уторак, 05. децембар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Судски вештаци – стручна помоћ судовима или покриће за незаконите пресуде
Политички живот

Судски вештаци – стручна помоћ судовима или покриће за незаконите пресуде

PDF Штампа Ел. пошта
Срђан Ного   
среда, 26. октобар 2016.

Посланичка група Двери је од уласка у Народну скупштину одлучила да се ухвати у коштац са свим горућим проблемима који разарају српску државу и друштво. Као народни посланик, лично сам у скупштини указао на неке, најблаже речено спорне, ствари везане за српско правосуђе. Још увек нема реакције надлежних за скандал везан за повољне банкарске кредите између судија и банака, а изостала је и реакција медија, која је била санирана великим финансијским давањима Пираеус банке истима.

Везано за правосуђе, на седници Народне скупштине одржаној у четвртак 13. октобра, поставио сам питање министарки правде, Нели Кубуровић, везано за спорне судске вештаке.

Питао сам Министарство правде зашто одбија да спроведе поступак за разрешење судског вештака Мирјане Лабовић (захтев за разрешење поднет је 22.02.2016., ургенција 13.09.2016.) из Градског завода за вештачење, а поступак за разрешење је покренут због сумње у њену стручност, односно да је фалсификовала диплому Економског факултета Универзитета у Приштини. Овај судски вештак поседује диплому Економског факултета универзитета који носи назив Универзитет Косова у Приштини, из 1984. године. Никада у СФРЈ или СРЈ, Универзитет у Приштини није носио назив – универзитет Косова у Приштини.

У одговору на захтев за разрешење, Министарство правде је пребацило надлежност на тужилаштво и кривични поступак, чиме је државни секретар Радомир Илић показао непознавање Закона о судским вештацима, који је врло јасан по питању уписа и разрешења вештака.

Такође, и Градски завод за вештачење одбија да достави информације о овоме вештаку, одбијајући да поступе по решењу Повереника за информације којим се налаже Градском заводу за вештачење да достави податке у којим је предметима вештачила поменути судски вештак Мирјана Лабовић? Градски завод за вештачење је већ кажњен са 400.000 динара, јер се два пута оглушио о решење Повереника. Сви посланици посланичке групе Двери такође су од Градског завода за вештачење тражили да нам достави:

1. У колико судских предмета је вештачења испред Градског завода за вештачења обављала судски вештак Мирјана Лабовић? 

2. О којим се судовима и судским бројевима предмета ради?

3. Са којом стручном спремом је у Градском заводу за вештачења запослена Мирјана Лабовић?

            4. Диплому које школске установе је именована предала приликом заснивања радног односа?

Тренутно има преко 80 нових захтева за информације о Мирјани Лабовић, тако да ће Градски завод за вештачење постати вероватно рекордер и бити кажњен и више него „Србијагас“ и „Телеком“ заједно, а они су држали тај неславан рекорд до сада.

Ко је толико моћан да штити поменутог судског вештака Мирјану Лабовић и какви су то предмети у којима је она вештачила и ко се толико тога боји?

Истом приликом сам питао Министарство правде и да ли је одлучивало у поновном поступку о предлогу за разрешење судског вештака Анице Бајић која је била уписана у судски регистар као судски вештак за област графоскопије, а брисана је решењем министра Николе Селаковића 04. априла 2013. године?

Аница Бајић је била уписана на основу дипломе наводне криминалистичке школе за коју је утврђено да не поседује никакву акредитацију за рад као школска установа, нити као привредно друштво, нити као предузетник.

Управни суд је недавно уважио тужбу Анице Бајић и поништио решење министра правде, тако да је сада поново на Министарству правде да одлучи о том поступку.

Поменута Аница Бајић је у жалби навела да за њену област не постоји никаква специјална школа, већ да могу да вештаче надарени појединци, па сада слушајте занимљивост, нешто попут рашљара који немају никакве формалне квалификације за то, али имају природни дар!

Треће питање за Министарство правде односило се на информацију докле се стигло са поступком одлучивања поводом предлога за разрешење судског вештака Миодрага Петровића са функције судског вештака за област машинска техника. Захтев за разрешење поднет је пре шест месеци, зато што поменути вештак нема високу стручну спрему из дате области.

Иначе, тај човек је познат када је пре неки дан напао фоторепортера и новинарку „Вечерњих новости“ (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:630447-Stecajni-upravnik-Miodrag-Petrovic-napao-fotoreportera-Vecernjih-novosti). Миодраг Петровић је истовремено судски вештак из области економије, машинске технике и стечајни је управник. Човек је завршио Вишу машинску школу, па је после две године завршене уписао приватни Економски факултет где је завршио и мастер студије.

Како је могуће да му се признају испити са Више машинске школе на Економском факултету, и да он после завршене две године Више машинске крене на трећу годину студија из економије?

Послови вештачења представљају стручне активности чијим се обављањем, уз коришћење научних, техничких и других достигнућа, пружају суду или другом органу који води поступак потребна стручна знања која се користе приликом утврђивања, оцене или разјашњења правно релевантних чињеница.

Вештачење обављају физичка и правна лица која испуњавају услове предвиђене законом, државни органи у оквиру којих се може обавити вештачење, као и научне и стручне установе.

Како је могуће да оваква лица вештаче у поступцима? Јасно је да су умишљајно постављана за судске вештаке одређена лица која не испуњавају услове, да би касније било могуће утицати на њих, и уз помоћ њихових вештачења омогућило намештање судских пресуда.

Пропадање и пљачкање Србије у претходном периоду, није било могуће извршити без саучесника у правосуђу. Правосуђе дели судбину остатка Србије – окупиране земље уништеног система. Да би изградили систем морамо да се ослободимо окупације и уведемо одговорност. Свако лице које има одређена овлашћења у јавном сектору, било у извршној или судској власти, јавном предузећу или органу локалне самоуправе, мора бити одговорно за свој рад, а механизми утврђивања одговорности и сношења последица за незаконит и неправилан рад морају постојати и функционисати ефикасно и без изузетака.

(Заменик председника посланичке групе Двери у Скупштини Србије)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер