Početna strana > Prenosimo > DS želi da nas uništi
Prenosimo

DS želi da nas uništi

PDF Štampa El. pošta
Ištvan Pastor   
petak, 08. maj 2009.

(NIN, 07.05.2009)

Ove nedelje će utorak izgleda biti u četvrtak. Tako lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, u utorak kada razgovora za NIN, objašnjava pomeranje njegovog sastanka sa predsednikom Republike Borisom Tadićem. “Pretpostavljam da je predsednik imao druge obaveze, koje su ovog trenutka preče od razgovora sa mnom”. Pastor se, kaže, poslednji put sa Borisom Tadićem sreo u oktobru prošle godine i kako se od tad izdešavalo dosta stvari ponovo je zatražio sastanak – koji se, evo, još jedanput odlaže.

O čemu ćete konkretno razgovarati sa Tadićem? Šta ćete tražiti od njega?
- Načelni problem je pozicija SVM-a. Mi smo u pomalo neprijatnoj situaciji jer smo deo parlamentarne većine a sa zakonskim projektima se suočavamo kao sa projektima gotovog čina. Nismo deo nikakvih konsultacija. Ja smatram da je normalno da ako je neko član parlamentarne većine, da se tako i tretira. A u velikom broju slučajeva imam osećaj kao da smo opozicija. Pored tog načelnog postoje i tri konkretna problema. Statut Vojvodine, Zakon o nadležnosti Vojvodine koji se naslanja na taj statut i treći je zakon o nacionalnim savetima. Voleo bih da čujem šta o tome predsednik misli; kada će se ti dokumenti naći pred poslanicima i kakav će biti njihov sadržaj.

Kakav generalno imate odnos sa Demokratskom strankom? I postoje li razlike u odnosu prema DS na centralnom nivou i DS-om u Vojvodini?
- Razlika je u tome da su u Novom Sadu ti odnosi intenzivniji; mi smo u skoro svakodnevnom kontaktu kao članovi istog izvršnog tela. Što se tiče generalnog odnosa SVM-a i DS-a to jeste partnerski odnos; ali u stvarnosti imamo osećaj da je ideja da u jednom srednjoročnom periodu budemo savladani i uništeni.

Od strane DS-a? Mislite da je njihov cilj potpuni ulazak u vaše biračko telo i nestajanje SVM-a?

- To je neizgovoreni ali strateški interes Demokratske stranke. Ne zbog neprijateljstva prema SVM-u, ili mađarskoj nacionalnoj zajednici, već je reč o generalnoj ambiciji DS-a da oko sebe okupi sve proevropske snage u Srbiji. Koliko vidim, od manjinskih zajednica samo smo još mi ostali na nogama. Svi ostali ili su se utopili, ili su na tako kratkom lancu prema Demokratskoj stranci da ni glavu ne mogu da dignu.

Ipak analize pokazuju da vaša stranka i uopšte Mađarska koalicija dobija manje od 50 odsto glasova mađarske populacije u Vojvodini. Da vaši sunarodnici u najvećoj meri ili ne glasaju uopšte ili glasaju za DS, G17, LDP ili LSV.
- To je tačno. Od 2000. godine mi smo u jednoj specifičnoj situaciji. Naime, mi smo nekoliko puta nagovarali svoje ljude da glasaju za DS i za predsednika Borisa Tadića lično. Na poslednjim predsedničkim izborima on je u drugom krugu pobedio zahvaljujući mađarskim glasovima koje je dobio u Vojvodini. To ostavlja posledice na naše biračko telo a nisam siguran da se to na pravi način ceni u Beogradu. Ali, u poslednje dve godine otkad sam na mestu predsednika SVM činimo sve da ne samo zaustavimo taj trend odliva mađarskih glasova već i da se profilišemo kao regionalna stranka i da pokušamo da privučemo i neke nemađarske glasače.

Da li otuda utisak da SVM postaje barjaktar borbe za autonomiju Vojvodine. Da ste na tom polju nadglasali i Čanka i vojvođanski DS?
- Borba za autonomiju Vojvodine nije ništa novo u našoj stranci. Nama je od vitalnog interesa da pokrajina ima što više nadležnosti. Jer, Mađara je u Vojvodini 15 odsto i u vojvođanskom parlamentu mi možemo imati neku težinu; u celoj Republici taj broj je mnogo, mnogo manji i prirodno je što Vojvodinu vidimo kao okruženje u kojem realizujemo naše političke ciljeve.

Postoje priče da je vaša trenutna borba za autonomiju Vojvodine zapravo rezultat dogovora sa Bojanom Pajtićem i vojvođanskim DS-om; koji preko vas govore ono što zbog unutarstranačke situacije ne bi bilo isplativo da kažu.
- Dobro je što ima takvih priča; jer čim se priča o vama znači da vredite. Nismo ničija produžena ruka i svi ovi naši sadašnji napori da profilišemo svoju poziciju su usmereni na to da ni u budućnosti ne dođemo u situaciju da možda postanemo nečija igračka.

Uočljivo je da sve manje pominjete personalnu i teritorijalnu autonomiju na račun autonomije Vojvodine. A podsetiću vas da vaš koalicioni partner Šandor Pal smatra da je autonomija Vojvodina srpsko–srpsko pitanje a da bi Mađari pre svega trebalo da se bore za personalnu i teritorijalnu autonomiju.
- Gospodin Pal i DZVM su deo Mađarske koalicije ali između nas postoje razlike. On ima pravo da smatra da je vojvođansko pitanje srpsko–srpsko pitanje ali se ja s tim ne mogu složiti jer je to uskogrudo gledanje na stvari. Po meni ni vojvođansko pitanje, kao ni, na primer, pitanje regionalizacije Srbije nije čisto srpsko pitanje jer Srbija je i naša država. Prema tome, nije nam svejedno kako će ona biti organizovana. A naše zalaganje za autonomiju Vojvodine nije u suprotnosti sa borbom za personalnu i teritorijalnu autonomiju. Ali, mi smo realni i svesni smo da su u ovom trenutku vojvođanska autonomija baš kao i personalna autonomija mnogo realističnije nego teritorijalna autonomija opština sa većinskim mađarskim stanovništvom. Mi smo zbog te ideje od nekih grupacija satanizovani iako ta ideja nije ništa drugo do ideja o regionalizaciji, koju je u skorašnjem intervjuu pomenuo i Boris Tadić.

U intervjuu “Novostima” Boris Tadić je rekao da bi ako bi Vojvodina bila jedina regija u Srbiji, to državu činilo asimetričnom i prirodno bi proizvodilo nestabilnosti.
– Ja mislim da Srbija ima dve pokrajine. Ne znam da li je predsednik Tadić jednu već otpisao. A ako imate dve pokrajine, ne možete da govorite o asimetriji.

(Razgovarao: Gorislav Papić)