Početna strana > Debate > Srbija i NATO > (Ne)skrivena okupacija - Srpski vojnici opet sa SAD i NATO
Srbija i NATO

(Ne)skrivena okupacija - Srpski vojnici opet sa SAD i NATO

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Kršljanin   
subota, 27. avgust 2016.

Ovo se od javnosti krije. O ovome ne možete pročitati ni reč ni na sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ni u srpskim novinama. Ali 100 srpskih vojnika će od danas do 15. septembra učestvovati na 7. vojnim manevrima iz serije „Zajednička rešenost“ (Combined Resolve VII), koje sa svojim evropskim NATO partnerima u Nemačkoj organizuje Komanda za obuku Armije SAD u Evropi.

Osnovne informacije o predstojećim manevrima mogu se naći na sajtu ove američke komande. Tu možemo pročitati da se radi o velikim manevrima sa učešćem više od 3500 vojnika iz SAD i Bosne i Hercegovine, Belgije, Bugarske, Francuske, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Norveške, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovenije, Ukrajine... Manevri će se odvijati na poligonima Grafenver i Hohenfels u jugoistočnoj Nemačkoj, od 8. avgusta do 15. septembra. Na ovim manevrima, osnovna jedinica koja će sa manjim jedinicama evropskih «partnera», odnosno kolonija, vežbati ratovanje protiv Rusije (a šta bi drugo?), biće borbeni tim Prve oklopne brigade Treće pešadijske divizije (Rejderi) iz Fort Stjuarta u DŽordžiji. Istina, Komanda za obuku nam napominje da se ovde radi o ranije planiranim manevrima, koji nisu deo Operacije «Atlantska rešenost».

Balkance koji engleski vole više od svog jezika i njihove angloameričke nadzornike, sa više živopisnih detalja o ovoj predivnoj aktivnosti upoznaje BIRN (Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo) na svom portalu Balkan Insight. Već u podnaslovu, BIRN sa oduševljenjem konstatuje da bez obzira što je srpska vojna saradnja sa Rusijom na naslovnim stranama, učešće srpskih vojnika na manevrima koje organizuju SAD, dokazuje da Srbija ima mnogo tešnju vojnu saradnju sa SAD.

BIRN nas zatim obaveštava da je potvrdu učešća Srbije na SAD-NATO manevrima u Nemačkoj dobio u Ministarstvu odbrane Srbije. Neimenovani funkcioner srpskog MO najpre je mudro objasnio da je cilj ovih manevara «jačanje interoperabilnosti i uzajamnog razumevanja pripadnika kopnenih snaga naših partnera u operacijama na taktičkom nivou u multinacionalnom okruženju“, a zatim dodao da ovakve vežbe američka komanda organizuje dvaput godišnje (Srbija ne učestvuje prvi put).

Zvaničnik Ministarstva odbrane se zatim pohvalio da će američka vojska pokriti sve troškove naših vojnika: putne troškove, smeštaj, ishranu, korišćenje poligona i sve ostale troškove tokom planiranih konferencija i manevara.

Iako zajedničke vojne aktivnosti sa Rusijom privlače mnogo veću pažnju javnosti, najznačajniju i najrazvijeniju vojnu saradnju Srbija ima sa SAD.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, koje citira BIRN, Srbija za 2016. godinu ima 127 planiranih vojnih aktivnosti sa SAD.

Kako navodi BIRN, Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik generalštaba Ljubiša Diković su u saopštenju nakon razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog ministra odbrane Majklom Karpenterom u martu, naveli  da je „bilateralna vojna saradnja najrazvijeniji segment ukupnih odnosa između dve zemlje“.

A kako bi drugačije i moglo biti kad smo pod okupacijom SAD i NATO?

Apsurdnost ove situacije očigledna je čak i novinarima BIRN-a, koji svoj tekst završavaju podsećanjem da je Srbija 2007. proklamovala doktrinu vojne neutralnosti, od koje na rečima, ne odstupa ni sadašnji predsednik vlade Vučić, a da je po anketama 80% Srba protiv NATO, dok je 74% za savezništvo sa Rusijom.

Pokret za Srbiju najenergičnije osuđuje uporno nastavljanje potčinjavanja Srbije SAD i NATO uprkos raspoloženju i interesima naroda, zdravom razumu i svima očiglednim procesima u svetu.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner