Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Iz arhive NSPM: I mi komičara za trku imamo - Otvoreno pismo Srećku Šojiću
Samo smeh Srbina spasava

Iz arhive NSPM: I mi komičara za trku imamo - Otvoreno pismo Srećku Šojiću

PDF Štampa El. pošta
Milanko Šekler   
nedelja, 21. april 2019.

Otvoreno pismo najvećem zlikovcu današnje Srbije

Posle svega što se desilo ovom narodu, poslednjih deceniju i po, i za šta baš vas direktno optužujem, da apsurd bude veći, postali ste i jedina i poslednja nada, koja nas možda može spasti iz ovog besmisla u kome se danas nalazimo svi, a naročito mi, obični ljudi, koji ne pripadamo nijednoj političkoj stranci, a uplašeni i sluđeni kao da ne činimo većinsku Srbiju.
Znam i na koga ste svi vi koji ovo čitate pomislili kada ste pročitali da je pismo upućeno "najvećem zlikovcu u Srbiji"! E pa žao mi je, ali nije taj!

Znam i na koga ste svi vi koji ovo čitate pomislili kada ste pročitali da je pismo upućeno "najvećem zlikovcu u Srbiji"! E pa žao mi je, ali nije taj! Pogrešili ste. Ne, nisam mislio na njega, već na njegovog pravog inspiratora i tvorca! Na onoga koji ga je svojim ličnim i višegodišnjim trudom i radom i talentom inspirisao i zaista stvorio, na onoga na koga i danas najviše liči i podseća, taj na koga ste svi vi prvo pomislili da ja mislim! E taj njegov "pravi tvorac", a ne on sam, po meni je najaveći zlikovac Srbije, kome ovo pismo i pišem.

Mislite da sad znate na koga mislim? Ma gde on! Aman ljudi, opet ste pogrešili! Ja pod najvećim zlikovcem Srbije ne podrazumevam ni političkog oca (vojvodu, robijaša, revolveraša, čarobnu kacu za kiseo kupus koja se krije u crkvenim podrumima, iz kojih iskače i prepada strane državnike) toga na koga ste svi vi prvo pomislili da mislim, a sa druge strane, ne mislim ni na političkog očuha (onog koji mu je nemušto i nevoljno ustupio mesto predsednika Srbije u drugom mandatu, samo zato što su i njemu i njegovoj porodici, pretili linčom, visoki rukovodici stranke koju je on sam osnovao - SNS-a!), toga na koga ste vi prvo pomislili da mislim kada kažem "najveći zločinac Srbije"!

I da li na kraju znate na koga sam mislio kada sam rekao "najveći zločinac Srbije"? Neeee! Opet ste promašili! I to stvarno mnogo! Pod tim izrazom nisam mislio ni na mnogobrojne sada ujedinjene opozicione lidere Srbije, kao prave tvorce "onoga na koga ste svi prvo pomislila da mislim" kad kažem "najveći zlikovac Srbije"! U potpunosti se slažem da su današnji lideri većine opozicionih političkih stranaka koje su činile predhodnu vlast Srbije, ogromni zlikovci, i da im se ne mogu lako nabrojati sva zlodela koja su učinili zemlji Srbiji! Tačno je da su neopevano opljačkali Srbiju, da su izmislili mnogobrojne manipulativne mehanizme za istovremenu pljačku države Srbije uz istovremeni lagodan opstanak na vlasti! Takvim svojim ponašanjem (nekadašnja vlast a današnja opozicija) je uspela da stvori čvrste i stabilne, iako nakaradne uslove u Srbiji, da danas našom državom mogu opušteno da upravljaju nekakve čovekolike spodobe, sa kojima preko 90% posto čestitih građana Srbije ne bi volela ni da sedi u istoj kafani, a kamo li za istim stolom! To su takvi nesoji i neljudi, da ih u svoju kuću, nijedan častan i pošten domaćin (pod tim podrazumevam samo one građane Srbije koji nemaju policijski dosije, koji nisu krivično osuđivani za dela razbojništva, krađe, ubistava, otmice ljudi, prodaju narkotika, i slično), nikada ne bi primio!

Vidim da ste tek sada zbunjeni potpuno? Pitate se, pa ko je onda taj "najveći zlikovac u Srbiji"?

Dakle, pišem otvoreno pismo najvećem zlikovcu Srbije, gospodinu Srećku Šojiću, predsedniku "Stranke Zdravog razuma", koji je, pretpostavljam osnovano, trenutno "zaledio" i svoj i status svoje stranke!

Gospodine Srećko Šojiću, vas smatram najvećim zločincem Srbije, jer ste vi vašim dugogodišnjim društvenim, a naročitom političkim delovanjem, doveli do toga, da se Srbija danas nađe u ovakvoj situaciji!

Vaš stranačke i političke aktivnosti, koje su otpočele 17. decembra 2006. godine (početak emitovanja serije "Bela Lađa"), jer je baš od tog dana krenula vaša podmukla i skrivena, neprekidna i žestoka politička kampanja, koja se zasnivala na neprekidnom emitovanju vaših takozvanih "televizijskih emisija", svesno uoblikovanih u vidu političkog i ideološkog pamfleta, koji je predstavljen u takvoj "narodskoj" formi, koja je širokim narodnim masama bila primamljiva i vrlo simaptična! Ne gospodine Šojiću, ne možete nikada negirati, da ste baš vi, samo zarad vaših ličnih i interesa, koristeći samo vama znane "političko-tajkunske" veze, uspeli da vaš pogled na politiku, odnosno vaš način političkog delovanja, nametnete kao najvažniju "političku školu" i model političkog delovanja u Srbiji, za čitave decenije unapred! To što ste vi svemu tome dali lažnu formu obične "humorističke televizijske serije", neće vas spasti od vaše ogromne i istorijske odgovornosti ! U laganju ste otišli toliko daleko, da ste toj vašoj interesnoj političko - propagandnoj emisiji dali čak i izmišljeno i neutralno ime "Bela lađa", koja navodno ima svoje scenariste i glumce, samo kako bi mogli nesmetano da politički delujete! Neverovatno je, da ste emitovanje vašeg političko - propagandog bloka, u trajanju od 1 časa, i to u udarnom terminu, odmah posle dnevnika, uspeli da zadržita, u programskoj šemi nacionalne televizije, neprekidno čak 6 godina!!!

Njeno "ideološko" i pogubno dejstvo po celokupnu današnju političku elitu Srbije, nije se odmah osetilo! No, kako je vaša glavna politička strategija bila i ostala, trajna, neprekidna i beskrajna izborna kampanja, to su i "plodovi" vašeg političkog delovanja počeli da se pojavljuju tek posle par godina!

Gospodine Srećko Šojiću, sada je svima jasno, da vaša, samo na prvi pogled, naivna i smešna "uloga" jednog kao "priprostog" i "naivnog" političara ne može sakriti vaše prave namere i ciljeve! Vi ste svojom neprestanom stranačkom i političkom propagandom širili vaš uticaj u biračkom delu Srbije, spremajući se da osvojite većinsku vlast u Srbiji, kako ne biste morali da je delite ni sa kim!

I kako je vreme prolazilo, vama se činilo, kako vam ništa živo ne može stati na put i sprečiti vas da preuzmete celokupnu vlast u Srbiji! Ali prevarili ste se! Vaša višegodišnja propaganda i politička škola su imali mnogo veći uticaj na političku scenu Srbije nego što ste vi mislili da ima!

Nakon 6. dugih godina vaše neprestane političke propagande (tačnije 1 aprila 2012. godine), tadašnja vlast u Srbiji, je rešila da stavi tačku na tu vašu političku propagandu, i tog dana je emitovana poslednja epizoda, rekao bih, "stranačke hronike i političke škole" pod lažnim imenom "Bela Lađa"! No, efekti vašeg šestogodišnjeg političkog rada su već bili zreli! Ondašnja vlast u Srbiji, koju je činila koalicija oko Demokratske Stranke, već je dobrim delom funcionisala na političkim principima koji ste vi prvi jasno definisali, i uveli u politički život Srbije, kao njen čvrst osnov!

Posle samo par dana od prestanka emitovanja (1. aprila 2012. godine) vaše "političko-propagande" emisije pod lažnim imenom "Bela Lađa", tadašnji predsednik države Srbije, Boris Tadić, smatrao je da svojom ostavkom na mesto predsednika Srbije (dao ostavku 5.april 2012. godine), i zakazivanjem predsedničkih izbora već za sledeći mesec (6 maja 2012. godine), može sebi i svojim političkim partnerima, koristeći vaše političke principe, obezbediti sebi još jedan mandat na vlasti! Polazeći i sam od vaših političkih načela, iznetih u toj vašoj tzv "seriji" (a ustvari "političkoj školi"), predsednik Boris Tadić se nadao velikom uspehu na tim izborima! Prevideo je samo jednu stvar: da su i njegovi politički protivnici, to jest tadašnja opozicija, takođe bili pod ogromnim uticajem vaše "političko propagandne škole"! Prevideo je, da su tadašnji politički opozicioni lideri, obzirom da nisu bili u vlasti, imali mnogo više slobodnog vremena, da redovnije "prate i izučavaju" vaša politička načela i principe, spremajući se ozbiljno da preuzmu vlast!

Poštovani gospodine Šojiću, to što ste vi tada, verovatno uvređeni zbog prekidanja daljeg emitovanja vaše političko-propagandne emisije "Bela lađa", odlučili da bojkotujete tadašnje predsedničke izbore, smatrajući da ćete tako samo dodatno ojačati svoju "Stranku Zdravog razuma" za sledeći izborni ciklus, ispostavilo se kao vaša katastrofalno loša politička procena! Ni u najcrnjem snu, niste mogli ni da pretpostavite, da će vam jedna od najmlađih novoformiranih političkih stranaka u Srbiji (Srpska napredna Stranka), direktnim preuzimanjem vaših političkih principa, ideologije, kao i principa stranačke ogranizacije (gde se svaki pojedinačni član prati, proverava i ucenjuje 24 časa dnevno: ono čuveno "Znamo se" i "Kradeš"), potpuno preuzela celokupno vaše biračko telo, ostavljajući vašu "Stranku Zdravog razuma" daleko ispod cenzusa!

I tako se desilo da na tim predsedničkim izborima, pobedi čovek (Tomislav Nikolić) koji je oličavao sve ono što ste i vi sami! Kupio je fakultetsku diplomu, baš kao i vi, samo što je njegova bila još i magistarska! On se nije kao vi žalio da njegova stranka "guli ladne pihtije", dok ovi na vlasti "krkaju pečenje i kobasice", već se žalio da on ima samo seosko domaćinstvo u nekom zabitom selu, a ovi na vlasti vile na Dedinju! Doduše, Toma Nikolić i dan danas živi u vili na Dedinju, iako već dve godine nije predsednik Srbije! No da se vratimo suštini:

Poštovani gospodine Šojiću,

Vas direktno krivim i i za činjenicu da se u sadašnjem sastavu republičke skupštine Srbije nalaze baš ovakvi poslanici, kakvi jesu! Kao da ste svakog ponaosob lično vi izabrali i postavili u skupštinske klupe! Pa zar je moguće da je slučajno, to što se danas, u toj bulumenti i gomili vagabunda ne može naći nijedan jedini čovek za koga bi mi obični građani ove zemlje rekli: "Evo, ovaj može da me predstavlja"!

Da zlo bude veće, poslanici današnje republičke skupštine Srbije, su čak i za vaše "kriterijume", daleko ispod svakog nivoa! Vaši skupštinski "poslanici" su ipak bili kudikamo kvalitetniji i bolji, makar i samo zato što su ipak predstavljali prosečnog građanina današnje Srbije! Poslanici današnje skupštine Srbije su ispod svakog proseka, ispod svakog nivoa (i kulturnog, i obrazovnog, i vaspitnog, i moralnog, i intelektualnog)! Vašim poslanicima se nije moralo zvoniti zvoncetom, kao krdu, čoporu ili stadu, da bi znali kada treba da dignu ruku: oni su to znali, i ako im samo vi to kažete! Vaši poslanici su, sećam se, često imali i različite stavove od vas kao lidera (što bi se reklo postojala je mogućnost različitog mišljenja u Stranci Zdravog Razuma), pa se dešavalo čak i da vas vaš sopstveni poslanik polije vodom, a da ga ne ubijete! Zamislite da danas poslanik SNS-a polije svog lidera vodom u skupštini, ili da glasa suprotno!

Poštovani gospodine Šojiću,

Zbog svega iznetog, smatram da ste bi direktan krivac za današnju političku situaciju u Srbiji! Vi ste naučili vladajuću stranku u Srbiji svim vašim prljavim političkim trikovima! Vi ste uveli glumu na velika vrata u politiku Srbije! Doduše vi ste više protežirali komediju, a oni su postigli još veče uspehe zastupajuću gledište da drama i tragedija ostavaju bolji utisak kod glasača! Vi ste ih naučili "glumačkoj veštini", kao ključnoj veštini koju političar u Srbiji mora da savlada i koristi svakodnevno, ako želi da vlada! Tako, dva lica na jednoj glavi, o.odnosno maska na licu, kao simboli pozorišne umetnosti, danas mogu biti okačeni na zgradu republičkog parlamenta i sedišta predsednika Srbije!

Poštovani gospodine Šojiću,

I vi ste, kao i ovi danas dovodili strane ambasadore u svoju kuću (predstavali ste ih kao svoje velike prijatelje) kao što ih neki vode u podrum u Jajince (kao na primer ministar spoljnih poslova Nemačke, Gvido Vestervele, deklarisani homoseksulaca, koji ubrzo preminu usled posledica bolesti SID-e, a ovaj naš mu nikada, makar javno ni grob ne obiđe!). I vi ste zbog ljubavi "stranaca" svašta radili (išli u lov, pa čak i u pozorište!), a ovaj naš je išao na okrugle stolove gde ga je po ramenu "mazio" onaj koji nas je bombama gađao! I vi ste se mučili sa engleskim jezikom kao i mnogi današnji funcioneri i ministri koji su danas na vlasti! I vi ste bili novopečeni vernik, kao i ovi danas, i vi ste otvarali na ograđenoj ledini fabrike, koje su kratko radile ili nisu uošte, kao i ovi danas ("Mubdala" - čipovi, "Tenis" - farme i klanice, Al Dahra-3 žetve godišnje, "Sisi" - strateški partner FAP-a iz Priboja, itd)! I vi ste uzimali pare od tajkuna, kao i ovi danas (doduše, ovi danas su čak stavili na svoju stranačku listu ženu i brata svog sosptvenog tajkuna da budu u parlamentu, a što se vi gospodine Šojiću, kao "moralna gromada" ipak niste usudili), i vi ste se žalili da vas kleveću, i da ste žrtva, i da vam non stop prete i šalju preteće emilove ovi što su "protivu reforme"! I vi ste obećavali sve i svašta, i vi ste nosili zavijenu glavu, padali nesvest od iscrpljenosti, radeći nesebično za državu i narod napaćeni! I vi ste bili napadnuti, i na vas su spremani i vršeni atentati, i vama su pretili smrću, i vi ste "gurali" svoje rođake i prijatelje i kumove na političke pozicije....

I zato, na kraju, imam jednu ljudsku molbu za vas poštovani gospodine Šojiću!

Kada je već vaša loša kopija na čelu Srbije, i kada su već vaši politički principi i program "ukrađeni", i ugrađeni u temelje današnje demokratije i funkcionisanje same skupštine Srbije, jer se tamo danas nalaze poslanici, birani i izabrani po vašim principima, onda nam u Srbiji ostaje samo jedno rešenje, koje samo vi možete da donesete i iznesete na vašim plećima!

Zašto bi cela Srbija morala da gleda vaše loše kopije na svim čelnim pozicijama u državi Srbiji, kada može makar da gleda od vas lično izabrane i kvalitetne originale! Zašto bi u skupštini Srbije sedele i širile se loše kopije vaših poslanika, kada mogu sedeti vaši originali! Srbija zaslužuje biznismena Tihomira Stojkovića, advokata Šljivića, Panjkovića, Ćirka, Živadinku u skupštini, a ne jednog Rističevića, ili Martinovića, Mirovića, Maju Gojković i mnoge druge bezlične ličnosti!

Gospodine Šojiću, vi ste direktno odgovorni i glavni ste krivac što ste ih "obučili" i naučili da manipulišući veštinom glume (i to očajno loše), često padajući u "šmiru i patos", mogu mnogo da postignu u politici, više nego igde drugde u životu! Vi ste im dali ideju, da od politike naprave pozorište!

Na kraju krajeva, gospodine Šojiću, vi ste direktno odgovorni i glavni ste krivac što ste ih "obučili" i naučili da manipulišući veštinom glume (i to očajno loše), često padajući u "šmiru i patos", mogu mnogo da postignu u politici, više nego igde drugde u životu! Vi ste im dali ideju, da od politike naprave pozorište!

Zato gospodine Srećko Šojiću,

Ako hoćete da vam ja, i većinska Srbija, ikada oprostimo zbog ovih vaših ogromnih grehova, i izbrišemo vam titulu "najvećeg zločinca današnje Srbije, morate se kadidovati na sledećim izborima u Srbiji, kako bi ste vi lično, sa vašom listom poslanika, pobedili ove koje ste i sami napravili, i dokazali im, da je gluma ipak umetnost, i da joj je mesto u pozorištu, a ne u parlamentu!

Poštovani gospodine Šojiću, ako hoćete da od najvećeg zlikovca u Srbiji, postanete najveći dobročinitelj, onda ćete ovo što tražim u ime većine naroda Srbije, i učiniti: poraziti vaše loše i nedoraslae kopije, prisutne u vladajućoj (ali i opozicionoj) Srbiji! Kada ih vi tako drastično porazite, bez obzira na njihovu preskupu "kampanju i lagarije i propagandu", i tako ih ponizite pred celom javnosti Srbije, očekujem da se više nikada neće oporaviti i da im više nikada neće pasti napamet da se bave politikom u Srbiji!

Možda je to jedini preostali izlaz za Srbiju danas!

Dokažite da umetnost i lepota umetnosti mogu ponekad i bukvalno (a ne samo duhovno), spasti svet (u ovom slučaju Srbiju i nas obične građane). Za uzvrat, neka se skupština Srbije oduži kulturi, prosveti i nauci, tako što će im duplirati budžetska sredstva,na uštr sredstava za kampanju i plate poslanika u skupštini!

Umesto pouke za kraj, pitanja za kraj:

1.

Ako je "Beli Preletačević", samo zloupotrebom (i lošom parodijom), za razliku od vašij glumačkih bravura i talenta , uspeo da osvoji skoro 10% glasova na predsedničkim izborima 2017. godine, šta mislite, koliko možete osvojiti vi?

2. Zašto je pokret "5 zvezdica" u Italiji, koji je osnovao i predvodi satiričar i kolumnista Bepe Grilo (koji lično ne učestvuje u vlasti), osvoji skoro trećinu glasova na prvim izborima?

3. Zašto u potpuno uništenoj i razvaljenoj Ukrajini (razvaljnoj i uništenoj delovanjem zapadnih zemalja), u predizbornim anketama, budućih predsedničkih izbora u Ukrajini, (održavaju se 31 marta 2019. godine), ubedivo vodi komičar Vladimir Zelenski, ispred sadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, i bivše premijerke Julije Timošenko?

Izvori:

1. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B51%92%D0%B0

2. https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%981%D1%98%D0%B5_2012.

3.https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9898%D0%B5_2017.

4. https://www.blic.rs/vesti/svet/borba-za-predukrajine-oi-niko-jos-nije/z93nhmh

5. http://www.politika.rs/scc/clanak/421707/U-Ukralarniji-kza-predsednika-komicar

 

 

Od istog autora

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner