Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Sportovi u kojima nam ne bi bilo ravnih
Samo smeh Srbina spasava

Sportovi u kojima nam ne bi bilo ravnih

PDF Štampa El. pošta
Voja Žanetić   
nedelja, 12. avgust 2012.

 (Večernje novosti, 12.08.2012)

Zli jezici tvrde da će ove godine, posle Olimpijade, na balkonu Skupštine grada Beograda stajati ono malo građana voljnih da pozdrave olimpijce, a da će ispod balkona skandirati naša brojna delegacija olimpijskih takmičara i funkcionera. Ova zamisliva situacija - inače praktično neizvodljiva zbog premalog broja ljudi spremnih da budu na balkonu - nije posledica samo nespremnosti naših sportista da se ravnopravno takmiče sa bolje pripremljenom konkurencijom iz vaskolikog sveta. Reč je, naime, o tome da sportovi koji se favorizuju u Srbiji nisu ušli u program Olimpijskih igara, a da jesu, broj naših medalja bi nas pretvorio u svetsku sportsku velesilu.

Da bi se ta nepravda ispravila, neophodno je uvrstiti i takmičenja u kojima Srbija može postizati svetski vredne rezultate u spisak sportova zastupljenih na Olimpijadi. Prilagoditi Olimpijske igre ovdašnjim takmičarskim navikama, prioritet je od koga zavisi budućnost i perspektiva olimpizma u Srbiji.

A evo i disciplina u kojima se mi izuzetno ističemo:

BANKARIKE - takmičenje poznato i kao Paraton, uvezeno sa zakašnjenjem sa Volstrita i Londona (videti izuzetne rezultate engleskih takmičara u modifikaciji LIBOR-a). U ovom sportu je ovih dana postignut državni rekord u disciplini kreditiranja na 3h100 miliona evra bez prepona, a takođe se ističemo i u disciplini Podizanje Bonusa, gde naši takmičari iz benča podižu i do 600.000 evra bez ikakvih teškoća. Državni šampion, ekipa Agrobanke, krcata rafiniranim igračima, u stanju je da se nosi sa vrhunskim svetskim ekipama i da se ničega ne postidi. Ovo poslednje pogotovo.

KORIDORIČARSTVO - disciplina u kojoj smo gotovo bez premca u svetu. Ovaj sport sastoji se od pet veština: predizborna galama, postizborno kukanje, međuizborne svađe oko nadležnosti, minimalna gradnja i maksimalno otvaranje istih deonica nekoliko puta. Oni koji se u ovaj sport razumeju, pretpostavljaju da je tajna naših sportista u ishrani: čestim i obilnim gutanjem novca ojačavaju se svi organi neophodni za postizanje velikih uspeha. A uz to, novčanice ne sadrže gluten, tako da je metoda i zdravstveno sigurna po svakog ko je primenjuje. Veoma retko ova ishrana dovodi do lakšeg zatvora, što je zanemarljivo. S obzirom na uspehe.

BACANjE BUDŽETA - disciplina po kojoj smo u rangu najboljih svetskih zemalja u ovoj oblasti, od čega se ne zna da l’ smo bolji u bacanju deficita uvis ili preskakanju rebalansa u dalj. Naši takmičari, ponos i dika našeg sporta u poslednjih 20 godina, ovu veštinu su razvili uz pomoć velikih odricanja. Prvo su se odrekli tržišta, potom carina, da bi se onda odrekli proizvodnje i poljoprivrede, neposredno posle čega su se odrekli rasta BDP-a, niskih kamata na pozajmice u svetu i perspektive generalno. U poslednjih nekoliko godina u toku je odricanje od standarda, zaposlenosti, penzionih i zdravstvenih fondova, kao i svega čega se teoretski može odreći. Ovaj sport specifičan je i po tome što takmičari nemaju rezerve. Ni dinarske a ni devizne.

DEVEDESETOBOJ - sport u kome jedna ekipa dobija za preživljavanje neophodne bodove putem javnog optuživanja druge strane za povratak u prošlost, a druga strana gubi takođe neophodne poene ako pokaže da je prva strana u pravu. Trenutni rezultat je 0:0. Prvi su na godišnjem odmoru, a drugi još nisu počeli da rade kako umeju i znaju. Teško je verovatno da će ijedna strana ostati bez uknjiženih poena. U ovom takmičenju nije retka pojava da gostuju uvozni igrači, kako iz regiona, tako i iz zainteresovanih zemalja Evrope i Severne Amerike. Primetan je rast popularnosti ove igre u Vojvodini i nevladinom sektoru.

EUTLON - u određenim krugovima poznatiji kao Briselobol, ova igra u kojoj učestvuje 27 ekipa sa jedne i jedna ekipa sa druge strane. Zadatak ove jedne ekipe je da se integriše sa preostalih 27, pritom vodeći računa da prizna Kosovo (zbog ekipa koje su to učinile), da ne prizna Kosovo (zbog ekipa koje to nisu učinile), te da omogući slobodni, te samim tim i jednostrani, protok kapitala, roba i usluga. EUtlon (Briselobol) se igra do konačnog ujedinjenja, a bez vremenskog ograničenja. Izuzetno naporan sport, u kome su od naših reprezentativaca bolji samo predstavnici Turske, koji se ovom disciplinom bave nekoliko decenija.

ESTRADIČARSTVO - disciplina u kojoj inostrani igrači nemaju šanse pored nas, šampiona, koji znamo gde je ko letovao, ko se s kim spanđao, čija je guza blesnula na crnogorskom primorju (zasenivši grudi one druge), ko je za kolike pare i za koga nastupio, te šta danas, sutra i prekosutra rade isti oni o kojima smo sve živo saznali juče i prekjuče. Ko nas pobedi, može sve da ih nosi kući, umesto medalja.

BILO ŠTA S MOTKOM - sport u kome bi na Olimpijadi bili nenadmašni, a koji čak i nije počeo da se organizovano igra u Srbiji. Disciplina se sastoji od umakanja motke u adekvatnu supstancu i pronalaženja onog ko je adekvatan da motku što pažljivije razgleda iz adekvatne blizine. Do sada neopravdano odsutno i od sada opravdano očekivano takmičenje, u kome bi razbijali. Bukvalno.

I u kome, a u duhu olimpizma, nije toliko važno pobediti, koliko učestvovati.