Početna strana > Prenosimo > Svet će tek čuti za Kosovo
Prenosimo

Svet će tek čuti za Kosovo

PDF Štampa El. pošta
Vuk Jeremić   
ponedeljak, 20. april 2009.
(Večernje novosti, 18.04.2009) 

Ministar čiji nastupi ne ostavljaju ravnodušnim ni domaću ni stranu javnost - ili ga bodre ili ga dočekaju na nož - uoči početka procesa pred Međunarodnim sudom pravde o kosovskom pitanju, za "Novosti" kaže da u spoljnoj politici nema mesta za "lično" i da on samo radi svoj posao: sprovodi vladinu politiku. Srbija je u petak istrčala na haški pravni teren i tu će pokušati da dokaže da samoproglašenje kosovske države nije imalo uporište u međunarodnom pravu. A, kao glavni pravni adut koji smo prosledili u Palatu mira, Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije, navodi:

- Naša argumentacija je vrlo obimna, a tvrdimo, između ostalog, da su 17. februara prošle godine prekršeni međunarodni dokumenti: Rezolucija 1244, Povelja UN i završni akt iz Helsinkija. Na našem podnesku radili su najeminentniji međunarodni pravni stručnjaci. Pošto sud nikada u istoriji nije razmatrao legalnost akta secesije, učešće u debati u kojoj će se odmeravati pravo na samoopredeljenje u odnosu na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, bio je profesionalni san mnogih pravnika. Zato smo i uspeli da "regrutujemo" najbolje u naš tim.

* Pitanje secesije prvi put se razmatra pred sudom, što ovaj slučaj čini do kraja neizvesnim...

- U našim diplomatskim naporima obilato smo koristili činjenicu da će ovaj slučaj uticati na sve buduće slučajeve. Pošto su sve države imale pravo da pošalju mišljenje sudu, gledali smo da što veći broj njih, iz različitih delova sveta, pismeno dostave da se ne slažu sa kosovskom nezavisnošću, odnosno, da je ona protivna međunarodnom pravu.

* Jesu li mnogobrojni podnesci koji idu u našu korist isključivo rezultat "ubeđivanja" naše diplomatije?

- Svi do jednog, praktično, rezultat su upornosti, glasnosti i međunarodne sveprisutnosti Srbije. Da nismo sa toliko energije objašnjavali od kakvog značaja će biti rezultat procesa, ne znam koliko bi ih bilo.

* Znate li kakav je sadržaj podnesaka za koje se veruje da će pomoći odbrani stava Beograda?

- Naš pravni tim je sve vreme razmenjivao mišljenja sa pravnim timovima tih zemalja i na bazi toga mogu reći da veliki broj njih ima argumentaciju vrlo sličnu našoj. Značaj pisanih izjava, međutim, leži i u tome što je time zacementiran stav tih država o Kosovu. Sada je gotovo nemoguće da one sutra priznaju nezavisnost pokrajine. Posebno je važno što su neke od njih iz EU, iz čega proizlazi da će u EU biti nemoguće ikada postići konsenzus oko priznavanja nezavisnosti Kosova. Drugi bitan aspekt je to što se sa većim brojem mišljenja, pogotovo uticajnih zemalja, smanjio prostor za eventualne pritiske na sud.

* Da li će za Sud biti odlučujući broj zemalja koje su stale na našu, odnosno, prištinsku stranu, i da li će snaga zemlje i njena moć biti presudni?

- Sam broj nije od presudne važnosti. Sud će se rukovoditi međunarodnim pravom.

* Kuriozitet je to što se Kina odlučila da prvi put pošalje svoje mišljenje povodom nekog slučaja pred MSP...

- To je još jedan od elemenata izuzetnosti ovog procesa. On je time dobio posebnu težinu, imajući u vidu značaj i uticaj Kine u svetu, pogotovo u danima globalne ekonomske krize.

* Kakav je redosled poteza koji nas dalje čekaju pred sudom? Kad može da se očekuje presuda?

- Rok do koga svaka zemlja ima pravo da odgovori na druge podneske je 17. juli. U decembru se očekuje usmeno ročište na kome mogu da učestvuju sve zemlje koje su podnele mišljenje. Moguće su još jedne usmene konsultacije posle toga. Za saopštavanje mišljenja suda nema roka, ali nije realno da to bude pre aprila 2010. godine. Kako vreme bude odmicalo, mislim da će proces privlačiti sve veću pažnju međunarodne javnosti s obzirom na posledice koje će presuda nositi.

* Ako presuda bude u našu korist, može li se desiti da neka zemlja koja je već priznala Kosovo, to priznanje povuče?

- Na osnovu razgovora sa ministrima spoljnih poslova nekih zemalja, mogu da zaključim da to uopšte nije nemoguće. Ne bih da spekulišem o broju onih koje bi to mogle da učine, niti da u ovom trenutku navodim koje su to zemlje.

* Čini li vam se da ste vi lično na neki način "zaratili" sa pojedinim zemljama radeći na ubeđivanju da nas podrže u procesu pred MSP?

- U međunarodnim odnosima nema prostora za „lično“. Ja zastupam politiku Vlade, a ona je kristalno jasna kada je reč o KiM. Kosmet je sastavni deo Srbije i naša nedvosmislena ustavna, a po mom uverenju, moralna, politička i istorijska obaveza je da branimo suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. U toj odbrani Vlada se opredelila za politička, pravna i diplomatska sredstva. Ja se, naravno, sa takvom politikom iz sveg srca slažem. Mislim da za nju postoji velika podrška, ne samo u parlamentu, već i među građanima.

* Od vašeg ulaska u Vladu do danas kao da se situacija okrenula: oni koji su vas tada podržali, danas vas kritikuju, tvrdeći da se sva naša diplomatija svela na pitanje KiM. Opozicija koja je osporavala vaš izbor, gotovo da bi vas poželela u svojim redovima...

- Svaka zemlja kojoj bi teritorijalna celovitost tako direktno i drastično bila ugrožena i koja bi se opredelila za diplomatsku borbu, imala bi takav spoljnopolitički prioritet. Jednako važni prioriteti su i: ubrzavanje evropske integracije i uspostavljanje što je moguće boljih odnosa u regionu.

* U Crnoj Gori u vama vide krivca za loše odnose, spekulisalo se da je pre posete Sanadera traženo da ne budete prisutni, u Sarajevu vas nisu primili na najvišem nivou... Imate li problem sa komšilukom?

- Teško mi je da shvatim kako je to Srbija pokvarila odnose sa Crnom Gorom, kada njihovi građani i kapital imaju ovde isti tretman kao i pre odluke njihove vlade o Kosovu. Moja poseta Turskoj, u vreme dolaska Sanadera, odranije je bila zakazana, a u Sarajevu su me primili svi koje sam očekivao da sretnem. Imajući u vidu kako su se neki od suseda prošle godine poneli prema Srbiji, i to ne samo u vezi sa Kosovom, naši odnosi su prilično dobri. I to pre svega zahvaljujući postavljanju Srbije. Nastavićemo da činimo sve da bismo imali najbolje moguće odnose sa susedima jer je to normalna potreba svake zemlje. Ali, isto tako, ni po koju cenu nećemo odustati od borbe za državne interese Srbije. Moramo imati određenu dozu samopoštovanja da bismo mogli da očekujemo da nas i drugi poštuju.

* Smeta li vam ili imponuje što ste poneli epitet "prvog nacionaliste" u vladi?

- Ne razmišljam o tome na takav način, samo sprovodim vladinu spoljnu politiku.

* Vaši nastupi, ipak, deluju drugačije u odnosu na sve ostale ministre. Da li to radite u svoje ime ili imate podršku predsednika i Vlade?

- Nema u diplomatiji mesta za "solažu". Ako želite da budete uspešni, nema prostora ni za šta drugo osim za precizno sprovođenje racionalno osmišljene i institucionalno utemeljene državne politike.

* Da li vam se nekada desi da u kontaktima sa stranim diplomatama, koji prednjače u uslovljavanjima, pređete na drugačiji rečnik od diplomatskog? Na primer, kada pričate sa predstavnicima SAD i Holandije...

- Malo je ministara spoljnih poslova koji su diplomate, uglavnom su to političari. Razmenjuju se politički argumenti, razume se, na pristojan i civilizovan način. I sa holandskim kolegom i sa bivšom američkom koleginicom uvek sam na otvoren način predstavljao naša gledanja. Oni su prema meni bili isto takvi.

* Jeste li im nekad u četriri oka rekli nešto što bi im svaki Srbin ponekad rekao?

- O stvarima od fundamentalnog značaja za državu mora se biti transparentan. Nema prostora za iznošenje jednog stava na sastanku, a drugog u javnosti. Moramo da igramo otvorenih karata, da budemo vrlo jasni oko toga šta želimo da postignemo, šta smo spremni da uradimo, a šta nismo. Jer, ako tu dođe do nesporazuma, posledice po zemlju i građane nekad mogu biti tragične. Ova zemlja nema kapaciteta i snage da plaća cehove nesporazuma sa svetom kao u prošlosti.

* Kada mora, onda se plati... Kao u „slučaju Kovačević“?

- Imajući u vidu okolnosti, postignut je najbolji mogući sporazum i detalji su saopšteni javnosti. Ispostavilo se da MSP i nije bio toliko u centru događanja, koliko su neki nastojali da prikažu.

* Ekonomska kriza izazvala je rezervisanost prema širenju Unije. Da li će ovaj prioritet naše vlade morati da sačeka?

- Evropa u ovom trenutku nema onaj raniji entuzijazam prema proširenju, ali učlanjenje u EU ostaje strateški cilj ove vlade, koliko god teške i ozbiljne prepreke bile pred nama. Biće teže, uzeće više vremena, ali, na kraju, uveren sam da ćemo stići do cilja. Jedina prosperitetna budućnost zapadnog Blakana, i nas, kao najvažnije zemlje na njemu, je punopravno članstvo u EU. Nadam se da će što pre doći do konsenzusa za odmrzavanje privremenog sporazuma i da će se na ovaj ili onaj način doći do saglasnosti oko pune saradanje sa Haškim tribunalom. Za građane Srbije biće od ogromne važnosti da se ove godne načini veliki iskorak ukidanjem viza.

* Koliko ste zadovoljni ulogom Euleksa na KiM? Unmik tvrdi da su mu se ugasile neke nadležnosti, Euleks ih ne preuzima, Srbi trpe...

- Pregovori o šest tačaka traju sve vreme. Svaki početak je težak, ima prostora za poboljšanje i treba biti strpljiv. Nastavljamo da radimo sa međunarodnom zajednicom na sprovođenju Rezolucije 1244 i drugih odluka SB. Uveren sam da ćemo za zapadni Balkan postići budućnost koja podrazumeva evropsko članstvo za sve, bez kršenja Ustava Srbije.

* Može li se desiti da Unmik ostane samo na papiru?

- Nastavićemo da činimo sve da UN misija ostane zadužena za ono što predviđaju dogovori u SB.

* Ruski ambasador Konuzin zapitao se da li će Srbija kao članica EU ispoljavati evropsku solidarnost na štetu Rusije... Kako će se naše eventualno članstvo u EU odraziti na odnose sa Moskvom?

- Srbija će sasvim sigurno biti član EU i sasvim sigurno od svih članica EU biti najbolji prijatelj Rusije. 

* Jeste li čuli da se po gradu priča da bi vas neke stranke opozicije rado videle kao svog ministra, dok neki ljudi iz same vlade ponešto i imaju protiv vas?

- Ima kritika i iz opozicije...

* Jeste li u dobrim odnosima sa svim ljudima u Vladi?

- Svi imamo korektne, kolegijalne odnose.

* Ako je bila tačna informacija u medijima, posle GO DS trebalo je da vi i ministar Šutanovac "spustite loptu" i prevaziđete nesporazume? Je li bilo takvog sastanka?

- Nemamo mi nesporazume, a i često razgovaramo.

* Hoće li Beograd uskoro da odgovori na predlog za novog ambasadora Makedonije?

- Odlučili smo da makedonskom ambasadoru damo agreman. O tome ćemo na Uskrs i zvanično obavestiti vladu u Skoplju.

* Kada će se rešiti pitanje ambasadora iz Podgorice?

- O tome ima smisla govoriti tek ako i kada crnogorska vlast zvanično pošalje ime kandidata.

* Putujete gotovo svakodnevno, imate li uopšte vremena za privatan život?

- Privatni život je, nažalost, prva žrtva ovog posla. Ono malo slobodnog vremena koje imam nastojim da provedem u krugu porodice i sa prijateljima koji su mi to bili i pre nego što sam počeo da se bavim politikom.

* Supruga ćuti?

- Pitajte Natašu, ja bolje da je ne pitam!

* Gde volite da izađete? Bili ste na ruskim kozacima - zbog ruskog ambasadora ili što to volite...

- Veoma volim rusku muziku, mislim da je taj koncert bio jedini na koji sam stigao da odem u poslednje vreme.

* Gde ćete provesti Vaskrs?

- Biću sa porodicom u našem selu u Šumadiji. 

(Razgovarala Dušica Radeka)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner