субота, 22. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Речи и мисли

Речи и мисли 99

PDF Штампа Ел. пошта
Александар Лазић   
среда, 24. децембар 2008.

 

Кандидати за кандидате

"Србија ће следеће године аплицирати за статус кандидата за чланство у Европској унији." (Божидар Ђелић, потпредседник Владе, 18. децембар 2008, "Танјуг")

"Подношење пријаве да Србија постане кандидат за ЕУ је техничка ствар, јер то може поднети свака земља која се налази на територији Европе." (Владимир Тодорић, бивши саветник Божидара Ђелића, 20. децембар 2008, "Прес")

"Ако Ђелић буде ћутао, можда једног дана и уђемо у Унију." (Александар Вучић, заменик председника СНС-а, 20. децембар 2008, "Прес")

"Озбиљнији је вашарски преварант са шибицама него Ђелић!" (Драган Тодоровић, шеф посланичког клуба СРС-а, 20. децембар 2008, "Прес")

Мирко се (генерички) умирит не може

Расправа о (не)поверењу Влади у Скупштини:

"Када имате генеричку примедбу типа ништа, све итд. – то је сигуран знак да ви немате аргументе. Та примедба била би потпуно на месту када не би било Еулекса, Резолуције УН, ни предлога 64 закона која су упућена у скупштинску процедуру, мера економске политике, ни високог раста привреде и релативно ниске инфлације у овој години." (Мирко Цветковић, председник Владе, 19. децембар 2008, РТС)

&

"Ваша влада чак и не разуме европско опредељење које наводно заступа, јер кад год говорите о Европи ви стављате знак једнакости између Европе и Русије." (Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 19. децембар 2008, "Курир")

"Имамо једну од најгорих влада, гласаћемо за њену смену. Размишљам, да ова влада падне, да је замени влада која је била, шта би се то за Србију променило набоље?" (Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо", 19. децембар 2008, "Политика")

&

"Сва три услова и споразум од шест тачака само су маска Владе за домаћу употребу, којом се прикрива право лице њене политике – намера да преда Косово и Метохију великим силама." (Слободан Самарџић, потпредседник ДСС-а, образлажући иницијативу за смену Владе, 19. децембар 2008, "Блиц")

"Фалите нам, господине Самарџићу! Требате нам у преговарачком тиму! Требате нам сви у преговарачком тиму! Како мислите да га сачувамо без вас?! Како мислите да га сачувамо без државног јединства?" (Вук Јеремић, министар спољних послова, Слободану Самарџићу, 19. децембар 2008, "Политика")

"Да ли наш премијер треба да оде у цркву, као што је то радио бивши премијер? У цркву се иде када се венча, када се крсти, када се носи колач – а Богу се моли неко када је болестан! А бивши премијер одвео грађане Србије у цркву да се моле Богу, да Бог замоли Бан Ки Муна да прогласи ништавном одлуку о независности КиМ!" (Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 18. децембар 2008, РТС)

&

"Влада треба да се стиди, јер није успела ни да обезбеди пресељење парламента из 'подрумчета' у коме нема светла у зграду бившег савезног парламента." (Велимир Илић, шеф посланичког клуба НС-а, 19. децембар 2008, "Политика")

"Кад грађани Србије слушају Вељу како лупа ко отворен прозор, па ми би[смо] 200 одсто гласова добили!" (Драган Марковић Палма, 19. децембар 2008, "Политика")

Непримењена математика

"Имате мој глас, изнуђен чињеницом да боље владе овог трена нема. Чим је буде било, не рачунајте на нас." (Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 19. децембар 2008, РТС)

"Јадна Србија која има владу коју подржава Ненад Чанак. Ја знам да је он некад био мало и нормалан човек, његова мама је мени била професор на факултету... Тај исти Чанак ме је некада у ДОС-у предлагао за председника Србије, али паде човек са мотора и све помеша!" (Велимир Илић, 19. децембар 2008, РТС)

"Ја сам предлагао Илић магистра Велимира да буде, пре него што је магистрирао, председник Србије – због тога што смо тада, у ДОС-у, примили ама баш сваког! Приче да је код моје мајке учио математику, то верујем, она је радила за часове код људи којима је требало много помоћи." (Ненад Чанак, 19. децембар 2008, РТС)

"Нек је мени требало много часова математике, али господине Чанак – ја сам то успешно завршио и био инжењер... А ви сте морали на крају да завршите неку економију, код мог Чачанина Дула Муфте!" (Велимир Илић, 19. децембар 2008, РТС)

Ди су наше торте?

"Фијат је само шлаг на нашој торти." (Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца, 19. децембар 2008, "Економист магазин")

"С обзиром да је Влада Србије, и поред свих упозорења, одлучила да закључи купопродајни уговор о продаји НИС-а по цени од 400 милиона евра, а реална тржишна вредност је 2,2 милијарде евра – Влада би требало да обештети Војводину са 840 милиона евра." (Бранислав Богарошки, функционер ЛСВ-а, 19. децембар 2008, "Бета")

Тражите и – нећете добити!

Ивица Дачић, министар полиције, 16. децембар 2008, "Вечерње новости":

"Србија каска за технолошким променама. Хоћу да одмах пређемо на технологију број један. Тражили смо је, али нисам сигуран да смо је добили."

"Неко ће морати да одговара, уколико се испостави да ће власници садашњих биометријских пасоша за годину или две морати да их мењају. Нису грађани Србије за играње."

&

"Пошто у иностранству не читају наш Службени лист, они ни не знају да се ми суочавамо с проблемом продужења важности плавог пасоша." (Божидар Ђелић, 19. децембар 2008, "Блиц")

Мала партија – велики мозак

"У странци неће бити места за оне којима су паре попиле мозак. Међутим, исто очекујем и у другим странкама које су много бројније и моћније од нас." (Млађан Динкић, председник Г17, на изборној Скупштини странке, 16. децембар 2008, "Курир")

"Нека се Динкић бави реорганизацијом своје странке и нека друге остави да сами воде своју политику." (Марко Ђуришић, председник ИО ДС-а, 16. децембар 2008, "Курир")

"Не може Динкић да вршља, а Тадић да се чуди! Србија је као разграђена авлија, дође ко кад хоће, обиђе газдарицу, узме шта му треба и оде. То је зато што нема газде и нема ко да узме дизгине у своје руке." (Велимир Илић, председник НС-а, 16. децембар 2008, "Курир")

&

"Уколико Г17 Плус себе види у Влади, сигуран сам да ће се држати одлуке коју је Влада навела као стратешки циљ. Лична мишљења о гасном аранжману могу да послуже за рубрике у петпарачким новинама, али у Влади мора да се покаже озбиљност." (Бранко Ружић, шеф посланичке групе СПС-а, 16. децембар 2008, "Курир")

"Односи са СПС су коректни и у Влади и у парламенту, без обзира на то што нисмо ни политички ни идеолошки блиски и што се нисмо 'помирили'." (Сузана Грубјешић, шеф посланичке групе Г17, 17. децембар 2008, "Блиц")

Џокер мења сваку (о)позицију

Томислав Николић:

"Нити сам џокер, нити се бавим картањем. Нисам ни 'штака Бориса Тадића', како ме називају. У случају да Г17 плус изађе из власти, подршка напредњака трајала би онолико колико је Влади потребно да потпише све споразуме с Русијом, односно до 23. децембра, када се одржава енергетски самит у Русији." (16. децембар 2008, "Курир")

"Имамо огроман фронт у опозицији и у делу владајуће коалиције. Само би нам још фалило да потпуни фронт отворимо са ДС. Ми рушимо ДС тиме што рушимо његове коалиционе партнере." (14. децембар 2008, "Вечерње новости")

"[Нови избори] ће бити на лето, пред почетак годишњих одмора. Ситуација се драматизује, Тадић стрепи за сваки закон у Скупштини, има Динкића за вратом. Помагаће му Чеда неко време, али не може стално. Тражиће заузврат неку услугу, али тако се не влада државом. Наговорићу Тадића да укрупнимо политичку сцену. Нека се он отараси сателита, ја идем сам, па ком опанци, ком обојци. Зато сам и променио музику на мобилном телефону. Сада ми уместо руске химне свира 'Рат светова'." (18. децембар 2008, "Курир")

&

"Председник СНС-а [Томислав Николић] треба више да се позабави критиком власти, а не 'пецкањем' опозиционих странака. Николић има довољно простора да покаже да је искрен опозиционар, али видимо да он често и несебично нуди своју помоћ владајућој коалицији." (Маја Гојковић, председница Народне партије, 18. децембар 2008, "Вечерње новости")

Бабе које (још) нису баке

У Скупштини Србије:

"Господине Тодоровићу, само ме ви гледајте. Оно што сте рекли за мог унука прогањаће вас као сећање на наше велико пријатељство док сте живи." (Томислав Николић, Драгану Тодоровићу, 16. децембар 2008, РТС)

"Мене неће [прогањати], али очито је да је до вас стигла порука и да сте почели да схватате шта вас очекује." (Драган Тодоровић, Томиславу Николићу, 16. децембар 2008, РТС)

"Ако ме очекује то да ме стигну клетве нарикача – вас, Гордане Поп-Лазић, Вјерице Радете, Наташе Јовановић..." (Томислав Николић, Драгану Тодоровићу, 16. децембар 2008, РТС)

"Десиће ти се, Томиславе, то да си ти само ован на врху брвна које треба да пробије врата да се формира странка у којој ћеш одређено време фигурирати, а после ћеш завршити тамо где ти је намењено и то неће урадити нико из СРС, већ они са којима си и формирао ову странку." (Драган Тодоровић, Томиславу Николићу, 17. децембар 2008, "Данас")

"Ја код вас не ценим само то што сте се упустили с овим бабама." (Томислав Николић, Драгану Тодоровићу, 17. децембар 2008, "Данас")

"Немојте да вређате госпође посланике. То што су баке је јако лепо." (Славица Ђукић-Дејановић, председница Скупштине, 17. децембар 2008, "Данас")

"Нажалост, ја још нисам бака, очекујем да то ускоро постанем..." (Гордана Поп-Лазић, 16. децембар 2008, РТС)

А сад, сви на своје (не)радне задатке!

"На влади је да ради, на аналитичарима да анализирају, а на спекулантима да спекулишу." (Млађан Динкић, о стабилности владајуће коалиције, 17. децембар 2008, "ФоНет")

"Да ли је нормално да се један посланик јавља петнаест пута и да прича једно те исто? Да тражи да се утврди узрок смрти његове недавно преминуле бабе, на пример." (Драган Марковић Палма, 18. децембар 2008, "Курир")

Зима патријарха

Григорије, епископ захумско-херцеговачки:

"Када ме питају шта ћу урадити кад постанем патријарх, исто је као да ме питате шта ћете учинити када постанете кинески цар." (18. децембар 2008, "Правда")

"Разни људи ме лично подржавају, а неки су, опет, против мене, и то није никакав грех. И ако ме и подржавају Тадић и Додик, и ко зна још ко, и ако они желе да ја будем патријарх, није то ништа страшно нити грешно." (16. децембар 2008, "Прес")

"Министар [вера] Богољуб Шијаковић јесте причао с владикама о томе да би нови патријарх требало да буде неко млађи и енергичнији. Не може нама у држави главни да буде Кркобабић! Па, то нема нигде! Морамо да мислимо на потомство." (16. децембар 2008, "Прес")

"Најдиректније сам ишао на то да, метафорично речено, 'повредим' митрополита Амфилохија, јер је он ипак најодговорнији од свих нас." (о свом писму архијерејима СПЦ, 16. децембар 2008, "Прес")

"Питао сам [митрополита Амфилохија] како могу да ме конфронтирају са његовом светошћу патријархом српским Павлом, и то они који су од њега тражили да потпише молбу о повлачењу, па кад су је добили онда је одбили. Рекао ми је да сахрањујем живог патријарха. Питао сам га зашто му патријарх, ако је жив, а жив је – не забрани учешће у београдским медијима, већ то чини он у његово име?" (о забрани Амфилохијевој забрани Григоријевог гостовања на Б92, 18. децембар 2008, "Танјуг")

"Питање је сувише лично, па ћемо то оставити за мог духовника." (на питање да ли је тачно да воли лагодан живот и има најскупљи мобилни телефон, 18. децембар 2008, "Правда")

Јединство без братства

Конференција за новинаре о београдском метроу, 18. децембар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а:

Бранислав Јовин, архитекта: "Дозволи ми, Мрко, ја сам обавезан да јавност упознам..."

Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру: "Професоре, сад си овде већи политичар од мене, немој то да радимо. Овде су сви стручњаци, инжењери, професори..."

Бранислав Јовин: "И даље се наставља са тим урбанизмом, а не сме да се дозволи. Зашто? Зато што је Драган Ђилас, у изборној кампањи, имао све ове податке..."

Милутин Мркоњић: "Ја те молим, немојмо да говоримо о градоначелнику, то је један сјајан млад човек... Иди даље, пређи онда даље!"

Бранислав Јовин: "За мене је Мрка прво инжењер, а онда министар! Зато што..."

Милутин Мркоњић: "Идемо даље, идемо даље..."

Бранислав Јовин: "Зато што инжењер Мркошић... Мркоњић зна шта Београду треба, јер се он више од тридесет година бави шинским системима..."

Милутин Мркоњић: "Хвала, идемо даље, професоре..."

Бранислав Јовин: "И Београд, захваљујући инжењеру Мркошићу... Мркоњићу, има одлуку да је метро развојни пројекат Србије."

Милутин Мркоњић: "Захваљујући председнику Тадићу и Драгану Ђиласу, не само мени – сви су јединствени на томе, али сад ви стручњаци почињете да нас делите! Неће вам проћи, изградићемо вам метро и ви има да га градите!"

А шта да радим (кад дођу непријатељи моји)

"А шта да радим?! Кад дођем, већ нема места на паркингу испред Скупштине, а нема ни у градској гаражи?! Шта, бре, да радим?! А и шта сте се ви из Преса као неки шпијуни накачили на мене?! Прво сте писали да сам ударио таксисту, па побегао, па да је нека плава жена била са мном у ауту... А сад ово! Ма, не могу више да вас трпим, носите се у п... материну, бре! Ма, можете ви сви из Преса да ми попушите... Ви сте куге и јадници, могу, бре, све да вас купим за 100 евра! Шта сте се накачили на мене!" (Велимир Илић, новинарки "Преса", због притужби да паркира на стази за слепе и слабовиде, 18. децембар 2008, "Прес")

ВРЕМЕПЛОВ

Велимир Илић, као градоначелник Чачка, октобар 2002:

"И док нам бабице буду водиле емисије, а не прави новинари, док уредници буду шустери из Демократске странке, тако ће нам и бити. Док инжењер буде главни и одговорни уредник телевизије тако ће да иде. Ви треба да радите као бабица у породилишту, а не да водите озбиљне политичке емисије, да коментаришете какву политику и тако даље... И кажу 'Илићева телевизија'?! Па Илић не одлази тамо, једном у два месеца дође. Или ћете бити новинари или ћете ићи кући да чувате овце!" (директно укључење у програм "ТВ Чачак")

"У ТВ Чачак се дрогирају. Сто посто. Проверићемо то." (конференција за новинаре)

 

Од истог аутора

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер