понедељак, 22. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Власт у Београду помаже Бриселу и Приштини у отимању Косова од Србије
Преносимо

Власт у Београду помаже Бриселу и Приштини у отимању Косова од Србије

PDF Штампа Ел. пошта
Војислав Коштуница   
недеља, 29. септембар 2013.

Сабрали смо се данас да дамо свесрдну и искрену подршку нашем народу на Косову и Метохији који не пристаје да се потчини сепаратистичкој албанској власти и који брани неприкосновено и историјско право да Косово и Метохија припадају Србији. Лажни локални избори које је за 3. новембар расписала лажна председница, на основу лажних закона лажне државе Косово, представљају одсудни ако не и завршни чин у покушају да се отме Косово од Србије. Главни саучесник и помагач Бриселу и Приштини у организовању ових лажних избора јесте, на жалост, садашња власт у Београду. Зато одговор српског народа на Косову и Метохији треба да буде једнодушан. А он гласи да Србин не излази на антисрпске изборе.

Добро знамо колико је дуга наша државна и национална традиција која почива на Косову. Али исто тако као што знамо колико траје наша традиција, која је заснована на праву и правди, знамо и да насиље, зло, неправда, гажење права имају подједнако дубоке корене. Ови лажни избори проистичу из дугог низа насиља која им претходе. Погледајмо само ове године наших великих јубилеја, данас када се сећамо 1912, 1913, 1914. године, када славимо и стогодишњицу ослобађања Косова. С једне стране, уздиже се и побеђује дух националне слободе и ослобађања поробљених српских земаља, а с друге стране, стоји сила и насиље које хоће да уништи и обезличи српски народ и његову државу, културу, дух, традицију и вредности.

Зарад остваривања својих циљева у глобалним оквирима велике западне силе су одбацивањем права, извршиле агресију на Србију 1999. године, проглашавајући да сила има да стоји изнад права. А шта је, шта може бити друго то одбацивање права ако не разобручено насиље, једноставније речено велико разбојништво. После агресије те исте западне силе су послале своје војске на Косово, да би захваљујућу присуству њихових НАТО војника, без одобрења Савета безбедности, десет година касније, албански сепаратисти 2008. године противправно и једнострано прогласили независност. У међувремену, у тих десет година, представници међународних мисија на Косову, цивилних и војних, вољно или невољно учинили су све што су могли да се стотине хиљаде прогнаних Срба не врате на Косово, а да сви велики градови почев од Приштине остану потпуно очишћени од Срба. Али, као да им и то није било довољно, него су на овом путу безакоња и насилништва натерали садашњу власт да укида своје државне институције на Косову и да прихвати и подржи сепаратистичке изборе, приморавајући свој народ да постане поданик власти лажне државе Косово.

Шта једино може бити одговор српског народа на ово безакоње? Одговор морамо потражити у нашој историји и традицији. Ту се једино може и мора пронаћи прави одговор. Довољно је и само треба да се сетимо једноставне истине да морамо истрајати у нашој борби за право и правду. Било је много тежих периода у нашој историји, али и у тим готово безнадежним тренуцима када је изгледало да су сила и неправо победили, није губљена нада у нашем народу.

А данас опет није потребно много, потребно је само да се не изађе на лажне изборе. Потребно је да имамо свест да су то избори којима сепаратисти хоће да заокруже своју независност, да то нису српски него сепаратистички избори. Да је у темељима тих избора бомбардовање Србије, насиље, неправо и сила. А да је наш одговор заснован на темељном начелу међународног права које гарантује интегритет свакој држави, по Повељи УН, Завршном хелсиншком акту, Резолуцији 1244 и, наравно, Уставу Србије. И потребно је да не заборавимо да ако једна земља војном агресијом изгуби део своје територије она не престаје тиме да на њу полаже легитимно право, осим ако се тога права сама не одрекне.

Увек треба да имамо на уму да је наша судбина у нашим рукама. Одбацивањем и неизласком на ове лажне изборе српски народ даје достојан одговор на све насиље које се врши над њим. Нека свако ради свој посао. Нека велике западне силе и сепаратисти раде свој посао заснован на насиљу, физичком и правном, а српски народ чврсто верујући у снагу права једноставно и само не треба да изађе на ове лажне изборе. Српски народ на Косову заправо одлучује да ли припада држави Србији или добровољно одлучује да се потчини лажној држави Косово. Изласком или неизласком на изборе сваки појединац одговара на питање да ли хоће да припада лажној држави Косово или својој Србији.

Ми данас позивамо српски народ на Косову и Метохији да одлучно и јединствено покажу да су грађани Србије, да за њих не постоји сепаратистички избори, да ће они изаћи на изборе које распише Скупштина Србијe. Јер морамо знати да народ који би пристао да погази свој Устав, своје законе, који би се одрекао своје државе и изашао на сепаратистичке изборе, подрива и укида своју будућност и раскида једину праву везу која га држи у заједници са сопственом матицом.

Каква то срећа и благостање чека српски народ ако се потчини вољи Приштине и сепаратиста? Каква је будућност српског народа ако пристане да живи под сепаратистичким законима и под сепаратистичком влашћу? Садашња власт покушава да обмане српски народ како ће добити Заједницу српских општина, али једино заборавља да каже где се налази та Заједница српских општина. Да ли у Србији или у лажној држави Косово? Да ли та Заједница српских општина успоставља на основу српских или на основу сепаратистичких закона? Па сви добро знамо истину да је реч о Заједници српских општина која је заснована на законима самопроглашене државе Косово и која се директно потчињава сепаратистичким властима у Приштини.

Ко је и када своје грађане добровољно изручио да постану грађани лажне државе? Тако нешто први пут је пало на памет садашњој власти. Али узалуд сви бриселски споразуми, узалуд сваки наопаки труд садашње власти ако народ једнодушно не изађе на изборе. Неизласком на лажне изборе српски народ на Косову и Метохији садашњој али и свакој будућој власти шаље јасну и одлучну поруку. Она гласи: узалудно сте се одрекли свога народа јер се ми не одричемо и никада се нећемо одрећи своје Србије. Излазак на ове изборе суштински би значио признавање лажне државе Косово, као што неизлазак значи да је народ одлучио да припада својој Србији. Зато су ови избори, односно неизлазак на лажне изборе од судбоносног значаја за српски народ и за Србију.

Желим да се овом приликом и лично обратим нашем народу на Косову и Метохији. За мене је питање Косово старије од сваке дневне политике, од питања власти и опозиције, и од било које врсте политичке користи. Као и сваки грађанин својим очима видим да су западне силе наумиле да нам отму Косову и да не бирају средства да тај циљ постигну. Хоће да нам отму Косово и хладнокрвно уцењују Србију да неће ући у Европску унију ако не постане саучесник у добровољној предаји Косова. Објашњавају, како рече један западни дипломата, како је Косово тек један камичак у ципели. Тврде како је екстремизам позивати се на право и борити се за своју земљу, а није екстремизам кршити право и бити против своје земље. Насупрот свему овоме, Привремена скупштина АП Косова и Метохије поставила је недавно с пуним разлогом једно логично и крајње једноставно питање: Да ли су грађани Србије са Косова и Метохије који поштују Устав и законе Републике Србије дужни и да ли имају право да учествују на изборима које расписује друга – непризната држава.

Провидна је лаж, која ће се сутра показати као срамна обмана, да је добро и у српском националном интересу изаћи на лажне изборе. Истина је да треба показати чврсту вољу и патриотизам и рећи не изборима којима се руши Србија. На вама, на српском народу на Косову и Метохији је тешко и историјско бреме да будете последњи бедем одбране Србије. Знам колико је то тешко, али и знам и вашу снагу и вашу одлучност да одбраните Србију и да изласком на изборе не учините себе поданицима сепаратистичке албанске власти.

Наш патријарх Павле, који је у епископском чину на Косову и у Метохији служио тридесет и четири године, често је говорио да је најважније издржати до краја, да се не би сав претходни труд узалуд бацио. И наш патријарх Павле такође је у јесен 2004. године позвао Србе да не изађу на парламентарне изборе које су расписале тадашње приштинске институције постављајући у свом обраћању опет једно крајње једноставно питање: „Зар је потребан наш пристанак на нашу пропаст, дугорочну или коначну, свеједно?“

Сетите се кроз шта сте све прошли, колику сте муку до сада имали, колико је ваша досадашња борба изискивала одрицања зарад одбране Србије. Очи целе Србије и целог српског народа биће упрте у вас. Јер ви не браните само себе и своје право да припадате Србије, него браните и саму Србију од претећег самоуништења.

Ма каква обећања и понуде упућивали представници садашње власти и представници Европске уније добро знајте да је реч о чистој обмани. Уздајте се у себе и своју памет која вам говори да сте Срби, да припадате Србији и да прихватате само изборе које држава Србија расписује. И знајте и то, како је већ рекао један од вас, да немате право да будућим генерацијама ускратите право, да се боре да остану Срби у држави Србији. То је тежак, али и једини пут који вас може сачувати и који може сачувати Србију. Ваша будућност али и будућност Србије је у вашим рукама. Одбацивањем лажних избора ви бирате Србију и ми се у ваш избор уздамо.

(Београд, 29. септембра 2013)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер