петак, 25. април 2014.
 Ћирилица | Latinica

Сва издања можете наручити и на начин описан у претплати

Жиро - рачун НСПМ

205- 38371 - 17

Адреса НСПМ:

Теразије 38/II, Београд

НСПМ Анализе

Нова свеска
НСПМ Анализе год III бр.5-6

Банер

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Медијски линкови
Банер
Банер
Банер

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

"Русија је започела војне вежбе, како би одвратила Кијев од насиља према сопственим грађанима", изјавио је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће онај ко је "наредио украјинској војсци да пуца у сопствени народ сносити тешке последице". Путин је рекао да је војна акција против присталица федерализације Украјине "озбиљан злочин званичног Кијева против сопственог народа" и назвао актуелне украјинске власти "хунтом"

На прилазу граду Славјанск отворена је ватра на снаге Народне самоодбране Славјанска, саопштили су за РИА Новости у штабу самоодбране. У централној градској болници су потврдили да је "у току озбиљан окршај, и да настављају да доносе убијене и рањене"

Oдборници Скупштине града Београда изабрали су Синишу Mалог за новог градоначелника Београда

Погледајте остале фото-вести

ИНФО


У протеклих месец дана, закључно са 24. мартом, сајт НСПМ је имао 528.804 јединствена посетиoца и 2.607.808 отворених страница; односно, 4,93 отворене странице по посети


У понедељак 24. 3. 2014. године, сајт НСПМ је имао 23.117 јединствених посетилаца и 95.768 отворених страница


У понедељак 17. 3. 2014. године, сајт НСПМ је имао 23.287 јединствених посетилаца и 100.517 отворених страница


У среду 12. 3. 2014. године, сајт НСПМ је имао 19.934 јединствена посетиoца и 102.087 отворених страница


У понедељак 3. 3. 2014. године, сајт НСПМ је имао 19.732 јединствена посетиoца и 101.397 отворених страница


У недељу 2. 3. 2014. године, сајт НСПМ је имао 19.326 јединствених посетилаца и 101.168 отворених страница


Нова анкета: Како ће се, по вашем мишљењу, завршити криза у Украјини?


Сви који желе финансијски да помогну опстанак и ширење НСПМ-а могу то да ураде преко странице за ДОНАЦИЈЕ.


Ово је нови НСПМ сајт и на њему се налазе текстови почев од 2008. године. Стари сајт, са текстовима закључно са 5. октобром 2008, налази се ОВДЕ

 

 

 

Банер

Најновије


Колумне Ђорђа Вукадиновића

Лажне дилеме, или зашто треба подржати Русију

Ђорђе Вукадиновић   

Треба да подржимо Русију зато што је Запад, односно западни пулени, у Украјини као и ономад на Косову, први повукао ногу, пустио духа из боце и покушао да стави Москву пред свршен чин.

 
Колумне Ђорђа Вукадиновића

Играње ватром

Ђорђе Вукадиновић   

Све у свему, чини се да су они који су имали намеру да у Кијеву до краја понизе „руског медведа“, помало непромишљено „чачкали мечку“. Напросто, Русија и Путин себи нису могли да дозволе такав ударац и толико понижење. Никога није препоручљиво понижавати и изазивати на тај начин. Сем ако није већ дебело трауматизован и „издресиран“, попут Србије и њене вајне политичке „елите“.

 
Колумне Слободана Антонића

Ови избори су на ивици регуларности

Слободан Антонић   

Досадашње исксуство са локалним изборима, на којима су активисти СНС умели да врше безобзиран притисак на бираче и бирачке одборе, не даје нам, нажалост, претераних разлога за оптимизам.

 
Политички живот

Крим, Србија и међународно право

Дејан Мировић   

У задњих 500 и више година Косово никада није било самостална држава. Територија Косова и Метохије је припадала вековима, или српској средњевековној држави, или Турској царевини од 1455. или коначно новој српској држави и Југославији (Савезној Републици Југославији) од 1912. године.

 
Политички живот

Мојих пет месеци у Министарству привреде

Душан Павловић   

У раду Владе могла се видети сва бесмисленост постојања политичких институција у Србији. Материјал и дневни ред за седницу министрима је достављан буквално пет минута пре почетка седнице. То је било у нескладу с Пословником о раду Владе по коме материјал и дневни ред мора да се достави министрима 24 сата пре почетка седнице.

 
Косово и Метохија

Ко се још сећа Косова и Метохије?!

Маринко М. Вучинић   

Јасно је да је питање Косова и Метохије потиснуто на дубоку маргину наше јавности а Бриселски споразум постаје тако нека врста светог и неупитног слова наше политике, основни предуслов за опстанак у политичком животу.

 
Савремени свет

Чему нас је, у Србији и Русији, научила украјинска криза?

Никола Танасић   

Муњевита реакција државних институција Русије, брзинско признавање легитимности локалних власти на Криму и примање Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације, емпиријски су потврдили оно о чему се већ годинама говори – Русија је ојачала и у стању је да штити своје интересе на међународном плану.

 
Савремени свет

Либија и Сирија – две земље, две судбине

Владимир Јевтић   

У сваком случају побуна је почела и у Сирији, с тим што су овог пута „ратнике“, односно „терористе“ као пешадију слале Сауди Арабија, Оман, Јемен, Катар и остале исламске земље које су под патронатом САД. Бројну армаду страних плаћеника у Сирији који се боре против регуларне армије чине и припадници Ал Каиде.

 
Економска политика

"Штокхолмски синдром" и српска политичка класа

Јован Б. Душанић   

Зар не би било логичније да су нам ближе Русија и Кина које нам бар не одмажу у заштити наших виталних интереса, док у исто време, САД и ЕУ отворено раде на дробљењу и слабљењу наше земље, сталним претњама, уценама и казнама? Таквом политиком и оне су, у великој мери, допринеле да већина наших грађана живи све горе и горе.

 
Истраживања јавног мњења

Спољнополитичке оријентације, „Јужни ток“ и српско-руски односи

НСПМ   

Потврђени налаз јесте да Русија, у овом тренутку, представља убедљиво и без премца водећу и доминантну спољнополитичку оријентацију за највећи број грађана Србије.

 
Колумне Ђорђа Вукадиновића

Победа "мачке у џаку"

Ђорђе Вукадиновић   

Вучић и радикали су предуго држани изван власти, која им је била непрестано на дохвату руке, а увек у последњем тренутку измицала. (Јака фрустрација услед близине искушења и недоступности предмета жеље, изобличава свест и душу – има нешто о томе код Лакана, а и у филму „Кад јагањци утихну“.)

 
Колумне Ђорђа Вукадиновића

Вучићева Србија

Ђорђе Вукадиновић   

Политичке кампање су оно у чему је Вучић заиста добар и једино што заиста воли и уме да ради. И у чему се вежбао и калио више од две деценије. Зато он, ево, још мало па две године државу и води као да је непрестано у изборној кампањи и у ванредном стању – што на неки начин и јесте случај.

 
Колумне Слободана Антонића

Зло се вратило – и шта сад?

Слободан Антонић   

Неко други ће направити организацију, окупити људе, направити план акције, повезати се са глобалним савезницима, извести револуцију, заменити стари систем новим – док ће они сами мирно да наставе да куцају на тастатури своје јуначке „ма-само-мотка-и-улица“ коментаре.

 
Политички живот

О Југославији, Србији, Милошевићу и Косову (I)

Борисав Јовић   

Нормални пут српског народа био је да ту Југославију поправља јер је он и створио. Ако је спрски народ положио толике жртве и ишао путем стварања заједничке државе и ако је то већ учињено – враћање назад било би поништавање свих тих жртава. 

 
Косово и Метохија

Тачију с љубављу, или увек може ниже

Александар Б. Ђикић   

Опуштено се формира нова влада која ће Србију водити кроз будућност, какву-такву; глас родољубивих снага се неће чути још годинама од сад, Србија се помирила са летаргијом, по ТВ екранима шенлуче прваци друге Србије, таблоиди улазе у институције система, јер нема више опасности.

 
Судбина дејтонске БиХ и Република Српска

Додик, Вучић и опозиција у Српској

Слободан Дурмановић   

Вучићева “помиритељска” мисија са Сарајевом биће знатно тежа, након што су СДА, коју полако преузима Бакир Изетбеговић, и СДП БиХ Златка Лагумџије решили да из власти избаце најстраственијег Вучићевог поштоваоца међу Бошњацима, Фахрудина Радончића.

 
Савремени свет

Адам Михњик – силом против Путина

Маринко М. Вучинић   

Сасвим је очекивано да ће и Адам Михњик негирати поређење Косова и Крима јер то произлази из начина како он приступа ситуацији у Украјини и улози тзв. међународне заједнице која примењује исту политичку методологију као у време разбијања социјалистичке федералне Југославије.

 
Савремени свет

Горак укус московског бостана

Ђорђе Милошевић   

Зашто су дозволили нападачима да се удаље са места злочина? Да ли се може представити аналогна ситуација у било којој цивилизованој земљи? Тамо би представници органа безбедности отварали ватру. И били би апсолутно у праву.

 
Економска политика

Може ли Америка да поремети руски извоз гаса у Европу?

Невенко Шкрбић   

Русија никога није натерала да купује њену нафту и гас, она једноставно располаже са изузетно траженим ресурсима које продаје по веома конкурентним условима на тржишту целе Европе, што је управо разлог због кога се овај њен посао развија огромном брзином.

 
Прикази

Јесен демократије

Маринко Лолић   

Приказ књиге: Маринко М. Вучинић, Глуво доба демократије у Србији, издавачи, Београд, 2012.

Аутор је успео да у свом критичком огледалу прикаже најважнији део српске политичке сцене у протеклих осам година.

 Најбољи коментари

"Каква случајност, исто се зове и изгледа као Вучићев шеик на води."

коментатор Миле на Атифете Јахјага одликовала шеика Мохамеда бин Заједа у Абу Дабију

"А где је Тома, он зна са лопатом...."

коментатор Ица на РТС: Новак Ђоковић кренуо ка завејанима, Вучић лично учествовао у акцији спасавања

Банер
Банер
Банер

Анкета

Како ће се, по Вашем мишљењу, завршити криза у Украјини?
 

НСПМ видео

"Став Србије" (ТВ Прва, 19.5.2013)

Вукадиновић, Туцић и Јовановић о учешћу владика на митингу Срба са КиМ


"Кажипрст" (Б92, 20.12.2012)

Ђорђе Вукадиновић о политичкој ситуацији и Платформи за Косово


"Хоћу да знам" (Б92, 29.2.2012)

Ђорђе Вукадиновић и Борка Павићевић о кандидатури Србије за ЕУ


Промоција НСПМ истраживања јавног мњења (Медија центар, 14.2.2012)

Ђорђе Вукадиновић и Слободан Антонић


"Утисак недеље" (Б92, 15.1.2012)

Ђорђе Вукадиновић и Светислав Басара

I део  II део


"Хоћу да знам" (Б92, 2.2.2012)

Слободан Антонић и Соња Бисерко


"Некад било" (РТРС, 4.12.2011)

Богдана Кољевић 


"Црно-бели свет"

Ђорђе Вукадиновић и Соња Бисерко

 o оптужницама за ратне злочине, посети Владимира Путина, НАТО пакту и актуелном геополитичком окружењу Србије.


Oстали видео записи  

Из архиве НСПМ

Фискалне мере - болно решење за српску економију
Владимир Ристановић   
понедељак, 11. јун 2012.
Са повећањем пореза, ПДВ-а, локалних такси и других намета, смањују се агрегатна тражња и потрошња, опадају инвестиције. Раст пореза директно погађа реални сектор. Ефекти на тржишту новца испољавају се тек са променом БДП-а, а како се смањује БДП тако се непосредно смањују порески приходи.
Цео текст
 

Република Српска: Стање и перспективе

Војвођанско питање

Преузмите комплетно НСПМ посебно издање:

Посетилаца на сајту: 3661 

НСПМ у Републици Српској!

Поштовани читаоци,

наша штампана издања можете купити и у РС, на следећим местима:

БАЊА ЛУКА - књижара "Литера" (Јеврејска бб) - 78000 Бања Лука - тел/факс 387 51 218577

БИЈЕЉИНА - књижара и антикварница "Самарџија" (Нушићева 9) 76300 Бијељина - тел. 387 55 207463


Погледајте ФОТОГРАФИЈЕ с промоције НСПМ-а у Бањалуци (22. мај 2009, Бански двор) 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер