Početna strana > Rubrike > Politički život > Zbog 18 evra 120 godina zatvora!
Politički život

Zbog 18 evra 120 godina zatvora!

PDF Štampa El. pošta
Pavle Ćosić   
sreda, 04. novembar 2009.
Ako je neko mislio da počinjemo da živimo u nešto normalnijoj državi nego ranije – ljuto se vara. Izgleda da nas naše sve veće integracije u EU, donacije, šlihtanja, vesele vesti kojima nas obasipa režimska i kao nerežimska štampa vode u toliko neverovatno nenormalno društvo koje ni najmaštovitiji pisci naučne fantastike nisu mogli da smisle.

Ovo je slučaj za koji ste verovatno čuli, a radi se o optuženoj šestorci Anarhosindikalističke inicijative (mladih ljudi, uglavnom studenata, od 19 do 28 godina) prvobitno optužene za bacanje molotovljevog koktela na Ambasadu Republike Grčke i za koje je posle istrage odlučeno da im se sudi za međunarodni terorizam! To je upravo vest koju sam dobio od jednog njihovog člana. Proverio sam i kod advokata. Vest je neverovatna ali istinita.

- Treba odmah napomenuti još nekoliko bitnih detalja. Odgovornost za ovaj incident preuzela je neka fantomska organizacija Crni Ilija a ne ASI i to navodno da bi pustili nekog grčkog anarhistu iz zatvora koji je istog dana i pušten. Pošto niko ne zna za tog Crnog Iliju, postoji osnovana sumnja da ga je izmislila policija.

- Šteta naneta ambasadi tim molotovljevim koktelom, po proceni policije, iznosi 18 evra. Znači, malo je zagreban zid fasade.

- Zaprećena kazna za međunarodni terorizam je između 5 i 20 godina zatvora (sreća pa smo ukinuli smrtnu kaznu).

- Odluka da se anarhosindikalistima sudi za međunarodni terorizam doneta je pre dva dana, a niko o tome, pa čak ni njihovi advokati, nisu obavestili javnost. O ovoj neverovatnoj odluci suda koji hoće da se prikaže kao objektivan i nezavistan, nijedan medij nije objavio ni retka.

- Da podsetimo, poslednjih burnih 20 godina, mnoge su ambasade stradale u Beogradu. Da ne govorimo o devedesetima kad su skoro sve ambasade i strani kulturni centri bili ne samo poharani nego i gotovo potpuno ruinirani, nego samo da se setimo da je 21. februara 2008. zbog spaljivanja prostorija Ambasade SAD samo jedan počinilac okrivljen i to zbog dela protiv opšte sigurnosti, uprkos tome što je tad šteta bila neuporedivo veća, nego i činjenici da je tom prilikom u požaru jedan mladić izgoreo! Izbeglica s Kosova... Znači, spaljivati američku ambasadu je manje-više opravdano, a bacati pivske flaše na Grčku je već delo koje se karakteriše kao međunarodni terorizam. Da se razumemo, ne radi se ovde samo o dvostrukim standardima, nego se očito radi i o momentu izvršenja dela. Grčka ambasada je očito "stradala" u malo pogrešnom trenutku za osumnjičene. A da postoje vremena kad smeju i kad ne smeju da se napadaju ambasade, nije mi poznato da postoji u našem krivičnom zakonu.

- Napokon, više je nego jasna namera države da ovaj gest (a motivisan je politički) stavi u isti koš sa desnim ekstremizmom, koji je uglavnom motivisan ličnim i šovinističkim razlozima. Javnost se priprema da svima postane normalno da ljudi iskazujući svoje političko mišljenje dobijaju zatvorske kazne od po 20 godina. Da li vas to na nešto podseća? Mene manje na Goli otok, a više na Staljinove i Hitlerove čistke.

- Da pomenemo još da je vrlo malo javnih ličnosti i organizacija reagovalo na ovaj neverovatan potez države, a među njima, to se valjda podrazumeva, nipošto nisu uvek budne nevladine organizacije Sonje Biserko, Nataše Kandić, Biljane Kovačević-Vučo i ostalih superheroina. Znamo i zašto – zato što nisu u tim napadima stradali Albanci, nije stradao niko, samo je malo oštećena fasada grčke ambasade. Iz njihovog ugla, verovatno bi se smatralo nemoralnim i politički nekorektnim osuditi ovakav potez države, jer ipak se radi o šteti nanetoj jednoj suverenoj stranoj državi, a počinioci su uglavnom Srbi, pa je više nego logično da dobiju najstrože zatvorske kazne.

- Za kraj, citat iz saopštenja Centra za razvoj civilnog društva, jedne od retkih pravih nevladinih organizacija (ove ostale uglavnom rade za vlade stranih država). Ovo saopštenje upućeno je predsedniku Tadiću pre više od dve nedelje, na šta on (treba li uopšte spominjati?) ni na koji način nije reagovao:

"(...) Čak i ako su učinili kažnjive radnje za koje su osumnjičeni i zbog kojeg im je određena istraga, što uopšte nije dokazano, oni su dovoljno kažnjeni dosadašnjim boravkom u istražnom zatvoru, s obzirom na težinu i realne posledice onoga što su stvarno možda učinili".

- Da li sad svi treba da ćutimo i pravimo se blesavi, a sve to radi eventualnog ulaska u EU ili zbog još uvek nepotvrđenog ukidanja viza? Ako mene pitate, ovo je stvar zbog koje aktuelni premijer mora smesta da podnese ostavku.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner