Početna strana > Prenosimo > Spoljna politika Srbije nije šizofrena
Prenosimo

Spoljna politika Srbije nije šizofrena

PDF Štampa El. pošta
Vuk Jeremić   
subota, 29. avgust 2009.

(Blic, 29.08.2009)

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u Njujorku priprema nastup Srbije pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u septembru. „Imamo pouzdane informacije da Priština uz podršku uticajnih saveznika sprema veliku ofanzivu tokom Generalne skupštine, jer je to jedna od poslednjih prilika da drastično poraste broj zemalja koje su priznale Kosovo pre početka javne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, 1. decembra“, objašnjava Jeremić za „Blic“.

On kaže da će delegacija Srbije, koju će predvoditi predsednik Srbije Boris Tadić, imati složen zadatak da tome parira i da on zbog toga već sada ide u pripremnu misiju.

Srbija je sa Kinom postigla strateško partnerstvo koje podrazumeva i podršku Pekinga oko Kosova. Koliko je važna podrška još jedne članice Saveta bezbednosti?  

- Predsednikova poseta Kini je po mnogo čemu bila istorijska. U političkom smislu, potvrđeno je jedinstvo pogleda na veliki broj globalnih izazova. Za nas je najvažniji nastavak nedvosmislene diplomatske i pravne podrške Pekinga u borbi za Kosovo. Za Kinu je najvažnija naša podrška politici „jedne Kine“ i očuvanja njenog teritorijalnog integriteta u kontekstu problema na Tibetu i u Singjangu. U ekonomskom smislu, saradnja sa Kinom znači saradnju sa, po svemu sudeći, ključnim igračem 21. veka. Činjenica da se Kina opredelila da formalizuje strateško partnerstvo jedino sa Srbijom u našem regionu predstavlja veliki spoljnopolitički uspeh od koga ćemo kao zemlja imati višestruku korist.  

Kina je promovisana kao četvrti stub spoljne politike Srbije, ali mnogima nije razumljivo to nizanje stubova…  

- Polazimo od naših nacionalnih interesa i tražimo partnere uz čiju pomoć ćemo ih ostvariti. Kada je reč o Kini, pre svega govorimo o gigantu, stalnoj članici Saveta bezbednosti, čiju diplomatsku i ekonomsku putanju prati veliki broj zemalja u svetu. Jesen koja dolazi ključna je za očuvanje dosadašnje harmonije naših međunarodnih odnosa i prioriteta. Nadam se da ćemo sa uspehom nastaviti energičan nastup na međunarodnom planu, uz saradnju sa četiri ključne svetske prestonice - Briselom, Moskvom, Pekingom i Vašingtonom.  

Ali, neki analitičari to zovu šizofrenom spoljnom politikom, da Srbija spaja nespojivo, ne razumevajući okolnosti... EU, SAD, Kina, Rusija, nesvrstani…  

- Ne treba mešati spoljnopolitičke prioritete sa sredstvima koje koristimo da bismo ih ostvarili. Naši spoljnopolitički prioriteti nisu nimalo šizofreni. Oni su jasno i precizno definisani, za njih imamo jasnu podršku građana i na njihovom ispunjavanju ćemo, dok je ove vlade, nastaviti da insistiramo. To su put Srbije ka punopravnom članstvu u EU, odbrana teritorijalne celovitosti diplomatskim sredstvima i ostvarivanje najboljih mogućih odnosa u regionu. Do sada smo na sva ta tri fronta imali uspeha, rekao bih mnogo više nego što je iko očekivao, pa se zato ne bih složio da ne razumemo svetske okolnosti.  

Primedba je da traženjem saveznika na istoku, zapostavljate Evropsku uniju…  

- Nema dileme da je centralni strateški prioritet ove vlade da približi zemlju punopravnom članstvu u EU. Naše spoljnopolitičke aktivnosti to jasno i pokazuju. Samo u poslednjih godinu dana posetio sam 22 od 27 zemalja EU, i imao odvojene sastanke sa svim ministrima spoljnih poslova Unije osim sa irskim. Njih jedanaest je u poslednjih godinu dana na moj poziv posetilo Beograd. Možda je činjenica da smo i pored tih aktivnosti stigli da budemo angažovani i prisutni i u drugim delovima sveta, što nije uobičajeno za zemlju naše veličine, doprinela tome da to tako izgleda.  

Šef diplomatije Holandije otkazao je pre nekoliko meseci posetu Beogradu. Da li imate kontakte s njim i da li se nazire odmrzavanje prelaznog sporazuma?  

- Nastavljamo napore da prevaziđemo prepreke u procesu evropskih integracija. Oni će se nastaviti kako prema Uniji kao celini, tako i prema članicama, uključujući i Holandiju. Nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici da ugostimo njihovog ministra.  

Da li smete da se kockate sa datumom nastavka evropskih integracija Srbije?  

- Bilo kakvo licitiranje datumima ne može biti korisno, naročito kada govorimo o procesima koji ne zavise isključivo od nas. Ono što mogu da tvrdim jeste da će ova vlada nastaviti da čini sve da ubrza integraciju.  

Beograd se kandidovao za domaćinstvo jubilarnog skupa Pokreta nesvrstanih 2011. godine, sa ostalim bivšim članicama SFRJ. Šta je cilj?  

- Nasleđe Jugoslavije nam je zajedničko i ne bi bilo primereno da pokušamo da ga mi prisvojimo. Nismo još obavili razgovore sa ostalim republikama, ali sam kolegama uputio poziv na zajednički sastanak u Njujorku, tokom održavanja Generalne skupštine.  

Ali je isto tako činjenica da kandidati za ambasadore BiH i Crne Gore već dugo čekaju na agreman. Da li će ga i kada dobiti?  

- Svaki kandidat za zvaničnog predstavnika jedne zemlje predstavlja, u neku ruku, njenu sliku i priliku. Srbija će se o predloženim kandidatima izjasniti uz poštovanje Bečke konvencije koja podrazumeva zaštitu njihovog identiteta, kao i procedure koja vodi ka odluci.

Postoje nagoveštaji susreta predsednika Tadića i američkog predsednika Baraka Obame. Kada bi do toga moglo da dođe?  

- Predsednik Tadić će verovatno imati prilike da se susretne sa američkim predsednikom na marginama Generalne skupštine UN u septembru. Nadamo se da će uskoro biti prilike i da se zakaže zvanična poseta predsednika Vašingtonu, do čega nam je jako stalo.

(Razgovarao Peđa Obradović)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner