субота, 02. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Wikileaks на НСПМ > Kако до успеха на северу Косова
Wikileaks на НСПМ

Kако до успеха на северу Косова

PDF Штампа Ел. пошта
Викиликс   
субота, 22. јануар 2011.

Преглед депеше: 10Pristina44, Kosovo: Succes in the north key to a succesfull

(Енглески оригинал)

Reference ID

Created

Released

Classification

Origin

10PRISTINA44

2010-01-27 15:03

2010-12-09 21:09

CONFIDENTIAL

Embassy Pristina

VZCZCXRO9597

OO RUEHDBU RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHNP RUEHROV RUEHSL RUEHSR

DE RUEHPS #0044/01 0271544 begin_of_the_skype_highlighting              

0044/01 0271544      end_of_the_skype_highlighting

ZNY CCCCC ZZH

O 271544Z JAN 10

FM AMEMBASSY PRISTINA

TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 9652

INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY

RUEKJCS/CJCS WASHDC PRIORITY

RUEOBZB/12SWS THULE AB GL PRIORITY

RUEHBS/USEU BRUSSELS PRIORITY

RUEHNO/USMISSION USNATO PRIORITY 1330

RUEKJCS/JOINT STAFF WASHINGTON DC PRIORITY

RUFOADA/JAC MOLESWORTH RAF MOLESWORTH UK PRIORITY

RHMFISS/HQ USEUCOM VAIHINGEN GE PRIORITY

RUCNDT/USMISSION USUN NEW YORK PRIORITY 1868

RHEHNSC/NSC WASHDC PRIORITY

RHFMISS/AFSOUTH NAPLES IT PRIORITY

RHMFISS/CDR TF FALCON PRIORITY

RHEFDIA/DIA WASHDC PRIORITY

RUEKJCS/SECDEF WASHINGTON DC PRIORITY

RUEPGEA/CDR650THMIGP SHAPE BE PRIORITY

RUEAWJA/DEPT OF JUSTICE WASHDC PRIORITY

RUZEJAA/USNIC PRISTINA SR PRIORITY

Wednesday, 27 January 2010, 15:44

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 PRISTINA 000044

SIPDIS

DEPT FOR EUR (SCE, ACE, RPM)

EO 12958 DECL: 01/27/2020

TAGS PGOV, PINR, PREL, MARR, KV

SUBJECT: KOSOVO: SUCCESS IN THE NORTH KEY TO A SUCCESSFUL

KFOR DRAWDOWN

REF: A. 09 PRISTINA 509 B. 09 USNATO 409 C. BELGRADE 0003

Classified By: AMBASSADOR CHRISTOPHER DELL FOR REASONS 1.4 (B) AND (D)

1. (Ц) РЕЗИМЕ: Мада су чарке и безбедносни инциденти ређи из дана у дан, претећи замрзнути конфликт у Северном Косову и даље је највећа претња за безбедно и сигурно окружење (SASE) /safe and secure environment/ на Косову на кратке и дуге стазе. Срећом, постоји одређен сложај фактора који би могао да преокрене десет година назадовања у Северном Косову, а којим се не би допустило да овај регион постане замрзнути сукоб. Постоји импресиван ниво међународног косензуса да се позабави питањима Северног Косова, а међународни чиниоци и Влада Косова су се сложили око Северне стратегије са тим истим циљем. КФОР, са својом тренутном робустном поставком снага “Капија (Gate) 1” од 10.000 војника, може одиграти важну улогу, одвраћајући екстремисте било на северу или на југу, како се стратегија буде примењивала. Пошто су донете одлуке да се пређе на “Капију 2” (5.000 војника) и иде даље, најбољи начин да се операционализује централни услов NAC-е (Северноатланског савета, прим. ред.) за успешно смањење трупа -- одржавање безбедног и сигурног окружења, са нивоом претње оцењеним као низак -- биће успех са овом Северном стратегијом. Критеријуми за овакав успех укључују замену илегалних паралелних структура легитимним телима Косова, успостављање снажних институција владавине права, поновно успостављање царинске контроле и убирања пореза, као и поновно успостављање законске, нормализоване службе за електричне услуге и њихову наплату под контролом КЕК-а. КРАЈ РЕЗИМЕА

СЕВЕРНО КОСОВО И ДАЉЕ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА ЗА ‘САСЕ’

--------------------------------------------- -----

2. (C) Тврдили смо (ref A) да је, ради постизања смањења трупа КФОР-а засновано на условима, како је договорено на Северноатлантском савету (ref B), од круцијалне важности како изградња капацитета локалне безбедности тако и бављење постојећим безбедносним претњама сада док је састав снага КФОР-а и даље снажан. Северно Косово – база илегалним српским структурама и област у којој буја кријумчарење и организован криминал - и даље представља можда највећу претњу с којом се Косово суочава краткорочно и дугорочно. Институције Косова слабо су тамо вршиле контролу од 1999. године, а практично никакву од нереда који су избили после проглашења косовске независности 2008. Резултат је зона где се царине прикупљају по ‘систему части’, судови не функционишу, међународна полиција се не усуђује тамо да крочи, а једине општинске власти су оне које је изабрала Република Србија на изборима одржаним у директној супротности са Резолуцијом Савета безбедности 1244 (UN Security Council Resolution – p.p.). Непостојање активности или чак немогућност приступа косовских власти Северном Косову стална је рак-рана за косовске лидере и већинску албанску популацију земље, а за оба представља врло стварну опасност од поделе Косова – корак уназад после десет година политике владе САД и опасна претња за стабилност Косова и региона Западног Балкана. Низ недавних изјава које су дали београдски лидери потврдио је да је подела Косова, на крају крајева, бар као минимум, једна од политичких опција које Београд има у виду (ref C).

СТРАТЕГИЈА ЗА СЕВЕРНО КОСОВО – ЈЕДНА ПРИЛИКА

--------------------------------

3. (C) Током већег дела последњих десет година постизање нашег стратешког циља – стабилног, демократског, мултиетничког Косова – било је у другом плану на Северу због тактичких интереса избегавања демонстрација и физичких обрачуна. Срећом, постоји растући консензус у међународној заједници да је сада дошло време да се тај тренд преокрене. Амбасаде главних европских сила, САД, Међународна цивилна канцеларија и Мисија владавине права Европске Уније ЕULEX сложили су се око Северне стратегије, којом ће се разместити нелегалне паралелне структуре, увести легитимне, легалне структуре Владе Косова, повећати присуство и побољшати учинци институција владавине права (царина, полиција и судови) у Северном Косову. Влада Косова је прихватила ову стратегију као своју и одредила је буџетска средства за њену примену.

4. (C) Срећа је да до међународног и локалног савеза за акцију у Северном Косову долази док је КФОР и даље снажно присутан са око 10.000 војника. Северна стратегија (septel) је осмишљена да подстакне партиципацију у структурама Владе Косова, не да их наметне силом. И поред тога, локалне снаге, укључујући Србе и Албанце који профитирају од тренутног стања скоро безакоња, могле би да покушају да употребе насиље у намери да ометају убирање царинских дажбина или при поновном отварању судова. КФОР са својих 10.000 војника ће играти важну, мада помоћну улогу у овој стратегији да се обезбеди дугорочна стабилност и територијални интегритет Косова. Са 10.000 војника, КФОР је и даље способан да одговори на вишеструке, симултане инциденте. Способност КФОР-а да одговори преовлађујућом силом на вишеструке провокације само по себи ће служити као вредна предохрана. Већ је 26. јануара српски државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић призвао дух насиља, тврдећи да је оно неизбежан исход Северне стратегије. Било да је смишљена као упозорење, или једноставно да уздрма мање посвећене елементе у међународној заједници, Ивановићева изјава била је корисна као подсећање да неки српски елементи разматрају такве претње и тактике као легитимне. Снажан КФОР најбоља је превентива за екстремисте са обе стране реке Ибар.

ПОСТИГНУЋА НА СЕВЕРУ ПРАКТИЧНИ СУ СТАНДАРДИ ЗА САСЕ

--------------------------------------------- ----------

5. (СБУ) Колико год да је снажан КФОР важан за успех Северне стратегије, примена те стратегије је и прилика за КФОР, путоказ за успешно смањење трупа до превентивног присуства. По нашем виђењу, централни услов који је Северноатлантски савет успоставио за постепено смањење КФОР-а до превентивног присуства јесте „одржавање безбедног и сигурног окружења (SASE), са нивоом претње оцењеним ниским“. У прошлости смо сви олако оцењивали трајност нивоа претње на Косову на основу присуства или одсуства безбедносних инцидената на дневној основи. У зависности од дефиниције SASE као одсуства ризика од безбеносних инцидената којом се маскира узнемиравајућа стварност – Северно Косово може бити, у исто време, како слободно од безбедносних инцидената тако и замрзнути сукоб који тиња, са ризиком одвајања. Једно Северно Косово као ово, какво је данас, најудаљеније је од стабилности и заправо је мотор будуће нестабилности на Косову и у ширем региону Западног Балкана.

6. (SBU) Како Северноатлански савет разматра покрет ка „Капија 2“ (5.000 војника) и даље од тога, наши аргументи су да је време зрело за прелазак са негативне операционализације безбедности, засноване на одсуству инцидената, на ону позитивну. Таква би операционализација установила реалне, опсервабилне мере за успех, тиме преокрећући деценију ерозије у Северном Косову и успоставила би власт Косова широм његове територије. Такви стандарди треба да укључе:

-- успешно успостављање децентрализоване општине Северна Митровица;

-- поновно увођење убирања царинских дажбина на Капијама 1 и 31, као део јединственог опште-косовског царинског режима;

-- запошљавање у Обласном суду Митровице етничких Срба и Албанаца судија које признаје косовски правни систем;

-- повишено присуство полиције EULEX-а у Северном Косову и пуна интеграција косовских Срба припадника Косовске полиције (KP) у структуре Косовске полиције;

-- замена нелегалних паралелних општинских структура у Северном Косову легалним, легитимно конституисаним телима Косова;

-- хапшење и судско гоњење главних особа организованог криминала; и,

-- нормализација дистрибуције електричне енергије и њене наплате широм Северног Косова од стране КЕК-а, у складу са законима и прописима УНМИК-а.

СТАТУСНО НЕУТРАЛНИ, НЕ ВРЕДНОСНО НЕУТРАЛНИ

---------------------------------

7. (C) Неки ће протестовати да установљавање таквих стандарда представља раскид са статусно неутралним ставом КФОР-а. То је очигледно неистина. Ни у ком случају стандарди горе набројани не крше Резолуцију Савета безбедности 1244, извор мандата КФОР-а, а у већини случајева – као што су електрика и локална самоуправа - успех у остваривању ових стандарда би представљао поновно успостављање режима Резолуције Савета безбедности 1244, поштовање УНМИК-ових закона и УНМИК-ових прописа. Најзад, то је прави стаус неутралности. Оно што би се захтевало, само заузимање позиција и предузимање акција које су подједнако прихватљиве Београду и Приштини, није статус неутралности него је више вредносна неутралност. То нити је у интересу КФОР-а нити Косова, а никад није било политика владе САД у овом региону.

КОМЕНТАР

-------

8. (C)Током десет година је стабилност у Северном Косову дефинисана просто као непостојање сукоба. Данашњи КФОР, са нивоом “Капија 1” од 10.000 војника, представља нам најбољу прилику да дефинишемо стабилност прикладно, као успех у бављењу најгорљивијом безбедносном претњом Косову: Северним Косовом као растућем замрзнутом сукобу. Успех са Северном Стратегијом –- укључујући поновно увођење косовских структура у овај регион, као и елиминација илегалних српских структура -– представља нашу најбољу шансу за мирно, стабилно Косово које управља у пуном опсегу својих признатих граница, а за КФОР је најсигурнији путоказ према успешној редукцији снаге трупа до „Капије 2“ и даље. ДЕЛ (DELL)

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер