Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Šezdeset šest odsto građana za SSP (B92)
Istraživanja javnog mnjenja

Šezdeset šest odsto građana za SSP (B92)

Stratedžik marketing   
četvrtak, 01. maj 2008.

Beograd - Velika većina građana Srbije (66 odsto) podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, pokazuje novo istraživanje.

Ipak, procenti se smanjuju ako se doda neka argumentacija u korist ili protiv potpisa, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnenja agencije Stratedžik marketing. Referendumska opredeljenost građana za Evropu dobila je potvrdu i u stavu o tome da li treba potpisati SSP jer je 66 odsto građana bilo za, a 21 protiv, pokazuje istraživanje.

Opredeljenost građana za Evropu, kada se ne pominju problemi u tim relacijama, jeste oko 70 odsto.

Gledano po stranačkom opredeljenju, za potpis na SSP su svi birači Liberalno-demokratske partije, 94 odsto birača liste "Za Evropsku Srbiju" i 81 odsto birača SPS-PUPS-JS.

Za potpisivanje Sporazuma izjasnilo se i 66 odsto neodlučnih birača, 56 odsto onih koji neće glasati, 45 odsto onih koji će glasati za DSS-NS i 41 odsto birača opredeljenih za SRS.

Samo među radikalima i narodnjacima onih koji su protiv SSP-a je više nego onih koji su za, i to za po jedan procentni poen, pokazuje istraživanje.

Takođe, uočava se i osetna razlika u stavu mlađih i starijih sugrađana - stariji su više protiv, a mlađi za potpisivanje Sporazuma.

"Belu šengensku listu, odnosno potencijalno ukidanje viza za građane Srbije kada putuju u zemlje EU, velika većina građana vidi kao veoma važno, čak 84 odsto, dok među samo 12 odsto građana koji ne smatraju značajnom takvu mogućnost za putovanja apsolutno prednjače najstariji i najneobrazovaniji", kaže direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević.

 

 

Direktor Stratedžik marketinga je naglasio i da se procenti menjaju ako se doda neka argumentacija u korist ili protiv potpisivanja SSP-a.

"Na podsećanje da se neke stranke protive potpisivanju i da Sporazum treba potpisati samo ako EU da garancije da je Kosovo deo Srbije, među DSS-NS i SRS simpatizerima drastično pada broj onih koji su za potpis, tako da je u ukupnom zbiru 56 odsto onih koji su i dalje za, uz 35 odsto onih koji su protiv", kazao je Bogosavljević.

Većina stranačkih simpatizera ne menja stav, pokazalo je istraživanje, ali i u slučaju kada se pominje partijsko uslovljavanje, najviše pada podrška socijalista - za 16 indeksnih poena.

"Broj radikala koji su i u tom slučaju za potpisivanje pada za devet odsto, a narodnjaka sa 45 na 39 odsto", rekao je Bogosavljević.

Istraživanje o stavovima građana prema Sporazumu Stratedžik marketing je sproveo 28. aprila, dan pre njegovog potpisivanja, na reprezentativnom uzorku od 550 punoletnih građana.

Marginalna greška uzorka je -/+ 4,1 odsto, a istraživanje je sprovedeno u okviru CATI SM omnibusa.