Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 111
Reči i misli

Reči i misli 111

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
petak, 17. jul 2009.

(22. jun – 12. jul 2009)

Neusamljeni incident

Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske:

"Takozvano srpsko pitanje pojavljuje u Hrvatskoj ponekad još samo kroz usamljene incidente. Međutim, ono ni u vokabularu, ni u praksi hrvatske politike ne postoji. Što se povratnika tiče, reč je o našim građanima i naravno da želimo njihov povratak. Nisam naivan, pa da mislim kako će se svi vratiti." (pred Samit u Novom Sadu, 20. jun 2009, "Glas javnosti")

"Nisam ja rekao da Srbija treba da prizna Kosovo. Srbija se mora dekosovizirati. Ona ne sme čitavo vreme otvarati jednu temu koja je stotinama godina iza nas." (09. jul 2009, "Borba")

&

"Je l' se sećate naših mitinga, kada pomenemo Borisa Tadića, kako masa razdragano viče: 'Ustaša, ustaša'. Za mene su i Boris Tadić i Stjepan Mesić ustaše u političkom smislu. Tadić i Mesić su pismo i glava iste novčanice." (Zoran Krasić, funkcioner SRS-a, 20. jun 2009, "Alo!")

Ne damo Vidovdan (a Kosovo?)

Boris Tadić, predsednik Srbije:

"To trenutno nije u planu [da na Vidovdan odem na Kosovo]. Inače, nije loše podsetiti se kako je učešće u raznim manifestacijama na kojima se obeležavaju važni datumi naše istorije često bilo kontraproduktivno. [...] Niko Srbiji i Srbima ne može da oduzme Vidovdan. Ali, Srbija više nikada ne treba da ga proslavlja kao 1989, posle čega, zbog pogrešne i neodgovorne politike, slede blokada, sankcije, ratovi, pogibija, pljačka građana i njihovo osiromašenje, i kada, povrh svega, bivamo bombardovani, a upravo Kosovo, kojeg su im bila puna usta, postaje protektorat." (28. jun 2009, "Večernje novosti")

"Ni Vojislav Koštunica ni Tomislav Nikolić ne mogu u Zemunu ili Voždovcu da brane Kosovo ili vojnu neutralnost zemlje." (26. jun 2009, "Beta")

Toma, Evropljanin najstariji

Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom:

"U Evropskoj komisiji verovatno je zaključeno da SNS predstavlja polovinu građana Srbije, da nije protiv evropskih integracija i da može mnogo da pomogne." (03. jul 2009, "Politika")

"Ja sam tamo pozvan. Tamo sam saznao da se dešava da Božidar Đelić se jednostavno pojavi kada je nekakav samit EU ili sastanak na nešto nižem nivou i da onda ne može niko da ga izbaci. Ja sam pozvan kao gost, dočekan kao čovek sa kojim može da se razgovara o budućnosti Srbije zato što je apsolutno nemoguće da bez SNS-a bilo ko razmišlja o budućnosti Srbije." (konferencija za novinare, 03. jul 2009, sajt SNS-a)

"Ranije smo odlučili da u okviru stranke formiramo savet za evropske integracije. Zatražio sam pomoć u obuci mladih ljudi koje ćemo  'baciti u vatru'." (03. jul 2009, "Politika")

"Kao čovek uopšte nisam promenio ideologiju i politiku koju sprovodim." (04. jul 2009, "Politika")

&

"Gospodin Ren ima pravo da primi koga god želi. Međutim, posle susreta s Nikolićem gotovo bi bilo obavezno da primi i Ratka Mladića, jer između njega i onoga ko podržava i zasniva svoju politiku na podršci ratnim zločincima, nema mnogo razlike. Dakle, Mladić kod Rena, ali pod uslovom da najtraženiji haški begunac pre odlaska u Brisel putem elektronskih medija izjavi da podržava evropske integracije." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 03. jul 2009, "Danas")

Beli šengen i crni mi

Mirko Cvetković, premijer Srbije, o prvoj godišnjici Vlade:

"Mislim da će ova Vlada ostati zabeležena kao Vlada koja je obezbedila da se naše građane ukinu vize. [...] Ima mnogo stvari koje nisam stigao da spomenem, prosto sam morao da biram iz te mase dostignuća, nisam pomenuo da smo poslali mirovnu misiju u Čad, što smatram veoma značajnim." (21. jun 2009, prema "Utisku nedelje")

"Kada se radi o boljem životu građana, imamo ogromne rezultate, uprkos krizi." (06. jul 2009, "Tanjug")

"Pošto sam pogledao izveštaje svojih ministara i sam sam bio pozitivno iznenađen rezultatima rada." (07. jul 2009, "Politika")

"A da ne pričam o tome koliko smo para uštedeli na Kosovu i koliko je tamo bolji život."  (07. jul 2009, RTS)

&

"Kao francuskog đaka, obradovalo me je kada nam je ove nedelje potpredsednik Evropske komisije Žak Baro saopštio da planira da 14. jula predoči predlog zakonskih promena neophodnih za naš 'beli šengen'. Pa, neka bude da na dan pada Bastilje, 'padne' i vizna tamnica za građane Srbije!" (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, 21. jun 2009, "Večernje novosti")

"Premijer Cvetković uopšte nije normalan čovek, priča da je sve u redu, ljudima priča o beloj šengen listi. Šta će narodu šengen kada nema ni za kartu u gradskom prevozu?!" (Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, 07. jul 2009, "Pravda")

Suviše meki da bi mogli da prođu (kao đavoli)

"Najveći problem Vlade u prvih godinu dana je što je ponekad isuviše bila meka." (Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade Srbije, 05. jul 2009, "Blic nedelje")

"Ubedljivo najgori ministar u Vladi je Mlađan Dinkić! Nije bolji ni njegov stranački kolega i ministar zdravlja Tomica Milosavljević. U ovoj Vladi sede đavoli, a ne ministri koji žele da rade u interesu naroda. Saša Dragin je uništio srpskog seljaka. Za Krkobabića neću ništa da kažem, ne znam da li je čovek uopšte živ, mesecima se ne čuje." (Velimir Ilić, 07. jul 2009, "Pravda")

"Vlada Srbije za godinu dana rada zaslužila je mršavu dvojku, jer je bila brza i efikasna samo u neispunjavanju obećanja." (Đorđe Vukadinović, 06. jul 2009, "Beta")

"Na čelu vlade nije lider, nego konsultant koji nudi savete." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 05. jul 2009, "Beta")

Ko nema za rebalans? Daj odma' dva!

"Jelašić je u pravu kada kaže da treba da se uradi rebalans budžeta, a možda ne bi bilo loše uraditi i dva." (Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS-a, 07. jul 2009, "Pravda")

"Samo novinari i mediji govore da imamo najskuplji benzin, ali to nije tačno. Bosna ima jeftiniji benzin, ali to nije realna cena." (Petar Škundrić, ministar energetike, 28. jun 2009, prema "Glasu javnosti")

"Ili su cene visoke ili su nam plate još uvek niske." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, o ceni hrane, 25. jun 2009, "Blic")

"Relativno sam siromašniji zbog izgubljene dobiti koju nisam ostvario da sam radio na nekom drugom mestu. A što se para tiče, mislim da u novčaniku imam pet-šest hiljada dinara." (Mirko Cvetković, 09. jul 2009, "Pres")

Pitanjima na odgovore

"Vi pitate mene da li ću ja da izručim Mladića, a ja pitam Tadića da li je Mladić u Srbiji: jer ako nije, nemojte to da me pitate." (Tomislav Nikolić, 29. jun 2009, "Pres")

"Šta je posledica ovih (lokalnih) izbora? To da DS nije više na vlasti u 121, već u 120 opština. Mislim da je to korisno i za DS. Ne mora ona da bude odgovorna za situaciju baš u svakoj opštini u Srbiji." (Boris Tadić, kao predsednik DS-a, 28. jun 2009, "Večernje novosti")

U početku bi Vuk

"Zahvaljujući Vuku Stefanoviću Karadžiću imamo azbuku, zahvaljujući njoj imamo reč. Imamo mogućnost da zapišemo prošlost, da zapišemo svoju budućnost." (Žarko Obradović, ministar prosvete, 28. jun 2009, prema "Glasu javnosti")

Na kraju bi NATO

Na konferenciji SPO-a u Novom Sadu "Srbija – zemlja sa jakim saveznicima ili neutralna", 30. jun 2009, "Dnevnik":

"Svi znamo da već deset godina na Kosovu nema Srbije kao države. Ja hoću da Srbija uđe u NATO kako bi ušla i u EU i kako bi postala snažna država – ekonomski, demokratski, sa snažnim savezništvima. Samo takva Srbija može se vratiti na svoje Kosovo, po evropskim pravilima i da tamo uspostavi suverenitet srpske kulture, tradicije, ekonomije i svojine. Članstvo u NATO, koji je na Kosovu čuvar mira, podrazumeva i srpske vojnike na Kosovu." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a)

"U američkoj administraciji svesni su besa koji izaziva sećanje na 1999. godinu, ali Srbija ne sme dopustiti da ta ljutnja utiče na pitanje hoće li ona postati deo NATO-a." (Debora Menuti, predstavnica ambasade SAD u Beogradu)

"NATO je više politički nego vojni savez što se vidi po tome da se konsultacije među članicama stalno sprovode, a vojni sistem nad sobom ima civilnu strukturu koja kontroliše njeno delovanje." (Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu)

Mislim, dakle, nisam

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Narodne skupštine:

"Lično se zalažem da funkcioneri ne smeju da krše zakon, ali mislim da nisam u sukobu interesa. Ukoliko se dokaže suprotno, spremna sam da se odreknem mesta savetnika u Galenici gde sam jedino, pored fakulteta u Mitrovici, honorarno angažovana." (11. jul 2009, "Pres")

"Znate, neko ide u kafanu u slobodno vreme, a neko radi posao koji voli. Neko spava devet sati, a neko četiri. Da nisam tako vredna i angažovana, nikada ne bih bila najmlađi doktor nauka među ženama u Srbiji." (30. jun 2009, "Pres")

&

"Poslanici imaju odgovornost da žive standardom države i da, kao i svi, osete krizu." (27. jun 2009, "Večernje novosti")

Stvarno najbolji (trenutak za promociju DS-a)

"Nema boljeg trenutka za promociju srpskog sela do Univerzijade kad će hiljade sportista proneti glas u svetu o najboljem iz Srbije." (Saša Dragin, ministar poljoprivrede iz DS-a, 29. jun 2009, "EMportal")

"Aktuelni saziv skupštine je po svim parametrima najefikasniji u istoriji parlamentarizma u Srbiji." (Nada Koluncija, šef poslaničkog kluba ZES-a, 05. jul 2009, "Glas javnosti")

"Sto godina sam u DS, ali biće sve pošteno. Neće biti laži, neće biti prevare." (Predrag Grgić, novoizabrani predsednik Republičke izborne komisije, 08. jul 2009, "Večernje novosti")

Priručnici (ne)fantastične zoologije

"Nemojte više pominjati žirafu. Sada kada vidim slovo 'ž', ja ga preskočim, i čitam dalje." (Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, na pitanje "kad će stiži žirafa u jagodinski ZOO vrt", 29. jun 2009, "Večernje novosti")

"Nemam ja takav zvuk u telefonu, daleko od toga. Ne znam ni da li nekome telefon zvoni groktanjem. Stigla mi je neka čudna poruka preko blututa i odjednom se začuo taj zvuk. Zaskičalo je nešto i to nije bilo nimalo smešno. Šta sam drugo mogao nego da rasklopim telefon?" (Milan Marković, ministar za državnu upravu, o slučaju "groktanja" za vreme sednice Vlade, 29. jun 2009, "Pravda")

"'Odavno kolaju priče u naučnoj zajednici', samouvereno iznosi Biljana Stojković [na sajtu Peščanika], 'da je jedan od velikih uzroka nestanka dabrova sa teritorije Vojvodine, još pre skoro dva veka, upravo pravoslavlje. Naime, životinje koje iz vode izlaze, po nekakvim blesavim tumačenjima, ne mogu biti mrsna hrana, te su dozvoljene u vreme posta. Pored pojedenih dabrova, tu bi svakako spadale i kornjače, makar bile i šumske, a takođe i patke, guske i slična perad'. Dakle, početkom 19. veka, zli pravoslavci, kojih u tim krajevima tada nije bilo više od jedne trećine stanovništva, pojeli su jadne, male, dobroćudne dabrove! O kakav užas, kakvo mračnjaštvo!" (Slobodan Antonić, 09. jul 2009, "Pečat")

VREMEPLOV

"SRS se neće boriti za ukidanje sankcija i uopšte nas nije briga šta će o tome reći strani mediji." (Tomislav Nikolić, kao šef poslaničke grupe SRS-a, januar 1994)

"Za sebe lično mogu da vam kažem da ne vidim da bi moj život imao smisla kada bi Srbija izgubila Kosovo." (Vuk Drašković, decembar 1998)