Početna strana > Prenosimo > Otvoreno pismo Vojislavu Koštunici
Prenosimo

Otvoreno pismo Vojislavu Koštunici

Ljubomir T. Grujić
petak, 23. septembar 2011.

Poštovani gospodine dr Koštunica,

Bio sam u iseljeništvu neprekidno od 16. novembra 1992. do juna/ jula 2002. Tamo sam bio preko e-pošte obavešten da ste Vi dobili ustavnu većinu državljana SRJ za izbor za predsednika SRJ. Tome sam bezrezervno verovao.

Donja prepiska pokazuje kako je došlo i šta me navodi da Vam se obratim s molbom da javno razjasnite sledeća pitanja:

- Kakav je bio tačan izveštaj SIK o rezultatima predsedničkih izbora održanih 24. septembra 2000. godine:

1. Koliko ste glasova dobili Vi, koliko Slobodan Milošević, a koliko je po Ustavu bilo potrebno najmanje glasova za izbor u prvom izbornom krugu i koji dokument te podatke utvrđuje (iz priložene kopije knjige od Milene Arežine to ne može da se utvrdi)?

2. Jesu li poništeni rezultati izbora na Kosovu i Metohiji?

3. Je li utvrđeno da su izbori završeni u prvom krugu ili da treba da se ponovi glasanje na Kosovu i Metohiji ili da treba da se održi drugi krug?

- Ko se sve u Vaše ime, ili Vi lično,na šta, na osnovu čega, kada, i kome (SIK-u i/ili Ustavnom sudu) žalio, na taj izveštaj?

- Kako je glasilo rešenje SIK-a od 30. septembra 2000. godine?

- Kako se proces dalje odvijao:

1. Koliko je konačno glasova utvrđeno da ste dobili Vi, koliko Slobodan Milošević, i ko ih je i kada utvrdio?

2. Je li SIK zasedala posle odluke Ustavnog suda od 4. oktobra 2000. i kada?

3. Pošto je Ustavni sud bio poništio rešenje SIK od 30. septembra zar nije bilo neophodno da se ponove izbori na Kosovu i Metohiji?

4. Ko je od merodavnih organa utvrdio pre 5. oktobra 2000. da ste Vi ustavno izabrani?

5. Ko je osporio tu odluku, na osnovu čega i kome je uputio prigovor?

6. Šta je dovelo do masovnog bunta 5. oktobra 2000; je li on nastao zbog nepoštovanja Ustava (od strane koga) i/ili iz drugih (kojih) razloga?

Prema tvrđenju u knjizi Milene Arežine, ni Vi ni Slobodan Milošević niste dobili ustavnu većinu za izbor u prvom krugu. Slobodan Milošević je predsedničkom zakletvom bio obavezan da štiti Ustav, i u takvoj situaciji kako je opisuje Arežina, bio je obavezan da zahteva od svih institucija, organizacija i državljana potpuno poštovanje Ustava: proveru svih rezultata izbora i delovanje po Ustavu.

- Je li predsednik Milošević tražio posle odluke Ustavnog suda od 4. oktobra od svih institucija, organizacija i državljana potpuno poštovanje Ustava: proveru svih rezultata izbora i delovanje po Ustavu?

- Jeste li prihvatili samo na osnovu usmenog obaveštenja, a ne na osnovu pismene odluke Ustavnog suda, Vaše inaugurisanje za predsednika Republike?

- Poznavajući Vašu privrženost poštovanju prava, a pošto ste prihvatili da ste izabrani za predsednika SRJ, molim Vas, da na kraju objasnite činjenično i pravno na osnovu čega ste to prihvatili.

Nadam se da ćete javno da odgovorite na ova pitanja (koja sam Vam postavio jer sam Vam javno iz iseljeništva neprekidno pružao potpunu podršku), te Vam se unapred zahvaljujem.