недеља, 14. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Документи > Кривично гоњење свих који покушају да организују или изврше примопредају власти на основу тзв. локалних избора на “Косову”
Документи

Кривично гоњење свих који покушају да организују или изврше примопредају власти на основу тзв. локалних избора на “Косову”

PDF Штампа Ел. пошта
Правно-политички савет Привремене скупштине АП КиМ   
понедељак, 02. децембар 2013.

Поводом нелегалних и нелегитимних локалних избора који су се, противно Уставу и законима Републике Србије, спроводили на територији АП Косово и Метохија 3.11, 17.11. и 1.12.2013, скреће се пажња на следеће:

- Привремени органи чије председнике и чланове је именовала Влада Републике Србије одлукама од 10.09.2013. („Сл.гласник РС 80/2013) за општине Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, су органи власти који су образовани у оквиру уставноправног поретка Републике Србије;

- Правни основ за образовање привременог органа и именовање председника и чланова привремених органа у општинама Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток је одредба чл. 86 ст.4-6 Закона о локалној самоуправи („Сл.гласник РС број 129/2007);

- Према одредби чл. 86 ст.2 Закона о локалној самоуправи, председник Народне скупштине је дужан да у року од два месеца од дана ступања на снагу одлуке о распуштању скупштине јединице локалне самоуправе распише изборе за одборнике који се имају спровести на основу Закона о локалним изборима („Сл.гласник РС број 129/2007, 34/2010, 54/2011);

- Привремени органи у општинама Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, а које чине председници и по четири члана, дужни су да обављају текуће и неодложне послове из надлежности скупштине и извршних органа јединица локалне самоуправе за коју су образовани, све док се не конституише скупштина и не изврши избор извршних органа власти у тим општинама, сходно Уставу, Закону о локалној самоуправи, Закону о локалним изборима, Закону о територијалној организацији Републике Србије, Закону о јединственом бирачком списку и другим прописима Републике Србије.

- Пре него што се обаве избори за одборнике по Закону о локалним изборима («Сл.гласник РС број 129/2007, 34/2010, 54/2011) и пре него што се конституише скупштина и њени извршни органи у општинама Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток сходно напред наведеним законским прописима, привремени органи ни у ком случају не смеју прекинути обављање законом предвиђених послова и евентуално их поверити било којем другом субјекту;

- свака фактичка, правна или конклудентна радња, којом би се лицима која су учествовала на нелегалним и нелегитимним изборима расписаним од стране албанских сепаратиста, признало својство представника локалног становништва или којима би се на било који начин уступило и омогућило обављање послова локалне самоуправе, престављало би противзаконит и недозвољен акт чијим би предузимањем била извршена и тешка кривична дела прописана у глави 28 Кривичног законика Републике Србије, тј. кривична дела против уставног уређења и безбедности Републике Србије.  

- сваки председник и члан привремених органа у општинама Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток је лично одговоран пред законом за свој рад и за своје поступке, те је неопходно да буде свестан да је на то место именован у складу са прописима Републике Србије и да једино у складу са тим прописима - а никако на основу усмених наредби или притисака од стране носилаца државних функција - може да престане обавеза обављања наведених послова. Основ за прекид обављања послова скупштине и извршних органа поменутих јединица локалне самоуправе никако не могу да буду тзв. бриселски споразум и избори које тај споразум предвиђа.

- Тзв. бриселски споразум није део правног поретка Републике Србије, те сходно томе, никог правно не обавезује, нити штити. Наиме, не ради се о закону, нити о било ком другом општем правном акту, а ни о потврђеном међународном уговору који би могао бити део правног поретка Републике Србије. Тзв. бриселски споразум никад није објављен, па самим тим није ни могао ступити на снагу, у смислу одредбе чл. 196 ст.1 Устава. Он правно не постоји.

- Стога смо дужни да упозоримо да ће против сваког ко буде учествовао у примопредаји општинске власти у четири општине на северу АП КиМ “победницима” на нелегалним сепаратистичким “локалним изборима” од 3.11, 17.11. и 1.12.2013. бити поднета кривична пријава за дела која се могу подвести под дефиницију велеиздаје. Даље упозоравамо да се ради о кривичним делима са запрећеним казнама затвора дугог трајања и дугим роковима застаревања кривичног гоњења, тако да ће починиоци кад-тад кривично одговарати за кривична дела усмерена против територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије, и никаква лична обећања садашњих носилаца власти у Србији, који су прекршили Устав на који су положили заклетву, неће моћи да их од тога заштите. Једини начин да чланови привремених органа власти у општинама Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић избегну овакву судбину биће да извршавају своје законске и уставне обавезе - ништа мање и ништа више од тога.

У Београду, 2.12.2013.

Чланови Правно-политичког савета Привремене Скупштине АП КиМ

Адв. Славка Којић

Александар Павић

Адв. Бранко Павловић

Мр Душко Челић 

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер