Početna strana > Prenosimo > Neće biti smak sveta ako i ne dobijemo kandidaturu
Prenosimo

Neće biti smak sveta ako i ne dobijemo kandidaturu

PDF Štampa El. pošta
Vuk Jeremić   
ponedeljak, 05. septembar 2011.
(Večernje  novosti, 4. 9. 2011)

Po broju zemalja koje će učestvovati na obeležavanju pola veka od prvog samita nesvrstanih, ne računajući Generalnu skupštinu UN, ovo će biti najveći skup koji se ove godine održava u svetu. To je veliko priznanje za našu zemlju i jasan pokazatelj kakav ugled ona danas uživa na međunarodnom planu. Beogradska konferencija će biti izvanredna prilika za jačanje bilateralnih odnosa i upoznavanje velikog broja zemalja sa našim stavovima, uključujući i one o Kosovu.

Ovo u intervjuu za „Novosti“ poručuje ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, uoči dvodnevnog samita Pokreta nesvrstanih koji počinje u ponedeljak u Beogradu. Na pitanje da li, osim jačanja političkih veza, očekuje i neke druge rezultate ovog samita, pogotovo iz oblasti ekonomije, šef diplomatije kaže:

- Ovo će biti šansa i za uspostavljanje i jačanje novih privrednih i trgovinskih kontakata sa državama članicama Pokreta. Tokom trajanja konferencije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, predviđena je prezentacija vodećih domaćih firmi u cilju unapređenja izvoza, kao i predstavljanje potencijala srpske privrede u celini. Biće potpisan i veliki broj međunarodnih sporazuma sa državama iz svih krajeva sveta.

* Može li saradnja sa ovim zemljama na bilo koji način da utiče na evropski put Srbije?

- Naravno da neće. Priliku da se sastanu sa zemljama Pokreta nesvrstanih iskoristiće i mnoge zemlje članice EU koje su najavile svoj dolazak u Beograd. Na kraju krajeva, značajan broj nesvrstanih su i članice Frankofonije ili Komonvelta, pa Francuska i Britanija koriste svaku priliku da ih pozovu u Pariz i London u cilju ostvarenja svojih ekonomskih i drugih interesa.

* Kako ocenjujete proteklu sednicu Saveta bezbednosti, na kojoj je podnet izveštaj Ban Ki Muna o situacija na KiM, a vođena je i trosatna rasprava, ali nije usvojen zajednički zaključak o osudi nasilja Prištine?

- Rasprava je, kao što se moglo videti, bila prilično žučna. Ohrabrujuće je to što je većina članica jasno podržala naše stavove. Bilo je izuzetno važno da se pred međunarodnu javnost iznese puna istina o nasilju koje se u julu dogodilo na Kosovu, pogotovo zbog činjenice da smo tada bili sprečeni da učestvujemo na vanrednoj sednici.

* Kakve mogu biti posledice toga što Savet bezbednosti UN nije usvojio saopštenje koje je predložila Rusija, o jasnoj osudi jednostranih poteza Prištine?

- Kao što Rusija i Kina u Savetu bezbednosti UN blokiraju svaki pokušaj da se u međunarodno-pravnom smislu legitimiše kosovski separatizam, tako i saveznici Prištine, koji takođe imaju pravo veta, nju snažno podržavaju. U tom smislu, ovo ne predstavlja veliko iznenađenje. Ali veoma je problematično to što su svojim uobičajenim ponašanjem ovog puta praktično stali u odbranu jednostrane upotrebe sile. Mislim da su time poslali prilično opasnu poruku.

* Da li se Beogradu namerno vezuju ruke u rešavanju kosovskog problema - time što se nasiljem menja faktičko stanje na terenu, a insistira na nastavku dijaloga i pronalaženje rešenja mirnim putem?

- Taj scenario smo već videli kada su vlasti u Prištini organizovale martovsko nasilje 2004. godine da bi primorali međunarodnu zajednicu da odustane od politike „standardi pre statusa“, nakon čega je usledio fingirani Ahtisarijev proces. Međutim, kao što to tada nije dovelo do pronalaženja održivog rešenja, sasvim sigurno ni ovoga puta neće uroditi plodom. Sve dok se do kompromisa ne dođe putem pregovora, nećemo dozvoliti da problem Kosova nestane sa radara međunarodne javnosti, svidelo se to nekome ili ne.

* Poslednjih dana neki u Beogradu govore o novom kursu, o zaokretu u vođenju naše spoljne politike? Ozbiljni nagoveštaji ili ponuda slobodnih strelaca?

- Naprotiv. Mislim da je sada postalo još očiglednije da vodimo politiku kontinuiteta, bez obzira na otežavajuće okolnosti. Očuvanje teritorijalne celovitosti i evropski proces ostaju temelj naše spoljne politike. Moguće je da su neki do sada mislili da smo ozbiljni samo kada je reč o Evropi, pa su se iznenadili.

* Hoće li zahtev za povlačenjem Srbije iz institucija na Kosovu biti ključan za dalje evropske integracije naše zemlje, kao što poručuje zvanični Berlin i da li se ta opcija uopšte razmatra?

- Odustajanje od podrške i saradnje sa demokratski izabranim institucijama Srba na Kosovu svakako nije realna opcija.

* Strahujete li da će nam Nemačka spustiti rampu u decembru, kada se bude odlučivalo o tome da li će Srbija dobiti status kandidata za EU?

- Mi moramo nastaviti sa reformama, u sklopu evropskog procesa, jer je izgradnja evropskog društva i dostizanje evropskih standarda u suštinskom interesu građana ove zemlje. Bilo bi, naravno, mnogo bolje da u decembru dobijemo status kandidata i u tom pravcu ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Ali treba da budemo svesni da postoji opasnost da se to, uz našu najbolju volju, možda ipak ne dogodi. No, bilo kako bilo - neće biti smaka sveta. Ovo su teška vremena, ali moramo zadržati pribranost i strpljivo nastaviti da se borimo za ostvarenje svih državnih interesa.

* Na koji način Srbija može da zaustavi ofanzivu kosovskih vlasti koje pokušavaju da izdejstvuju nova priznanja nezavisnosti? Ima li opasnosti da KiM dobiju stolicu u UN?

- Do sada smo u našim naporima da suzbijemo priznavanje Kosova bili daleko uspešniji nego što je to bilo ko mogao da očekuje. Upravo zbog toga, u poslednje vreme su se pojačali međunarodni pritisci na mnoge zemlje koje to do sada nisu učinile. Takođe, Priština je odvojila veliki novac kojim pokušava da podmiti rukovodstva u određenim prestonicama koje je teško pogodila ekonomska kriza. Nećemo se predavati, nastavićemo da činimo sve što je u našoj diplomatskoj moći, bez obzira što smo u prilično neravnopravnom položaju, imajući u vidu snagu i uticaj država koje lobiraju za nezavisnost.

* Srpski zahtev da se istraga o trgovini organima na KiM sprovodi pod mandatom SB UN i dalje je „blokiran“ na Ist Riveru. U međuvremenu, Euleks je dovršio formiranje radne grupe koja će se baviti ovim poslom. Hoće li Sbija nastaviti da insistira da se u istragu uključe i Ujedinjene nacije?

- Smatramo da je nemoguće da bilo ko sprovede ozbiljnu istragu bez mandata Saveta bezbednosti UN. Naravno, i dalje ćemo insistirati na tome, jer nemamo moralno i političko pravo da od toga odustanemo.

* Približava li se trenutak kada će Srbija ogoljeno biti suočena sa izborom - Kosovo ili EU? Postoji li državna strategija za taj trenutak?

- Pre više od godinu dana postavljeno mi je to pitanje i na njega sam jasno odgovorio. Sećam se da je to tada izazvalo veliku buru u javnosti. Naša politika nije promenjena.

(Tada je ministar Jeremić izjavio: „Povezivanje rešavanja pitanja budućeg statusa Kosova i Metohije sa integracijom Srbije u EU bila bi tragična greška sa komplikovanim posledicama. Oni koji to zagovaraju polaze od pogrešne pretpostavke da bi Srbija, ako bude postavljena pred izbor Kosovo ili Evropa, izabrala Evropu. To se ne bi dogodilo.“)

* Verujete li u uspeh narednih rundi pregovora? Kako doći do kompromisa oko brojnih pitanja kad Srbija insistira na statusno neutralnim rešenjima, a Priština na obeležjima tzv. države Kosovo?

- Dijalog sa Prištinom ne spada u nadležnost Ministarstva spoljnih poslova, ali verujem da će naši pregovarači učiniti sve da se postignu prihvatljiva rešenja.

(Večernje novosti)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner