašanje američkih vojnika nam ne daje za pravo da očekujemo proširenje i ojačanje dijaloga. Sasvim naprotiv.


[2] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=08&dd=30&nav_id=538439

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner