Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 113
Reči i misli

Reči i misli 113

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
utorak, 15. septembar 2009.

(21. avgust – 09. septembar 2009)

Tolerantna neautokratija

"Nema nikakve dileme da i ja kao predsednik Republike imam crvene linije koje ne dozvoljavam da se pređu i one do sada nisu pređene, a da li će se to desiti u budućnosti, videćemo. Podsećam vas na zahteve i ucene koje sam imao od prethodnog premijera pred izbore, ili nekih drugih opozicionih stranaka, kada sam rekao: to su crvene linije. Inače, trudim se da budem tolerantan, da ne izigravam nekog autokratu u Srbiji, makar me za to vrlo uporno i sistematski optuživali neki opozicioni lideri. (Boris Tadić, predsednik Srbije, 29. avgust 2009, "Politika")

Nas i Kineza – milijarda i nešto!

"Za Kinu je najvažnija naša podrška politici 'jedne Kine' i očuvanja njenog teritorijalnog integriteta u kontekstu problema na Tibetu i u Singjangu." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, 29. avgust 2009, "Blic")

Spasa nam ima, propasti hoćemo

"Ekonomiji, finansijama, poljoprivredi, miru i bezbednosti Srbije nema spasa bez saradnje sa EU." (Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, 09. septembar 2009, "Tanjug")

&

"Povratkom Šešelja započeće oporavak Srbije. Neću da ulazim u to koliko bi SRS dobio, neka o tome brinu oni koji su izdali Šešelja. Ali njegov povratak definitivno bi značio kraj propasti Srbije i početak njenog oporavka i prosperiteta!" (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 27. avgust 2009, "Pres")

"Ne verujem da bi nas [Šešelj] pobedio ni u šahu. Prvo, ja se ničeg u životu ne plašim, a drugo, ne bojim se povratka Vojislava Šešelja, ja ga priželjkujem." (Tomislav Nikolić, 01. septembar 2009, "Pravda")

I afirmiše i osporava (a ne goji)

Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, o izmenama Zakona o informisanju:

"Vrednost ovog zakona ne treba tražiti u članovima kojima se istovremeno i afirmiše i osporava deformisano shvatanje medijske slobode. Sve što nas danas prati značajno je samo zbog gužve koja je okončala privid mira u kojem zemlja truli godinama." (05. septembar 2009, "Blic")

"Mi moramo osigurati krhke evropske temelje Srbije pred protagonistima politike zločina i politike kontinuiteta s politikom zločina, koji ih preobraćeni u borce za slobodu medija koji su ih preživeli bestijalno ruše. Taj horor nećemo dozvoliti, pa makar nas optužili da smo mi branili Miloševića, dok ga je Dačić hapsio." (29. avgust 2009, "Danas")

Novinarska je tuga pregolema

O izmenama Zakona o informisanju:

"Odgovorno tvrdim da Dujović nijedan dan nije učestvovao u kampanji, osim ako ne računa to što je bio moj šofer i vozio me tokom obilazaka brojnih gradova. Užasnuti smo što je zaslugom šofera Dujovića usvojen Zakon o informisanju. Kada je donet Zakon o informisanju, poslanici SPS-a su bili uzdržani, ali je Dujović obezbedio većinu." (Željko Vasiljević, predsednik Partije veterana Srbije, o poslaniku svoje stranke Saši Dujoviću, 05. septembar 2009, "Pravda")

"DS uvek pokušava da za zakonske predloge glasa ne samo vlast već i opozicija. Nije posao opozicije da bude protiv svega." (Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba ZES-a, 01. septembar 2009, "Danas")

"Nisam čuo da će poslanici PUPS-a glasati za Zakon o informisanju. Pitajte poslanike, ja o tome ne znam ništa." (Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade i predsednik PUPS-a, 24. avgust 2009, "Glas javnosti")

"Novinar ne mora da proverava informacije i činjenice, jer je to neka vrsta cenzure, novinar treba da objavi informaciju, ne sme da objavljuje lažne tvrdnje, ali svoj sud, čak i o lažnim tvrdnjama može da iznese." (Tomislav Nikolić, 28. avgusta 2009, "Beta")

"Pa mene su novinari ubili pisanjem o žirafi, ali ja nisam otišao kod Borisa Tadića i zapretio da ću rušiti vladu ako u novinama još jednom vidim slovo 'ž', a ne žirafu!" (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 29. avgust 2009, "Kurir")

"Zašto bih ja bio veći katolik od pape, kada nas i onako ne pitaju ni kada su u pitanju mnogo značajnije stvari od Zakona o informisanju?" (Rasim Ljajić, predsednik SDP-a, 29. avgust 2009, Politika)

"Ukoliko bi se zaista formirala radna grupa za izradu novog zakona o informisanju, svakako da nije dobro da je inicira jedan policajac." (Željko Ivanji, funkcioner G17 plus, o inicijativi Ivice Dačića da se počne s izradom novog zakona o informisanju, 05. septembar 2009, "Pres")

"Izjava [Borisa Tadića] da će pratiti efekte primene zakona je verovatno trebalo da pokaže kako je predsednik svestan da je zakon 'malo kontroverzan', te da donekle ublaži nezadovoljstvo javnosti zbog njegovog usvajanja i poštedi predsednika gneva medijskih poslenika." (Đorđe Vukadinović, 03. septembar 2009, "Pres")

"List 'Kurir', dnevnik vrlo balkanske tradicije u smislu tvrdnje da je najtiražniji u toj zoni loših navika i male pismenosti, do pojave Zakona imao je običaj da pevačice slika iz donjeg rakursa i tekstove naslovi – 'Zinula pi...!' Kad, kako je Zakon prošao proceduru, eto ti napretka u 'Kuriru'. Izveštavajući s koncerta Severine u Karlovcu, s kamerom u istom uglu, dakle donjem, narečena štampana stvar opisuje nam da je pevačica publici pokazala 'negovano međunožje' što je, rekao bih, ogroman napredak, glede Dinkićevog zakona." (Dragoljub Žarković, glavni urednik, 10. septembar 2009, "Vreme")

Protokoli o nerazumevanju

"Tešim se time da i neke druge, moje uzore, nisu razumeli dok su radili svoj posao, ili čak ni za života. Nisu razumeli ni Zorana Đinđića, koga su počeli da slave tek kada je ubijen!" (Mlađan Dinkić, predsednik G17, 07. septembar 2009, "Pres")

"Ne kajem se ni zbog jedne stvari koju sam uradio u životu, pa ni zbog tog saopštenja [o ubicama Đinđića]. U tom saopštenju nisam ništa slagao, nego samo postavio pitanja na koja su građani želeli da čuju odgovore. Ne mislim da je u politici sve dozvoljeno, jer u svakom poslu moraju da postoje granice. Nažalost, u Srbiji je i u politici i u medijima dosta toga dozvoljeno." (Dejan Mihajlov, savetnik predsednika DSS-a, 23. avgust 2009, "Pres")

Vernici

"Cenim kandilo, ali mi ono nije korisnije od kompjutera." (Čedomir Jovanović, 25. avgust 2009, "Politika")

"Da su meni rekli da ga streljam, ja bih ga streljao, kao što bih streljao i samog sebe kad bih izdao svoju zemlju." (Jovo Kapičić, bivši šef Udbe, o pogubljenju Draže Mihailovića, 04. septembar 2009, "Politika")

Kada (ministarske) stvari krenu loše...

"Šljiva je univerzalni proizvod. Od nje možete da se najedete ako ste gladni, a ako vam krene loše, možete i da se napijete. To i ja ponekad činim, jer verujte, šta god da mislite, ovaj ministarski posao nije nimalo lak." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, otvarajući Četvrti sajam šljiva u Osečini, 29. avgust 2009, "Pres")

Nesistematski pregled

"Predlažu mi lečenje, ali meni to ne treba. Neka se psihijatri pozabave ministrima, kako bi utvrdili pravu dijagnozu onima koji nas vode u propast. Odgovorno tvrdim da je ovo najgora i najnesposobnija vlada u čitavoj Evropi, a verovatno i na svetu." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 26. avgust 2009, "Pravda")

"Nisam čuo da je Velja nekome ugrozio bezbednost i da je nekome nešto uradio, osim što je možda uputio neku težu ili ružnu reč. Ali, da je nekome falila dlaka s glave od Velje Ilića, to nisam čuo. Koštunica zna da je Velja sasvim normalan čovek i da mu ništa ne fali." (Dejan Mihajlov, 28. avgust 2009, "Pravda")

Znanje imanje

"Poslednji su proveru prošli naši ministri, državni sekretari i direktori javnih preduzeća, ali niko od njih nije uhvaćen u bilo kakvom koruptivnom prekršaju." (Željko Ivanji, šef Disciplinske komisije G17, 24. avgust 2009, "Večernje novosti")

"Ima mnogo nepravdi. Država sve to mora veoma pažljivo da rešava u dijalogu sa svim akterima. Ne sme se niko ostaviti na rubu očajanja, jer to nije humano, niti je u skladu sa politikom demokratije." (Dragoljub Mićunović, predsednik političkog saveta DS-a, 01. septembar 2009, "Večernje novosti")

"Teško mogu da shvatim Radovana Jelašića koji kuka kad mu se smanji velika plata, a olako zagovara smanjenje penzija." (Milan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a, 25. avgust 2009, "Pravda")

"Ideja zakona [o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima] je da kriminalci sami finansiraju borbu protiv organizovanog kriminala." (Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, 07. septembar 2009, RTS)

"Ne koristim nijednu predsedničku privilegiju. Dozvoljeno je da primam 80 odsto predsedničke plate, jednostavno nije bilo mogućnosti da se negde zaposlim." (Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ, 23. avgust 2009, "Kurir")

"Ja ništa ne uzimam od ove države, tako da nisam konkurisao za akcije. A šta treba da rade s njima građani koji su konkurisali stvarno ne znam, jer se ne razumem u to." (Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, 29. avgust 2009, "Danas")

"Idem u treći, ne – u drugi, ne – u prvi razred..." (jedan od Roma osnovaca koji je krenuo u školu, 06. septembar 2009, prema "Utisku nedelje")

Postojim, dakle, mislim

"Od kada sam samostalni poslanik, taj identitet se povratio i sada smo u najvećoj ekspanziji od osnivanja stranke." (Vladan Batić, predsednik DHSS-a, o raskidu koalicionog sporazuma sa LDP-om i sklapanju novog sa DS-om, 01. septembar 2009, "Politika")

"Zadovoljstvo onih koji su imali nesreću da budu bolesni i sreću da budu lečeni i izlečeni stalno raste." (Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, 05. septembar 2009, "Pres")

"Prema mom planu rada, Vlada će trajati do kraja mandata, iako ne razmišljam o vremenskom horizontu." (Diana Dragutinović, ministar finansija, 30. avgust 2009, "Večernje novosti")

"Po meni je izmišljen problem rasizma, jer zašto nijedan crnac nikada nije kažnjen zbog vređanja belca?" (Dušan Savić, bivši fudbaler, 31. avgust 2009, "Politika")

"Alapače su danas svi aktivni političari u Srbiji. Posebno predsednici stranaka. Bez izuzetka!" (Zoran Živković, bivši premijer i neaktivni političar, 29. avgust 2009, "Alo!")

"Ne postoje dokazi da je Slobodan Milošević mrtav! Ne kažem ni da je živ, ali mnoge stvari su tu ostale nejasne. Njega niko nije video mrtvog. Jeste li vi ikada videli u novinama ili televiziji neku fotografiju mrtvog Slobodana Miloševića? Pa valjda bi se dosad negde pojavio neki snimak. Takve slike obično procure u javnost, ali ne verujem da je taj čovek umro, a da to niko nije snimio." (Velimir Bata Živojinović, socijalista, 27. avgust 2009, "Alo!")

A sad malo on

Dragan Marković Palma:

"PUPS je za mene isto što i Čankov LSV ili Draškovićev SPO! Nemamo nikakvih dodirnih tačaka, osim što Krkobabićeva i moja partija čine Vladu. Otkad je Jovan Krkobabić postao potpredsednik Vlade, nije me pozvao nijednom da me pita kako se u Srbiji živi, niti je tražio moje mišljenje o bilo čemu. PUPS je za nas samo predizborni koalicioni partner. Mogu vam reći, razočarao me Krkobabić!" (kao član koalicije SPS-PUPS-JS, 03. septembar 2009, "Kurir")

"Nije još vreme da to otkrivam, ali činjenica je da nisu svi ministri isti. Zato bi možda trebalo da se izvrši rekonstrukcija Vlade. Tu poruku ću veoma brzo saopštiti predsedniku Borisu Tadiću." (kao član vladajuće većine, 03. septembar 2009, "Kurir")

"Niko mi se nikada nije obratio sa tim problemom, pa pošto u Jagodini nema slučajeva da žene zlostavljaju muškarce, nema ni potrebe za njihovim zbrinjavanjem. Uostalom, kakav je to muškarac koga maltretira žena." (kao gradonačelnik Jagodine, o osnivanju "sigurne muške kuće", 01. septembar 2009, "Politika")

"Čim nešto kažem, sutradan imam neke posledice." (16. avgust 2009, "Glas javnosti")

Pusto srpsko

"Moja porodica je iz Bosanskog Grahova. Saznao sam i da smo ranije bili Despići, a onda je verovatno neki beg došao i roknuo celom selu prezime. U Turskoj sam se raspitivao da li Šormaz nešto znači, ali ništa..." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 07. septembar 2009, "Alo!")

VREMEPLOV

"Ima samo jedna prepreka koja me može zaustaviti da ove akcije ne vrede na tržištu, a to je ako, ne daj Bože, Nikolić pobedi. Ako se to desi akcije neće vredeti ništa. Ako Tadić pobedi, ja vam garantujem da će svako dobiti po hiljadu evra." (Mlađan Dinkić, januar 2008, "Večernje novosti")

"Evo, ovih dana ponovo obilaze sela, video sam programe pojedinih političara, ulaze u štale – i od jakih parfema neće vlasnici da ih prime da uđu u štale da im stoka ne dobije astmu." (Dragan Marković Palma, decembar 2007, RTS)