Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Izbori u SAD - i zašto će Sanders pobediti (barem) unutar Demokratske stranke?
Savremeni svet

Izbori u SAD - i zašto će Sanders pobediti (barem) unutar Demokratske stranke?

PDF Štampa El. pošta
Branko Pavlović   
sreda, 05. februar 2020.

Čitalac NSPM-a se verovatno pita „Šta je ovom čoveku. Piše o predizborima u SAD u trenutku kada su događaji u Crnoj Gori od najveće važnosti posle 2008. godine i proglašenja nezavisnosti „Kososova?“.

Ovim tekstom ukazujem na značaj predstojećih izbora unutar Demokratske partije (DP) u SAD za ukupne odnose u svetu, ali i za Crnu Goru i Srbiju.

Da ne bih bio „general posle bitke“ odmah da iznesem svoju procenu: Berni Sanders će pobediti unutar DP.

Danas ( 3.februar) su prvi izbori u Ajovi. Slede na po nedelju dana: Nju Hempšir, Nevada i Južna Karolina, a onda čak 14 država istog dana, 3.marta, među kojima su od odlučujućeg značaja Kalifornija i Teksas.

Sanders u istraživanjima javnog mnjenja vodi u Ajovi i Hempširu. Te prve dve pobede mu verovatno donose tesnu pobedu i u Nevadi. Da ti nalazi nisu bez osnova vidi se po histeriji vladajuće grupacije oko Klintonovih i Obame koji u poslednjih 10 dana (veoma zakasnelo zbog svoje nadobudnosti i potcenjivačkog odnosa prema Sandersu) kanonadom tuku po Sandersu, ne bi li odvratili birače da mu daju poverenje. To znači da i njihova istraživanja govore isto-Sanders po redovnom toku stvari pobeđuje.

U Južnoj Karolini Sanders je 2016. godine izgubio od Hilari sa čak 46% razlike i opet je bio na pragu pobede na nivou cele SAD. U ovom trenutku Bajden, iza koga stoji vrh DP, što će reći Klintonovi + Obama, tu ima prednost od 16%. Sa prva tri rezultata u korist Sandersa i najmoćnijom kampanjom na terenu u svim državama koju Sanders ima, ta prednost će vrlo verovatno biti tek jednocifrena za Bajdena. Ako se i tu čak ne dogodi senzacija i pobedi Sanders.

Ali prava noćna mora za duboku državu su izbori 3. marta. Sanders vodi u Kaliforniji, gde je Bajden tek treći, a pravi šok su poslednji rezultati iz Teksasa. Pre mesec dana Bajden je imao 19% prednosti, da bi sada ta prednost u odnosu na Sandersa iznosila samo 2%. A kampanja Sandersa ima još 4 nedelje da pretekne Bajdena.

Istovremeno, u poslednja dva istraživanja Sanders je i na nacionlanom nivou porešao u vođstvo ispred favorizovanog Bajdena.

Sanders je izraziti anti-imperijalista. Otvoreno je podržao Moralesa u Boliviji, snažno se suprotstavio pokušaju uvlačenja SAD u rat protiv Irana, odlučno  podsetio na strahotu invazije na Irak i ponovio da se odatle SAD moraju odmah povući

Ako Bajden izgubi prve dve države, mora da pobedi u Nevadi i zadrži prednost koja je dvocifrena u Južnoj Karolini. Inače, kakav je to kandidat koji ni unutar svoje partije ne može da dobije više od 1 države u 4 takmičenja. Međutim, ako Bajden izgubi i Kaliforniju (što će se gotovo sigurno dogoditi) i Teksas koji bi trebalo da mu bude najveća kompanzacija za prethodne neuspehe - onda je takmičenje gotvovo već u prvom mesecu. I Sanders ostaje kao pobednik i kandidat DP za predsedničke izbore.

Zašto je to za nas važno? Zato što je Sanders izraziti anti-imperijalista. Otvoreno je podržao Moralesa u Boliviji, snažno se suprotstavio pokušaju uvlačenja SAD u rat protiv Irana, odlučno  podsetio na strahotu invazije na Irak i ponovio da se odatle SAD moraju odmah povući.

Sa Sandersovom nominacijom, duboka država dolazi u poziciju da je izbor između Trampa - koga očima ne mogu da vide zato što nije započeo za 4 godine ni jedan novi rat i Sandersa koji ne samo da neće ratovati, nego će narediti povlačenje svih jedinica iz Iraka, obustavu svih destabilizacija Venecuele, Bolivije itd., izbor između načina na koji treba da izvrše samoubistvo. I još bi Sanders visokim progresivnim stopama oporezovao milijardere!

Kada je Tramp izdržao prvi mandat bez rata (jeste bacio 100 raketa na Siriju i ubio Sulejmanija ali ništa više od toga), gotovo je izvesno da neće uzrokovati sukob ni u narednih 4 godine ako pobedi na izborima.

Ubedljiva većina Amerikanaca neće da čuje za vojne intervenicije po svetu i dosta im je više staganacije ili pada životnog standarda za 75% stanovništva

To potpuno menja dinamiku u svetskim okvirima. Posebno unutar NATO. A bez jasne imperijalističke SAD, u kakvom položaju su preiferije periferija njihovih interesa, kakve su Crna Gora i tzv. Kosovo? Potpuno ostavljene da vise bez oslonca.

Treba primetiti da su politička kretanja u SAD, a koja se iskazuju kroz Sandersa i Trampa, takva da ubedljiva većina Amerikanaca neće da čuje za vojne intervenicije po svetu i dosta im je više staganacije ili pada životnog standarda za 75% stanovništva.

Koliko god duboka država bila opasna, ti procesi unutar SAD su toliko uzeli maha da se taj duh više ne može vratiti u bocu. Primera radi, ubedljiva većina studenata u SAD podržava koncept političke revolucije unutar SAD, smatrajući da je sistem toliko pokvaren da se bez revolucije ne može popraviti. To su potpuno novi procesi.

Inače, u poslednjim istraživanjima Sanders pobeđuje Trampa, ali za te procene je još rano. Nezavisno od konačnog ishoda, vreme velike sile koja podržava diktatore/kriminalce tipa Đukanović-Haradinaj je na samom zalasku.

Otuda je borba građana Crne Gore za svoja verska prava ne samo opravdana i impresivna, nego će biti  i izvesno uspešna, već u toku ove godine. Protivnik će naglo ostati i međunarodno izolovan.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner