Samo smeh Srbina spasava

Najnoviji Vikiliks

PDF Štampa El. pošta
Voja Žanetić   
nedelja, 11. septembar 2011.

POVERLjIVO 01 OD 03

BEOGRAD 010203

ODELjENjE ZA ISPOVEDANjE I

DOBROVOLjNU ŠPIJUNAŽU

E.O. 123456: N/A

TAGOVI: GOV JAO FUJ SR

TEMA: POTREBA ZA NOVOM

SEKRETARICOM I NEPOZNATI GRAĐANIN U KANCELARIJI

REF: 2011 Beograd 1109

¶ 1. Abstrakt: Uzročena sabotažom od strane sekretarice, u petak se dogodila velika gužva u našoj kancelariji. Na kraju je došao građanin kome, usred haosa, nismo stigli da upišemo ime. Kraj abstrakta.

Nesrećno planirani sastanci

¶ 2. (U) Sekretarica se nešto naljutila - zbog male plate, dugog radnog vremena i odlaganja razvoda braka jednog službenika sa kojim je bila u vezi - pa je dala otkaz i otišla da radi, kako čujemo, u rusku, kinesku ili iransku ambasadu. Ali pre no što je otišla, napravila nam je popriličan haos u rasporedu sastanaka.

¶ 3. (SBU) Naizgled uobičajeni radni dan (petak) počeo je kad je došao čovek iz kabineta Predsednika, sa željom da unese neke ispravke u svoje i Predsednikove ranije izjave, a sa nadom da će „Vikiliks“ i ovu našu depešu da objavi. Pominjao je, teatralno i naglašeno izveštačeno, one njihove crvene linije i kako Kabinet nikada, ali zaista nikada, nikada neće priznati Kosovo. Taman smo hteli da ga prekinemo i da mu predamo spisak elemenata državnosti o kojima srpska strana mora da se „dogovori“ na „pregovorima“, kad nam je javljeno da stiže predstavnik najveće opozicione partije. Člana kabineta smo sakrili u ormar.

¶ 4. (SBU) Predstavnik najveće opozicione partije je veoma zabrinuto došao da se raspita šta smo sve od dogovora koje sa njim imamo iskucali u depeše i da li i bivši ambasadori šalju svoje izveštaje u Vašington. Potom je zamolio da mu kažemo kako stoji stvar sa depešama britanskih i ostalih diplomata, te da li i srpski tajkuni nekom šalju izveštaje o svojim razgovorima. Taman je počeo da nam priča šta kažu Rusi na sve ovo, kad nam je javljeno da stiže predstavnik manje opozicione partije. Ovog smo sakrili u drugi ormar.

¶ 5. (SBU) Predstavnik manje opozicione partije je bio ljut što u depešama ogovaramo njegovog šefa i tvrdimo da je glupo da budeš diktator i liberalan, a u isto vreme. I taman je hteo da se, u poverenju, i složi sa time, te da predloži sebe za novog šefa, kad nam je javljeno da stižu predstavnici nevladinih organizacija. Opozicionar je nevoljno završio u velikom registratoru sa dokumentima i dosijeima.

¶ 6. Predstavnici nevladinih organizacija su poveli i uglednog novinara, borca za ljudska prava. Svi su bili zabrinuti za svoje budžete, jer do sada objavljene depeše daju naslutiti da i partijama dajemo novac, što je pogubno za civilno društvo i donosi opasnost da ova industrija sa priličnom količinom zaposlenih uđe u ozbiljnu recesiju. Taman su počeli da brišu suze, kad nam je javljeno da stižu predstavnici vojske, službe bezbednosti, crkve i policije, i to jedan za drugim. Civilno društvo se, po navici, samo sakrilo pod konferencijskim stolom.

¶ 7. (SBU) Predstavnike vojske, službe bezbednosti, crkve i policije nismo ni stigli da saslušamo, zbog brzine pristizanja, nego smo ih redom sakrivali: na sims od prozora, iza obe zavese i u toalet. Javljeno nam je, naime, da ubrzano pristižu: dva-tri ministra iz dve-tri partije, jedan zajednički predstavnik dve manje opozicione partije, ugledni analitičar, tri međusobno posvađana naoružana kriminalca, dva posvađana nenaoružana tajkuna i par predstavnika agresivnijih nacionalnih manjina. Bili smo očajni. Sve više ljudi, a sve manje mesta za sakrivanje.

Nepoznati građanin

¶ 8. (SBU) U celoj toj gužvi pojavila se jedna nepoznata osoba. Prosečno obučen u nebrendiranu odeću i bez skupog sata i cipela, bez vidljivog obeležja ideološke pripadnosti na reveru ili majici i bez pohlepe u očima. Takvog nismo viđali do sada. Kratko nam je saopštio da čita naše depeše u novinama, te da je došao da kaže sledeće: da mi ni sebi više nismo „svetionik slobode“; da mu ide na nerve kad neko ko ne zna da vodi ni sopstvenu ekonomiju komanduje zemljom koja ni nema ekonomiju; da ako smo hteli da ovde bude sve po našem, onda smo mogli da okupiramo Srbiju i da stavimo Stiva DŽobsa za predsednika, a ne da - i mi i Rusi - iz daljine upravljamo ambicioznim tupanima sa leva, sredine i desna. I na kraju je rekao da, ako stvarno želimo da znamo šta misle Srbi, pitamo obične ljude, a ne ove ljigavce što nam se uvlače u ambasadu. Potom je rekao nešto što ne može ni u ovu depešu da stane i otišao. A otišla je i sekretarica, pa niko nije zapisao njegovo ime.

Komentar

¶ 8. (SBU) Ova stvar sa „Vikiliksom“ izgleda nije umanjila popularnost naše ambasade među političkom, državnom, društvenom, privrednom i svakom drugom elitom u Srbiji. Sve više njih zove da se nađemo s njima, a u nadi da će, uz pomoć „Vikiliksa“, završiti u novinama i biti predstavljeni javnosti kao bitni faktori u Srbiji. Molimo da nam se pošalje još ormara, registratora, stolova, simsova i da nam se da dozvola da napravimo još toaleta. I nađite nam novu sekretaricu, u haosu smo i dalje. Znamo da je danas godišnjica i da možda ovo i nije tema za depešu, ali očajni smo i skučeni. Pomozite!

Kraj depeše.

VRLK

(Večernje novosti)