Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 2009.
Reči i misli

Reči i misli 2009.

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
petak, 08. januar 2010.

"Na optužbe koje se čuju s vremena na vreme na račun Lige da je u pitanju nekakvo naše antiustavno delovanje odgovaram: pa naravno da je antiustavno." (Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, 15. januar 2009, "NIN")

"Dosta je bilo da žirafe žive u Beogradu, a da pasu u Srbiji. Hajde malo da žirafe žive u Srbiji, a da pasu u Beogradu." (Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, 20. januar 2009, "B92")

"Postoji nešto što se zove navika i bilo bi ružno da političari kažu građanima da prestanu da puše zato što su cigarete skupe i štete njihovom zdravlju. Kako da pomognemo svakom građaninu pojedinačno ukoliko se ne borimo za to da ne poskupi ono što je, na neki način, životna namirnica." (Dragan Marković Palma, zamenik šefa poslaničke grupe SPS-PUPS-JS, 28. januar 2009, "Politika")

"Koleginice Nataša Jovanović, ostanite na meni, molim vas." (Dragoljub Mićunović, poslanik DS-a, 29. januar 2009, prema "Presu")

"Toma [Nikolić] mi je i pouzdan prijatelj i iskrena drugarica." (Jorgovanka Tabaković, poslanik SNS-a, 01. februar 2009, "Danas")

"U Krkobabića sam se strahovito razočarao, smatrao sam ga moralnim čovekom, a pokazalo se da deda laže bolje od Dinkića!" (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 02. februar 2009, "Pravda")

"Te 1993. Slavica [Đukić-Dejanović] mi se opasno sviđala! Sjajno je izgledala, fantastično!" (Velimir Ilić, 12. februar 2009, "Kurir")

"Gordana Pop-Lazić glumi strašilo i diže i ruke i noge u parlamentu." (Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo", 14. februar 2009, "Politika")

"U životu ne treba slepo verovati, a političarima posebno." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine iz SPS-a, 18. februar 2009, "Večernje novosti")

"Radikale ne zanima kada će pasti ova vlada, jer ona suštinski i ne postoji." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 19. februar 2009, "Pres")

"Mi i dan-danas, u ne maloj meri, izvozimo ono što smo izvozili u 15. veku." (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, 10. mart 2009, "B92")

"I po sadašnjem zakonu nije zabranjeno pederima da budu homoseksualci." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 21. mart 2009, "Dvougao" TV "B92")

"Život na selu je idiotski." (Vesna Pešić, poslanik LDP-a, 20. mart 2009, "Beograd noću" TV "Studio B")

"Postoje velike razlike između ta dva slogana, iako liče, ali to je normalno jer se izbori često održavaju. Naš slogan ima više reči i podrazumeva radnju koja počinje danas, a njihov podrazumeva da će se nešto desiti odmah. Naš je fantastičan!" (Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, o sadašnjem sloganu SNS-a "Budućnost počinje danas" i sloganu DS-a "Budućnost odmah" iz 2003, 24. mart 2009, "Pres")

"Rekli su mi da ne dajem izjave medijima." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 27. mart 2009, "EMportal")

"Verujem da ni Krkobabić ne pamti ovakvu krizu." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, 27. mart 2009, "Blic")

"Tomislav Nikolić je umni bolesnik. U psihologiji bi se njegov profil nazvao oceubicom! A uz to je, uz pomoć nekih, postao i monstrum. Politički monstrum." (Gordana Pop-Lazić, 03. april 2009, "Pres")

"Šta vi uopšte hoćete? Da li ste vi kršteni, jeste li vi uopšte normalni? Molim vas da povučete ovaj idiotski zakon!" (Vesna Pešić, poslanik LDP-a, ministru Milanu Markoviću, 09. april 2009, "Politika")

"Sad ste me naterali da razmišljam šta ću da kažem, iako ne mislim baš uvek šta ću da kažem." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga, na pitanje da li je "Ikea iznenađenje najavljeno pri predstavljanju 100 dana Ministarstva", 10. april 2009, "B92")

"Ja ne mogu da radim ovaj posao tako što ću na magarcu putovati po Srbiji. To bih predložio onim političarima koji su Srbiju vratili u kameno doba, a koji su pri tom dali sebi dovoljno slobode da otmu i ukradu sve ono što ih danas čini drugačijim od mene. Ja automobil smatram prevoznim sredstvom..." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, odgovarajući na pitanje o "džipu od 60-70 hiljada evra", 16. april 2009, "Svedok" RTS-a)

"Moja žena, koja je slikarka, ne farba jaja samo u crveno. Svakom detetu, sinu, snajama i unučićima namenski priprema uskršnja jaja. Mlađem sinu, recimo, oslikava grb Partizana jer je vatreni navijač crno-belih, a starijem neki motiv iz bankarstva, posla kojim se bavi. Meni je godinama oslikavala grb SRS, ali ove godine će morati da menja znak." (Tomislav Nikolić, kao bivši zamenik predsednika SRS-a, 18. april 2009, "Kurir")

"S kolegama poslanicima se neću tucati jajima jer su se svi odmetnuli od Boga." (Momir Marković, poslanik SRS-a, 18. april 2009, "Kurir")

"Nadimak Palma sam sebi nadenuo. U to vreme svi su bili neki Kaktusi, Hokusi, Pokusi, a ja sam hteo neku tropsku biljku." (Dragan Marković, predsednik JS-a, 18. april 2009, prema "Blicu")

"Crna Gora nije srećna što je za jednu svetlosnu godinu ispred Srbije." (Miodrag Vuković, član Predsedništva DPS-a Crne Gore, 26. april 2009, "Kurir")

"Imam para da platim i taj porez [na luksuzne automobile], ali neću. Ne dozvoljavam da me vlast diskriminiše samo zato što vozim jak auto."  (Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, 21. april 2009, "Pravda")

"Rusi su našli jednog bednog slugu na Balkanu samo u nama." (Vesna Pešić, predsednik Političkog saveta LDP-a, 05. maj 2009, "Stanje nacije" TV B92)

"Ako je neko u stanju da sebi odseče prst, taj lako može drugome da odseče glavu." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 08. maj 2009, RTV)

"Bila sam iznenađena što u Luvru nemamo nijednu našu ikonu." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, posle posete Luvru, 08. maj 2009, "Večernje novosti")

"Mislim da i nije toliko važno koliko nešto košta već je važno napraviti sebi jedno lepo veče." (Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika Beograda, na otvaranju "Noći kupovine", 09. maj 2009, "B92")

"Zamislite kako bi bilo da ministri polegaju na šine." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, nakon što je pozvao radnike da ne blokiraju saobraćaj, 14. maj 2009, "RTS")

"Tačno je. Debeo sam i ne vezujem pojas [u kolima]." (Milutin Mrkonjić, kao predlagač Zakona o bezbednosti saobraćaja, 15. maj 2009, "Blic")

"SPS sigurno nije partija koja se bori za cenzus i molim istraživače javnog mnjenja da promene uzorak." (Ivica Dačić, kao predsednik SPS-a, na GO, 31. maj 2009, "Danas")

"Srbija će u 21. veku biti informatička zemlja ili je neće biti!" (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj, 31. maj 2009, "Blic")

"Molim vas, ako neko ima fiziološke potrebe neka podigne ruku i signalizira." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, tokom glasanja u Skupštini koje je trajalo 40 sati, 02. jun 2009, "Mondo")

"Moj zadatak je da što više građana zna šta je kanalizacija." (Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, 02. jun 2009, TV "Pink")

"Mržnja jeste svojstvena čoveku, ali ne čoveku 21. veka." (Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava, 04. jun 2009, "Dnevnik")

"Optužbe LDP-a da sam ratni zločinac jesu pokušaj prasića da me uvuku u obor i time steknu prednost domaćeg terena." (Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, 06. jun 2009, prema "Presu")

"Rušenje pravoslavnih crkava i grobalja je relativno. Varvarstvo nije u tradiciji Kosovara. Čitava priča je nepotrebno dramatizovana i preuveličana." (Hašim Tači, premijer Kosova, 06. jun 2009, "Kurir")

"Ima mnogo stvari koje nisam stigao da spomenem, prosto sam morao da biram iz te mase dostignuća, nisam pomenuo da smo poslali mirovnu misiju u Čad, što smatram veoma značajnim." (Mirko Cvetković, premijer, o prvoj godišnjici Vlade, 21. jun 2009, prema "Utisku nedelje")

"Ili su cene visoke ili su nam plate još uvek niske." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, o ceni hrane, 25. jun 2009, "Blic")

"Zahvaljujući Vuku Stefanoviću Karadžiću imamo azbuku, zahvaljujući njoj imamo reč. Imamo mogućnost da zapišemo prošlost, da zapišemo svoju budućnost." (Žarko Obradović, ministar prosvete, 28. jun 2009, prema "Glasu javnosti")

"Nema boljeg trenutka za promociju srpskog sela do Univerzijade kad će hiljade sportista proneti glas u svetu o najboljem iz Srbije." (Saša Dragin, ministar poljoprivrede iz DS-a, 29. jun 2009, "EMportal")

"Nemam ja takav zvuk u telefonu, daleko od toga. Ne znam ni da li nekome telefon zvoni groktanjem. Stigla mi je neka čudna poruka preko blututa i odjednom se začuo taj zvuk. Zaskičalo je nešto i to nije bilo nimalo smešno. Šta sam drugo mogao nego da rasklopim telefon?" (Milan Marković, ministar za državnu upravu, o slučaju "groktanja" za vreme sednice Vlade, 29. jun 2009, "Pravda")

"Jelašić je u pravu kada kaže da treba da se uradi rebalans budžeta, a možda ne bi bilo loše uraditi i dva." (Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS-a, 07. jul 2009, "Pravda")

"Ubedljivo najgori ministar u Vladi je Mlađan Dinkić! Nije bolji ni njegov stranački kolega i ministar zdravlja Tomica Milosavljević. U ovoj Vladi sede đavoli, a ne ministri koji žele da rade u interesu naroda. Saša Dragin je uništio srpskog seljaka. Za Krkobabića neću ništa da kažem, ne znam da li je čovek uopšte živ, mesecima se ne čuje." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 07. jul 2009, "Pravda")

"Jeste i nije. Jeste, jer je glasao 'za'. Nije, jer je rekao da je 'protiv'." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, na pitanje da li je ministar Srećković, potpredsednik SPO-a, na sednici vlade glasao za izmene Zakona o informisanju, 11. jul 2009, "Pravda")

"Tačno je, bio sam umešan u kriminal jer sam formirao Srpsku radikalnu stranku." (Tomislav Nikolić, kao bivši zamenik predsednika SRS-a, 24. jul 2009, "Danas")

"Ja sam završio proces razmišljanja." (Zoran Krasić, poslanik SRS-a, 30. jul 2009, "Alo!")

"Pozivam Bila Klintona, Medlin Olbrajt i Dmitrija Medvedeva da dođu naredne godine u Guču da se uvere kako je dobro. Neka dođe i Obama, pa da sednemo pod šatru i da popijemo neku. Nek oseti taj duh, a onda ću da ga pitam zašto je bombardovao Srbiju." (Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani i domaćin sabora trubača u Guči, 06. avgust 2009, "Alo!")

"Pa i ja imam utisak da živim gore nešto što statistika govori." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga, 07. avgust 2009, "Pres")

"Veoma sam vešt, odlično pucam, stalno vežbam u streljani. Ako mogu, zaštitiću se. Ako ne, Bože moj, neka stradam." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 21. avgust 2009, "Kurir")

"Cenim kandilo, ali mi ono nije korisnije od kompjutera." (Čedomir Jovanović, 25. avgust 2009, "Politika")

"Šljiva je univerzalni proizvod. Od nje možete da se najedete ako ste gladni, a ako vam krene loše, možete i da se napijete. To i ja ponekad činim, jer verujte, šta god da mislite, ovaj ministarski posao nije nimalo lak." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, otvarajući Četvrti sajam šljiva u Osečini, 29. avgust 2009, "Pres")

"Prema mom planu rada, Vlada će trajati do kraja mandata, iako ne razmišljam o vremenskom horizontu." (Diana Dragutinović, ministar finansija, 30. avgust 2009, "Večernje novosti")

"Po meni je izmišljen problem rasizma, jer zašto nijedan crnac nikada nije kažnjen zbog vređanja belca?" (Dušan Savić, bivši fudbaler, 31. avgust 2009, "Politika")

"Da su meni rekli da ga streljam, ja bih ga streljao, kao što bih streljao i samog sebe kad bih izdao svoju zemlju." (Jovo Kapičić, bivši šef Udbe, o pogubljenju Draže Mihailovića, 04. septembar 2009, "Politika")

"Zadovoljstvo onih koji su imali nesreću da budu bolesni i sreću da budu lečeni i izlečeni stalno raste." (Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, 05. septembar 2009, "Pres")

"Kad se radi o otpuštanju radnika, ja bih hteo da kažem da se pogrešno ceo akcenat stavlja na otpuštanje radnika." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 20. septembar 2009, prema "Utisku nedelje")

"Ponekad mi se čini da je Hitler bio Srbin, i njega bi rehabilitovali." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 05. oktobar 2009, "Pres")

"Nismo najbolji, ali smo bolji od drugih." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, o "suočavanju s efektima krize u Srbiji", 05. novembar 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

"Da nisam tradicionalista, rekao bih da bi na naslovnoj strani novog pasoša, osim ćirilice, trebalo da stoji i natpis na engleskom ili francuskom, jer pasoš nije za unutrašnju upotrebu. Ali ja sam tradicionalista." (Vladan Batić, poslanik DHSS-a, U Skupštini Srbije, 09. novembar 2009, RTS)

"Srpkinje su zahtevne. Vole da im muškarac izgleda lepo kao Tadić, a da je energičan kao Dačić." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine iz SPS-a, 18. novembar 2009, prema "NIN"-u)

"Sada tu imamo jako dobru šansu da razgovaramo sa ljudima koji nas ne poznaju. Niti bivši premijer Belgije Van Rompaj, niti osoba koja je bila zadužena za spoljnu trgovinu u Velikoj Britaniji Eštonova nisu u velikoj meri imali kontakte sa nama." (Tanja Miščević, potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji, o izboru novih funkcionera EU, 21. novembar 2009, "Večernje novosti")

"Nikad mi nije bilo lakše, zato sam i veseo, jer nam stižu pare iz inostranstva. Svi u vladi kukaju, ja se jedini radujem." (Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu iz SPS-a, o kreditu za Koridor 10, 23. novembar 2009, "Večernje novosti")

"Da li je neko pitao Vinstona Čerčila da li je narušio dostojanstvo Ujedinjenih nacija kada je bacio cipele 1956. na Nikitu Hruščova?"  (Gordana Pop-Lazić, poslanik SRS-a, o incidentu kada je nekadašnji predsednik SSSR-a Nikita Hruščov lupao cipelom o sto zbog izlaganja delegata sa Filipina u UN 1960. godine, 29. novembar 2009, prema "Politici")

"Pitanje rekonstrukcije Vlade večna je tema koja s vremena na vreme dobija svoj vrhunac." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 04. decembar 2009, "B92")

"Zamislite Vladu koja vam pojede milion ćevapa. Jes, ima ih, i ovakvih i onakvih, ali gde stigoše?! Gde stigoše toliku rakiju da popiju? To su ključni razlozi zbog kojih smatramo da su izbori rešenje da se prekine s ovom lakrdijom." (Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, 04. decembar 2009, TV "B92")

"Centralni bankari su čudni ljudi: što ih više stiskate, oni više neće." (Radovan Jelašić, guverner NBS, 20. decembar 2009, prema "Politici")

"Imam mnogo intervencija, ljudi žele po svaku cenu da idu u vojsku, ali ne smem da rizikujem – veliki rizik bi bio na meni, na svima nama, zato na prvom mestu nam je zdravlje." (Dragan Šutanovac, ministar odbrane, o odluci da se decembarska klasa regruta zbog novog gripa pomeri za januar, 18. decembar 2009, "B92") 

"Zar stvarno mislite da se može voziti bahato na minus tri u košulji kratkih rukava? Pa to onda govori o meni kao čoveku neverovatne fizičke spreme koji može da izdrži tu temperaturu i to pod vetrom kod kojeg otkazuju vitalni organi u roku od samo par minuta!" (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, o vožnji motornih sanki u pešačkoj zoni, 21. decembar 2009, "Beta")