Početna strana > Prenosimo > Brat bratu, prijatelj prijatelju
Prenosimo

Brat bratu, prijatelj prijatelju

PDF Štampa El. pošta
Stefan Dragičević   
utorak, 20. septembar 2011.

(frontal.rs)

Kad se dječak nađe u velikom problemu on to dijeli sa svojim starijim bratom ili najboljim prijateljem koji će ga razumjeti i pomoći koliko god može. Međutim, ako on to ne podijeli i ćuti, njemu se to u glavi kupi, muči ga iz dana u dan, otuđuje se od svijeta i sebe svojevrsno stavlja u izolovano biološko biće.

Danas tog dječaka predstavlja Srbija koja svoje tzv. strateške prijatelje ima širom svijeta, a među njima su i oni „prijatelji“ koji su istoj toj Srbiji ugrozili vitalni nacionalni interes na Kosovu i koji rade sve protiv svog malog i slabog prijatelja.

Neko bi direktno zabadanje prsta u oko od strane strateškog prijatelja protumačio kao izraz višeg materijalnog cilja pa istog stavio na status poznanika, ali dobro, ipak srpska diplomatija bilježi sjajne uspijehe pa za tim nema nikakve potrebe. Misli se na one famozne stubove srpske spoljne politike, zbog čije se raspršenosti trese i naš dvoglavi orao na nacionalnoj zastavi.

Rusija, država i sila koja, kada je u pitanju Kosovo nikada Srbiji nije okrenula leđa, osuđuje se od pojedinaca kao kolonijalista i imperijalista. Sve sjednice na SB UN, svaka međunarodna polemika, medijska i svaka druga – država Rusija je uvijek branila srpske interese u vezi južne srpske pokrajne. I ovo zadnje zasijedanje UN posvećenom Kosovu bilo je održano zahvaljujući glasu Ruske Federacije.

Neko će reći „Rusija samo ima interes da iskoristi Srbiju i da povrati geostrateški interes na Balkanu“? Sve je to tačno, kao i svaka velika sila i država Rusija ima pravo da sprovodi svoje interese, i šta je tu negativno?

Dok su Amerikanci, Nijemci, Italijani, Britanci ovdje gradili svoje međunarodne pozicije i zato kupili političke poene niko ih nije optuživao, a kada Rusija to želi, odmah se pojave komentari kako nas Rusi iskorištavaju.

Dame i gospodo, demokrate i socijalisti, kada vam je Rusija nešto tako strašno učinila kao što su to uradili vaši evropski i američki saveznici 1999? Jesu Rusi razvaljivali Srbiju ili je to radio NATO, kojeg mirne duše možemo nazvati Udruženje Zločinačkog Poduhvata (UZP)? Demokrate, kada su vam Rusi u istoriji uveli ekonomske sankcije i blokade? Viđajte se vi na samitima i seminarima sa svima, ali preferirajte prave, istinske prijatelje koji vam brane pozicije dok vi demagogišete i stavljate goloruki narod na barikade.

Čurkin je 5 puta lobirao u UN na zadnjoj sjednici Savjeta bezbijednosti da što manje država prihvati jednostrane akcije Prištine. Obraćao se čak i onom kosovskom predstavniku, a kojeg Beograd zaobilazi.

Pa zašto ne pitati? Predsjedniče, premijeru, ministre unutrašnjih poslova, ministre odbrane – koji je interes Rusije da brani nacionalno pitanje Srbije? Dok vi trčite u EU obezglavljeni i samo daj status kandidata, vama Rusi trebaju da čuvaju pozicije oko Kosova? Mislite da se ovamo cjenkate sa drugima, a da vam to Rusi opravdavaju? Bože sačuvaj.

Ne znam kako i do sad imamo ovakve pozicije oko statusa Kosova (koje su opet tanke), ali je to vjerovatno dobrota Rusije koja zna da u državi Srbiji žive istinske patriote i koja zna da jednog dana te patriote moraju preuzeti na sebe obavezu i odgovornost prema južnoj srpskoj pokrajni. Znaju da u Evropi i svijetu mora jednom za sva vremena završiti ogranci komunizma, pa tako i u Srbiji.

Rusija danas u Srbiji nema pravog sagovornika u vlasti. Nema kome da predloži rješenja jer znaju da se Beograd vodi logikom „šta će na sve to reći SAD i Njemačka“.

Takođe, zaboravlja li neko politiku Rusije prema Haškom tribunalu? Pa ruski zvaničnici, u prvim redovima Rogozin i Čurkin su prvi rekli još davno, da je taj sud – sud za Srbe, da Srbija mora da povuče saradnju sa takvim sudom i da Srbija nikakve koristi neće imati od isporučivanja svojih generala, političara i ostalih ljudi 90-ih.

Šta se na kraju ispostavilo? Država Srbija izručila cijeli vojni i politički estabilišment Srbije 90-ih i na kraju trojicu najtraženijih Mladića, Karadžića i Hadžića; i šta je država dobila? Ćorak? Pa naravno. Obezglavljeni trče za ponudom koja se zove status kanidata i onda im stane jedna SAD-EU-Kfor barikada pod naslovom „riješite se paralelnih institucija na sjeveru Kosova“.

Koga ovaj režim želi da napravi ludim?

Doduše, sve ovo miriše na prodaju tj. kolektivnu rasprodaju srpskih nacionalnih interesa koja je odavno projektovano. Samo je trebalo instalirati pogodne ljude i da se problem polako privodi kraju.

A Rusija, maltene ispuni onu čuvenu izjavu Vladimira Putina „Rusi postaše veći Srbi od samih Srba“. I da je to strateški cilj Rusije, pa šta? Kad narod Srbije daje najviše glasova demokratama koji očigledno ne znaju da vode nacionalnu politiku, onda prepustimo to Većem Srbinu koji je za to sposoban jer nama u ovom trenutku najmanje trebaju marionete i plaćeni politički gerilci.

Više se za srpske interese bori Vitalij Čurkin na sjednici SB UN nego npr. Mirko Cvetković koji je u poslijednje vrijeme nevidljiv u javnosti, naročito po pitanju Kosova, a premijer!

Dok god pojedinci i neke političke stranke ne shvate značaj jedinog srpskog saveznika i prijatelja mi ćemo uvijek biti razvučeni, kao žvaka. Uz to, naravno, ne računam neke Čede Jovanoviće.

Politika i zapad i istok (sadašnja vlast) govori o tome koliko je naš nacionalni kurs neodređen ili bolje rečeno ne postoji.

Onaj tzv. Beogradski bezbijednosni forum je suština. Formiran da gaji simpatije prema zapadu i da se Rusija ponizi tako što se neće ni spomenuti. Ali, koga je istinski emotivan i ljutit govor ambasadora Konuzina prodrmao i potresao? Samo one obespravljene (prave) intelektualce i srpsku istinsku desnicu jer se zna šta je pozadina ambasadorovog izlaganja.

Čuveno pitanje „Ima li u ovoj sali Srba“ dovoljno govori... Misli se u sebi ambasador, pričate ovdje globalne bajke, vizije svijeta za budućnost za koje ja bolje od vas svih znam i lupetate u prazno, a sutra vam dolaze kosovski carinici na Jarinje i Brnjak. Forum je morao da ispuni svoju formu, pa je s tim pravom gospodin Vejvoda ruskom ambasdoru rekao „da mu je isteklo vrijeme za govor“. Pričamo o bezbijednosti, a ne spominjemo trenutnu situaciju na Kosovu? Forum je ispunio svoju formu, kao kad krava zavije mrmota u foliju.

Kako državni vrh Srbije to brani legitimne nacionalne interese? Pričama, medijima, spekulacijama ministara? Sva ta nauka je sadržana samo u javnoj osudi, a to je umjesto naših vlastodržaca uradio upravo ambasdor Konuzin koji je na BG forum festu osudio Kfor i Euleks da krše statusnu neutralnost garantovanu rezolucijom 1244.

I na kraju, Čedina inspiracija Rusijom u vidu velikog i modernog kolonijaliste je uspjela. Bar bi ja to volio da se obistini. Ako smo već nemoćni, slabi i nesposobni da vodimo stratešku politiku zašto ne pružiti punu podršku jačem bratu da to rješi umjesto nas kad već ima tu želju jer ga mi ne tjeramo?

Ako nismo sposobni da izvezemo u punom kapacitetu svoje poljoprivredne proizvode poput maline, šljive, jabuke, kruške... Ako nismo sposobni da rješavamo pitanje srpske manjine širom svijeta; nesposobni da vode politiku prema Republici Srpskoj; U čemu je onda loša postavka modernog kolonijalizma? Država ne funkcioniše...

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner