уторак, 23. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Интегрални аудио снимак на коме градоначелник Суботице Богдан Лабан прети физичким насиљем Владимиру Половини
Преносимо

Интегрални аудио снимак на коме градоначелник Суботице Богдан Лабан прети физичким насиљем Владимиру Половини

PDF Штампа Ел. пошта
Еспресо   
среда, 30. август 2017.

Редакција Еспреса дошла је у посед аудио снимка на којем се чује како градоначелник Суботице Богдан Лабан прети смрћу професору Грађевинског факултета Владимиру Половини, али и како непознато лице шамара професора Половину!

Како тврди извор Еспреса, Половина се с градоначелником и још неким људима нашао на састанку због спорних плаката, који су протеклих дана осванули у Суботици, на којима је писало "Богдане, Бог је љут".

Састанак је почео претњама, а од самог почетка напета ситуација кулминирала је шамарима, псовкама, малтретирањем и речником који није прикладан ни људима одраслим на улици, а нарочито не некоме ко је на челу великог града као што је Суботица.

Како открива наш извор, инцидент у којем је извређан и ишамаран професор Половина, одиграо се у једном хотелу у Суботици (име хотела познато редакцији). Према његовим речима, после ове ситуације привођени су и градоначелник и човек који је ишамарао Половину, али су одмах пуштени.

Аудио запис овог инцидента можете чути овде:

 

Преносимо вам и транскрипт "разговора" између Лабана и Половине:

Лабан: Прво ћу да нећеш знати где се налазиш, јеси чуо шта сам ти рекао? Јеси чуо? Седи тамо џукело једна. Не знаш са ким си се за*ебавао. Ни да си претио толико људима?

Половина: Шта сам претио

Лабан: Шта ниси претио, шта ниси претио? Пеђа Радивојевић. Шта ниси претио, јеси слао тамо поруке којекакве?

Половина: Добро, и јесте дали Тужилаштву?

Лабан: Што си слао? Нормално да јесам.

Половина: И?

Лабан: Ко су теби Вујовићи, шта ти све знаш о Вујовићима у фирми? Шта?

Половина: Ништа.

Лабан: Ко ти је рекао то да ставиш? Шта значи Јован Вујовић? Ајде реци ми. Не знаш? Немој да ти пи*ку разбијем. Хоћеш да ти пи*ку разбијем?

Половина: Не желим.

Лабан: Не желиш? Ја ћу ти разбити пи*ку. Боље ми реци сад шта то значи.

Половина: Које?

Лабан: Шта ти значи Јован Вујовић, шта ти значи Мухадиновић Срђан, шта ти значи? Реци ми шта то значи? Из пољопривредног у грађевинско земљиште. Реци ми шта ти то значи? Шта то значи џукело једна?

Половина: Станите, што ја вама да полажем рачуне?

Лабан: Хоћеш да те пребијем?

Половина: Не желим, рекао сам.

Лабан: Па не, сад ћу да те пребијем. Шта ти не желиш? Ти шаљеш поруке. Ти си бре проблем бре, то што ти желиш је ку*ац од овце. Мајмуне један, шта то значи бре, јеси ти луд? Је л' се ја и ти знамо? Јесмо се срели ти и ја уживо?

Половина: Не.

Лабан: Шта је онда твој проблем? У чему је твој проблем? Треба ли да крадеш, шта реци ми? Који си простор ти замислио да ће ти Пеђа дати да ти украдеш? Нема овде крађе, овде се не краде. Је ли ти Ћопић рекао да треба да плати пословни простор?

Половина: Не знам о чему причате.

Лабан: Ја знам бре, гледај ме у очи.

Половина: Гледам.

Лабан: Ти си један фолер тешки. Ти си једна пи*кица. Шта се смејеш, смешно ти?

Половина: Па јесте, реално.

Лабан: Је л' ти смешно? Да ти је*ем матер сад, а? Је*аћу ти маму бре, у те смрдљиве очи што си с*ао. Није Лабан овде што је Црногорац бре, о чему то причаш?

Половина: Него зашто?

Лабан: Овде је Лабан због свог рада бре! Пустите се Црногораца више, је*ем вас бре у уста смрдљива.

Половина: Чекајте, станите. Ја имам одређене политичке амбиције.

Лабан: А где си ти бре био, ти си до јуче... Ти си бре у "Не давимо Београд", тамо си се јасно декларисао. Јеси рекао лепо да си "Не давимо Београд"? У ком си ти филму?

Половина: Ја вам само кажем да у сваком моменту можете да се распитате о мени.

Лабан: Ја о теби да се распитам. Ко си ти бре, ајде реци ми? А ко си ти?

Половина: Сад ме питате шта сам, ко сам. Ја сам само уредно послао све податке које имам. Нисам ишао у Тужилаштво, јер ми је странка битнија.

Лабан: Теби странка битнија? Па ти си у "Не давимо Београд". Ти си иста Бранкица Станковић, како си ти у Тужилаштву? Како си ти у Тужилаштву? Ти си тамо с Бранкицом Станковић, јеси написао сам?

Половина: Не.

Лабан: Ниси написао?

Половина: Нисам написао да сам с њом.

Лабан: Него с ким си. С "Не давимо Београд"? Шта мислиш да ти ту пи*ку сад разбијем? А? Шта мислиш о томе? Је л' ме схваташ озбиљно?

Половина: Схватам.

Лабан: Сад ћу да те опалим, је*аћу ти матер. Нећеш знати где је Суботица. Пи*кетино једна смрдљива. Јеси чуо шта сам ти рекао? Хоћеш сад да те пребијем ту? Је л' хоћеш да те пребијем?

Половина: Не.

Лабан: Скини те наочаре. Скини те наочаре џукело једна. Око ћу ти извадити, је*ем ли ти матер безобразну. Ти си нашао за некога нешто да пишеш. Ти, који си из "Не давимо Београд". Је л' ти знаш с ким се за*ебаваш?

Половина: Да.

Лабан: Не знаш с ким се за*ебаваш? Освртаћеш се сваки дан, пи*да ти материна безобразна. Не познајемо се, ти си нашао мени да пишеш. Не познајеш ме брате. Први пут данас седимо овде. Је л' ти мислиш да си толико опасан тип?

Половина: Не.

Лабан: Не мислиш да си опасан тип? Који ти је ку*ац, зашто си  излепио "Богдане, Бог је љут на тебе"? Какав Бог бре? Оћеш да пустим сина мог да те пребије? Да ти уши изврнем бре. Маму ти је*ем. Кога ти циљаш?

Уши ћу ти заврнути бре. То смеће од очију. Јеси ти луд бре? Никад у животу никог дирнуо нисам, а теби ћу да је*ем матер. Јеси чуо шта сам ти рекао?

Запиши све што сам ти рекао. Ево ти овде, снимај. Како те није срамота? Не давимо Београд и паткица, ти си нашао. Ти мислиш да ћеш да победиш, с ким ћеш да победиш? С ким то?

Половина: Чекате секунд, ја вас да питам нешто.

Лабан: Ево ти снимај, ја се не бојим, снимај. А теби ћу да је*ем и оца и мајку. Ко си ти бре, 2014. си се учланио?

Половина: 2016.

Лабан: 2016. си се учланио и ти си староседелац? Слушај ме, никад у животу овакав разговор нисам водио. Ово што радите сам први пут сазнао данас, кад сам видео причу коју си лепио, има и снимак испред странке. Да лепиш "Богдане, Бог је љут". На мене је љут, је ли? То је твоје масло.

Половина: Ја сам рекао да јесте.

Лабан: А јесте. Јеси ти луд?

Половина: То је вид политичке борбе.

Лабан: То је политичка борба. Сад пи*ку ја теби да разбијем и то је политичка борба?

 Половина: То није.

Лабан: А ти излепиш и пљујеш по мојој фамилији, то јесте?

Половина: Не по вашој фамилији.

Лабан: Па како ниси, "Бог је љут".

Половина: Одакле сте ви? Из Грачанице?

Лабан: Не, из Зимбабвеа, из Занзибара. То је на југу Африке. Јеси био некад у Занзибару?

Половина: Не.

Лабан: Слушај бре дечко. Ти си један клошар. Да ли стварно мислиш да си ти паметан?

Половина: Не нужно. Не кажем да све што урадим је паметно.

Лабан: Ово што си данас урадио је превршило сваку меру.

Половина: Схватио сам по вашем наступу.

Лабан: Превршио си сваку меру, моје је да ти је*ем матер сада. Нека ме Бог казни ако сам било шта урадио. Јеси чуо шта сам ти рекао?

Половина: Да.

Лабан: Ти си џукела. Јеси ти психопата, јеси се лечио? Немој онда да се*еш више, је*аћу ти матер.

Половина: Схватио сам поруку.

Лабан: Јеси схватио?

Половина: Јесам. И то потпуно јасну.

Лабан: Јеси схватио? У овом граду нећеш ми се осврнути више. Јеси ти нормалан? Ради бре шта год хоћеш, боли ме бре ку*ац, као пи*ку ћу те наместити. Боли ме ку*ац с ким си добар, назови одмах и реци: "Главоња је рекао да им се је*бе матер". Још једном те чујем самлећу те, као млевено месо. Гледај ме тим психопатским очима, гледај ме добро. Гледај ме право, гркљан ћу ти ишчупати, кад га шчепам, као мој питбул ћу ти појести тај гркљан. Пи*ко једна смрдљива. Немој да ме помињеш више. Је*ите се бре, где хоћеш се је*и, с ким хоћеш у буљу се је*и, немој да спомињеш мене и моју фамилију која ти ништа није учинила. Јеси чуо џукело? Јеси чуо шта сам рекао?

Половина: Јесам.

Лабан: Јеси ме схватио бре?

Половина: Јесам.

Лабан: Не интересујеш ме ти, нити било ко. Јеси ти луд бре, ја тебе не познајем, шта је с тобом? Први пут смо данас сели, и ти се овако понашаш. Је ли ти имаш неки проблем са мном?

Половина: Чекајте, први пут смо данас сели и ви овако.

Лабан: Како да се понашам бре, немој да те сад сагорим. Треба да ти бетонске ципеле дам?

Половина: Не, ви да ме сагорите нећете, могу једино ваши момци евентуално.

У том тренутку на снимку се чује како неки човек прилази, говори: "Шта глумиш ти, а, шта глумиш ти", а затим се чује звук шамарања, једном, па други пут, те онда изговара: "Мајмунчино једна, глумиш мангупа".

После непријатне паузе која је затим завладала, поново се чује Лабан:

Лабан: Ово је тек почетак. Слушај ме шта ти кажем. Не можеш тако са мном. Такав улаз не постоји ниједан. Је л' ти ово смешно?

Половина: Није ми смешно.

Лабан: Смешно ти?

Половина: Не.

Лабан: Како ти није смешно данас да гледаш "Богдане, Бог је љут"? Није ти смешно?

Половина: Није ми смешно.

Лабан: Сваки дан ћеш се освртати. Запамти шта сам ти рекао, освртаћеш се. Сваки пут кад споменеш моје име освртаћеш се, а ја ћу гледати. И јаја има на ражњу да ти ставим. Слободно реци Богдан Лабан, сад назови. Јеси чуо шта сам ти рекао?

Половина: Јесам.

Лабан: Одмах назови. А тобом ћу се бавити сада. Ни ја нисам знао ко си ти, из ког си филма. Сад ћу се бавити тобом. Пи*ко једна. Је*ао те и тај из Грађевинског комитета у Београду. Јеси чуо шта сам рекао? Па ја имам и тамо бре људе. Је*аћу те и тамо у уста, јеси чуо шта сам рекао? Никад немој да ти падне на памет. Пријављуј шта год хоћеш. Пријави Богдан Лабан, биће ми задовољство. Јеси чуо шта сам рекао? Џукело једна. Срам те било. Додира немаш бре с нама, ти си нашао да се петљаш. Истерају те овде с факултета, и из школе, и ти се*еш ту. Ко си ти? Сваки дан ћеш се освртати. Овде у Београду, и реци Богдан Лабан. Јеси ме разумео? Ајде бежи да те не гледам, бежи... Бежи, пи*ко смрдљива.

Позвали смо професора Владимира Половину да нам исприча шта се десило тог дана, међутим, њему је све време био искључен телефон.

Такође смо покушали да добијемо коментар од градоначелника Суботице, господина Лабана, међутим, из његовог кабинета су нас прво упутили на Весну Босанчић, која нам је рекла да први пут чује за ту ситуацију, да ће се распитати код градоначелника и позвати нас.

До изласка овог текста нису нам се јављали, иако смо их опет звали.

(Еспресо)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер