Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Pripreme za pokretanje istražnog postupka protiv Deda Mraza
Samo smeh Srbina spasava

Pripreme za pokretanje istražnog postupka protiv Deda Mraza

PDF Štampa El. pošta
Voja Žanetić   
ponedeljak, 31. decembar 2012.

ROVANIJEMI, Laponija, 30. 12. 2012. (od dopisnika "Novosti") - Kako se može saznati iz dobro obaveštenih krugova u Laponiji - zemlji za koju se ovih dana ispostavlja da je dobila svoje ime zapravo po lapanju (zvuk koji se čuje kada jedu deblji irvasi) - u toku su obaveštajne, bezbednosne i informativne pripreme za pokretanje istražnog postupka protiv Deda Mraza.

Nekoliko laponskih tabloida, iznenađujuće više sklonih istraživačkom novinarstvu nego ranije, objavilo je na svojim naslovnim stranama krupne naslove, iz kojih se može, doduše samo donekle, naslutiti da je ovaj novi slučaj u borbi protiv laponske korupcije i kriminala (pojave u Laponiji poznatiije kao "Lapo-Lapo") pred otvaranjem: "DOLIJAO I BRADATI PEDOFIL?", "ZLOSTAVLjAČ IRVASA PRED LICEM PRAVDE!", "LAŽNI NASLEDNIK SVETOG NIKOLE USKORO U ĆORCI!!!", "PRŠTI BELA STAZA, APSE DEDA MRAZA!"

Radoznaloj javnosti Laponije, preko sredstava informisanja kao i preko poslovično dobro obaveštenih laponskih kuloara (popularne "alapoče"), ubrzano stižu informacije vezane za detalje ovog slučaja. U tim informacijama najčešće se pominje da je najpoznatiji svetski distributer novogodišnjih poklona pod lupom laponskih istražnih organa zbog potencijalno nezakonitih aktivnosti u podeli prazničnih paketića, te da ova operacija ima kodni naziv "HO-HO!". U okviru "HO-HO!" akcije, dakle, proveriće se osnovane sumnje da je veliki broj dece i odraslih u proteklim godinama bio debelo razočaran zatečenim stanjem ispod jelke, što ukazuje na to da je Deda Mraz sa namerom i planski umanjivao vrednost paketića primalaca. Na ovaj način je stekao protivpravnu materijalnu korist i nezakonito zloupotrebio položaj, koji u mnogim zemljama godinama ima tokom novogodišnje noći.

U javnosti se takođe spekuliše da doskora megapopularni ispunjavač novogodišnjih želja neće biti jedino lice privedeno u ovom slučaju. Očekuje se da hapšenje čeka i još jedno lice sa rogovima i crvenim nosićem, čiji identitet istražni organi još uvek ne odaju, a koje je, inače, veoma bliski saradnik Deda Mraza. Takođe je indikovana osnovana sumnja da postoji povezanost ovog poslednjeg lica, i to najverovatnije putem metalnih alki i kožnog remenja, sa još nekoliko osumnjičenih za pomaganje u Deda Mrazovim malverzacijama sa poklonima i paketićima. Koordinirana akcija organa gonjenja će stvoriti uslove i da se, među svim tim inkriminisanim licima, pronađe i potencijalni svedok saradnik, koji će omogućiti bolje rasvetljavanje neophodnih insajderskih informacija o ovom slučaju. U cilju zaštite bezbednosti, taj svedok će do kraja postupka, a najverovatnije i posle njega, živeti na Južnom umesto na Severnom polu - daleko od mogućnosti da na njega osumnjičeni, a uz pomoć sena ili zobi, utiče tokom istražnog postupka.

Dobro obavešteni anonimni izvori iz laponskog pravosuđa i policije uvereni su da dugogodišnje novogodišnje špekulativne aktivnosti Deda Mraza neće biti jedino za šta će on biti osumnjičen na kraju istražnog postupka. Obimni dokazi, od kojih su neki od njih prikupljeni u saradnji sa švedskim i norveškim organima gonjenja, upućuju i na to da je ovaj spretni Laponjanin veoma često upadao kroz dimnjak u mnoge kuće i stanove, gde je potom ispod jelki, krišom i pod okriljem noći, ostavljao inkriminisane pakete za članove domaćinstava. Ovim je, komentarišu ovi izvori, nezakonito upadao u tuđi privatni posed i na taj način činio krivično delo, a takođe i nelegalno narušavao privatnost ukućana, što isto predstavlja protivpravni akt podložan teškim zakonskim sankcijama.

U želji da javnosti pruže reagovanja na ovu informaciju, mediji su pokušali da stupe u kontakt i sa PR službom Božić Bate, jednog od onih koji se bave sličnim poslovima kao potencijalno osumnjičeni Laponjanin. Međutim, niko od tamošnjih nadležnih za odnose sa javnošću nije hteo da spekuliše o navodnom hapšenju, sa obrazloženjem da imaju suviše posla do 7. januara i da ne mogu, a i ne žele, da se bave aktivnostima konkurencije, te da je javnosti odavno poznat stav Božić Bate da ničija čarapa ne sme biti nedodirljiva.

Iako se ne zna da li će i kada započeti akcija lišavanja slobode poznatog laponskog vlasnika novogodišnjih sanki, laponske dnevne novine "Pikalaheti" pretpostavljaju da će se privođenje desiti najverovatnije posle Nove godine, prvog radnog dana, u ranim prepodnevnim časovima, negde između 8:59 i 9:01, ali da se preciznije informacije još uvek ne mogu dobiti od predstavnika laponskih vlasti.

Makar ne u ovoj, već protekloj i samim tim donekle propuštenoj godini.

(Večernje novosti)