Početna strana > Hronika > 4000 američkih vojnika stiglo u Poljsku; Premijerka Poljske – Ovo je veliki dan koji će nam omogućiti bezbedan život
Hronika

4000 američkih vojnika stiglo u Poljsku; Premijerka Poljske – Ovo je veliki dan koji će nam omogućiti bezbedan život

PDF Štampa El. pošta
subota, 14. januar 2017.

 Premijerka Poljske Beata Šildo dočekala je trupe američke vojske na svečanoj ceremoniji održanoj u subotu. Tom prilikom, izjavila je da je ovo "veliki dan" koji će omogućiti bezbedan život za Poljsku.

Kako prenosi CNN, oko 4.000 američkih vojnika je raspoređeno u okviru rotacije trupa u Evropi, za koju Pentagon kaže da će učvrstiti veze sa NATO saveznicima i poslati jasnu poruku Rusiji, koja je kritikovala ovaj potez i ocenila ga kao pretnju za bezbednost Rusije.

Pol DŽons, ambasador SAD u Poljskoj ocenio je da su trupe raspoređene u ovoj zemlji "najsposobnija sila Amerike" čime je pokazana čelična vernost NATO saveznicima.

Poljska, SAD, vojska, NATO Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Ministar odbrane Poljske Antoni Macierevic je izjavio da će američke trupe doneti "slobodu, nezavisnost i mir za Evropu i ceo svet".

Poljska premijerka Beata Šidlo poželela je dobrodošlicu američkim vojnicima.

"Veliki je dan kada možemo da poželimo u Poljskoj dobrodošlicu najboljoj, najjačoj i najsjajnijoj armiji na svetu. Prisustvo američkih vojnika je dalji korak u strategiji vlade stranke Prava i Pravde da se ojača Poljska i naš region. To spada u napore da se izgradi svetski mir. Za poljsku vladu bezbednost domovine i Poljaka je iznad svega", kazala je poljska premijerka svečano postrojenim američkim vojnicima i okupljenim građanima Žaganja na zapadu Poljske.

(N1)