Početna strana > Debate > Srbija među ustavima
Srbija među ustavima
Srbija među ustavima

Briselsko-ohridska senka nad Ustavom

Slobodan Orlović   
ponedeljak, 27. mart 2023.

Ako pođemo od činjenice da „Kosovo“ nije punopravna, međunarodno priznata država, onda se javno pominjana Bečka konvencija o ugovornom pravu (1969) ovde ne primenjuje jer je reč o „drugom subjektu međunarodnog prava“ kao ugovornoj strani (a ne o dvema državama, čl. 3)

 
Srbija među ustavima

Zašto na referendumu u Srbiji zaokružiti "ne"?

Goran Marković   
sreda, 12. januar 2022.

Stiče se utisak i da javnost ne zna skoro ništa o sadržini, ciljevima i mogućim posljedicama predloženih amandmana, pa će znatan dio građana, a možda i njihova ogromna većina, glasati u zavisnosti od toga da li su za ili protiv vlasti, a ne da li su za ili protiv prijedloga amandmana. 

 
Srbija među ustavima

Ustavnom sudu Srbije podnete inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o referendumu i Odluke o raspisivanju referenduma o promeni Ustava

Goran V. Đorđević   
nedelja, 26. decembar 2021.

Pitanje koje je formulisano na način kako je to određeno u Odluci koja je predmet ove incijative, postavljeno je na generalan, načelan i površan način. Naime, iz postavljenog pitanja, ne može se utvrditi na koje ustavne promene se odnosi ovaj referendum, odnosno postavljeno pitanje

 
Srbija među ustavima

Promena preambule Ustava - čin konačne predaje KiM

Bojan Bojanić   
ponedeljak, 25. maj 2015.

Uobičajeno je da ustavotvorac u „uvodu u ustav“ iznosi motive koji su doveli do njegovog donošenja, ciljeve koji se žele postići, navodi tradicionalne i istorijske vrednosti i osobenosti zemlje, a ima i preambula u kojima svoje mesto nalaze „goruća“ i još uvek otvorena poltička pitanja od najvećeg značaja.

 
Srbija među ustavima

Briselski sporazum "pobedio" Ustav

Slobodan Orlović   
petak, 26. decembar 2014.

U takvom podneblju moguće je i da premijer druge države, na našoj teritoriji, uz našu policiju, bude dočekan bilbordima sa tuđim simbolima i na albanskom jeziku: dobrodošao premijeru.

 
Srbija među ustavima

Šta će Vojvodini deklaracije?

Slobodan Orlović   
sreda, 01. oktobar 2014.

Treba se navići na to da Vojvodini sa većinskim srpskim stanovništvom ne trebaju elementi državnosti, u „državi srpskog naroda i svih građana“ (kako Ustav definiše Srbiju).

 
Srbija među ustavima

Načelo „deljivosti republike“ u Statutu APV

Dušan Kovačev   
sreda, 14. maj 2014.

Ovakvog rešenja nema čak ni u istoriji komunističkog Ustavnog prava Jugoslavije. Čak ni Korhecovim statutom nije u ovoj meri pokušano načelno suprotstavljanje nedeljivosti republike. Ne postoji nikakav „evropski princip“, niti „evropska vrednost“ koja upućuje na ovo.

 
Srbija među ustavima

Bahati diletantizam - ustavnopravni aspekti Deklaracije Vlade AP Vojvodine

Vladan Kutlešić   
subota, 13. april 2013.

Još jedan nepodoban pokušaj da se jedna teritorijalna jedinica stvaralačkim naporom njegovih pisaca pretvori u ravnopravnu i partnersku vlast državi.

 
Srbija među ustavima

Otvoreno pismo predsedniku Republike i poslanicima Narodne skupštine Srbije

Đorđe Vukadinović i Slobodan Antonić   
ponedeljak, 30. novembar 2009.

Stoga apelujemo na vas da uskratite podršku ovakvoj pogubnoj koncepciji „decentralizacije“ Srbije. Pokrajina Vojvodina u ovom trenutku treba da dobije samo one nadležnosti koje su jasno definisane u čl. 183 Ustava.

 
Srbija među ustavima

Predlog Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine

Skupština APV   
četvrtak, 12. novembar 2009.

Član 1. Vojvodina je autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije. Vojvodina je regija u kojoj se tradicionalno neguju višekulturalnost, višekonfesionalnost i drugi evropski principi i vrednosti. 

 
Srbija među ustavima

Zašto treba izaći na referendum i zaokružiti NE?

Danijel Igrec   
subota, 15. januar 2022.

Ako u nedelju glasate za promenu Ustava, glasali ste za pravosuđe u rukama stranog faktora, nevladinih organizacija i Brisela

 
Srbija među ustavima

Lažna predstava da ćemo usvajanjem amandmana biti bliži integraciji Srbije u EU

Tanasije Marinković   
nedelja, 02. januar 2022.

Da bi srpsko sudstvo imalo snage za takav čin neophodno je ojačati ga ustavom tako da ono počne da razmišlja o sebi kao istinskoj državnoj vlasti, i da zakonodavna i izvršna vlast počnu da prihvataju da sudstvo jeste kontravlast. Amandmanima se to ne čini već se njima odlaže neophodna ustavna reforma za naredni neodređeni period

 
Srbija među ustavima

Usvajanje simbola AP. Vojvodine kao rezultat - u ovom trenutku jedino mogućeg - kompromisa

Slobodan Orlović   
ponedeljak, 05. septembar 2016.

 Stoga, na novoj političkoj većini u Pokrajini (Srpska napredna stranka i drugi) je da učini ono što prethodna nije – da sprovede postojeći Statut i uvede u upotrebu tradicionalne simbole.

 
Srbija među ustavima

Odluka Ustavnog suda razotkrila Vučićev režim

Branko Pavlović   
nedelja, 28. decembar 2014.

Ustavni sud je postupio tačno onako kako je to od njega vlast tražila, ali je sasvim nehotično takvom odlukom potpuno razotkrio suštinu onoga što nazivamo Vučićev režim u Srbiji. A ta suština se precizno može definisati u dve reči: bezvlašće i samovlašće.

 
Srbija među ustavima

Promena Ustava Srbije - o Kosovu, Vojvodini i proceduri

Vladan Kutlešić   
sreda, 08. oktobar 2014.

Autonomna pokrajina je, prema teoriji Ustavnog prava, kategorija koja pripada političko-teritorijalnoj autonomiji i to je asimetrično teritorijalno rešenje u jednoj državi.

 
Srbija među ustavima

Šta se krije iza pokrajinske "deklaracije o potrebi promene Ustava Srbije"

Dušan Kovačev   
sreda, 24. septembar 2014.

Stvarni razlog usvajanja Predloga deklaracije o potrebi je ojačavanje političke pozicije DS, LSV i NDS u pregovorima o koncentracionoj vladi.

 
Srbija među ustavima

Statut Vojvodine - više od autonomije, manje od nezavisnosti

Đorđe Vukadinović   
petak, 06. decembar 2013.

Pominjanje Crne Gore u ovom kontekstu uopšte nije slučajno ni bezrazložno. Jeste da su razlike brojne i da uglavnom – sem veličine i brojnosti – sve idu u prilog crnogorske državnosti. Ali princip bi, plašim se, mogao biti isti.

 
Srbija među ustavima

O (ne)ustavnosti Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine

Vladan Kutlešić   
petak, 25. decembar 2009.

Protivustavna asimetrična federalizacija Srbije proizvodi ustavnu, političku, ekonomsku i teritorijalnu neravnotežu i koncepcijski poremećaj koji će postupno uticati na integritet i stabilnost Srbije.

 
Srbija među ustavima

Ozbiljne i opasne neustavnosti

Nikola Malbaški   
ponedeljak, 16. novembar 2009.

Potvrđivanje Statuta neće biti u funkciji evropskih integracija, kako se ovih dana javnost obmanjuje, već će postati problem koji će biti bliži dezintegrativnim istorijskim procesima koji su obeležili kraj 20. i početak 21. veka na Balkanu.

 
Srbija među ustavima

Porođaj statuta – opelo za ustav

Marko Đurić   
četvrtak, 12. novembar 2009.

Pokrajina i po „usaglašenoj“ verziji Statuta i Zakona prvi put u istoriji umesto izvršnog veća dobija vladu i ministre, što uveliko prevazilazi značaj čisto terminološkog pitanja i verno oslikava obim poslova i vrstu ovlašćenja koja se prenose na pokrajinu.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 2
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner