Početna strana > Rubrike > Politički život > Pravda za duksericu
Politički život

Pravda za duksericu

PDF Štampa El. pošta
Tadija Nešković   
sreda, 04. novembar 2009.

Dok se Zemlja oko Sunca kreće.

Pročitali ste prethodnu rečenicu. I sada se, neminovno, osećate besno. Podignut vam je nivo adrenalina. Podstaknuti ste na nasilje. Pada vam na pamet da pretučete nekoga. U vama su ove reči probudile huligana za kojeg niste ni znali da postoji, divljaka spremnog da lomi, kida i spaljuje.

Ako baš nisu, ukoliko nijedan deo vas nije proključao posle čitanja prve rečenice, nemojte to da kažete Slobodanu Radovanoviću, javnom tužiocu Republike Srbije. On je ubeđen da tih šest reči u tom redosledu – "dok se Zemlja oko Sunca kreće" – predstavlja veliku opasnost po javni red i mir, okidač za agresiju. I rešen je da kazni svakoga ko sa tim rečeničnim sklopom barata drugima pred očima.

Lingvisti bi, verovatno, rekli da pomenuti sklop predstavlja opasnost prvenstveno po gramatiku, jer misao nije završena. "Dok se Zemlja oko Sunca kreće" predstavlja samo vremensku odrednicu za trajanje glavne radnje, koja u ovih šest reči nije ni navedena. Da bi iskaz imao ikakvog logičkog smisla, pomenutih šest reči moralo bi da dobije nastavak. Na primer: "dok se Zemlja oko Sunca kreće, Naomi Kembel se udvara jednom autoru koji piše za sajt Nove srpske političke misli, čiji je identitet nepoznat, ali su mu inicijali T. N." Sada je iskaz celovit i logički smislen, zar ne?!

Ipak, Slobodan Radovanović uveren je da je, ma kakve emocije postojale između T. N. i Naomi Kembel, prethodni iskaz čisto nasilje, odnosno pozivanje na nasilje. Jer, sadrži sporne reči "dok se Zemlja oko Sunca kreće". Te reči Radovanović nastoji da izbaci iz upotrebe u Srbiji, što je vrlo jasno pokazao zahtevom da se protiv Crvene zvezde i njenog predsednika Vladana Lukića pokrene prekršajni postupak. Naime, Lukić se u sredu 28. oktobra - na stadionu Novog Pazara, gde je istoimeni domaćin igrao utakmicu protiv njegovog kluba - pojavio u dukserici na kojoj je ispisano upravo to: "dok se Zemlja oko Sunca kreće".

- Predsednik kluba nije sebi smeo da dozvoli da nosi takvu duksericu. Ovi stihovi zvuče drastično i direktno pozivaju na nasilje i obračun. Mi smo javno i jasno rekli da ćemo sprečiti svako nasilje i u stanju smo to i da uradimo – izjavio je Radovanović na konferenciji za novinare, dva dana posle sporne utakmice sa spornom utakmicom sa spornim stihovima, obrazlažući inicijativu da se protiv Lukića pokrene sudski postupak.

Normalno, ne morate da budete stručnjak za poetiku pa da shvatite da to što je pisalo na Lukićevom duksu i nisu neki stihovi. Kao što nisu ni završena logička celina, još manje su stihovi. Same za sebe, u stvari, te reči ne znače ništa. A s obzirom na to da se Zemlja zaista kreće oko Sunca i to neprestano, iza "stiha" koji je ispisan na Lukićevoj dukserici može da se navede bilo šta! Svaka ljudska aktivnost dešava se DOK SE ZEMLjA OKO SUNCA KREĆE: i fudbalske utakmice, i udvaranje Naomi Kembel, i španske serije, i svetska ekonomska kriza, i eksplozije bombi po Iraku, sve se to događa dok naše nebesko telo rotira oko zvezde koja je u centru ovog planetarnog sistema.

Ipak, Radovanović nekako zna da je taj natpis na Lukićev duks naštampan kao početak pesme navijača Crvene zvezde, koja glasi ovako:

"Dok se Zemlja oko Sunca kreće / Zvezdini se huligani umiriti neće / zveče štangle, palice i lanci / evo idu Zvezdini ludaci".

Sad je, valjda, jasno zbog čega je Radovanović toliko ljut na Lukića. Predsednik kluba koji nosi garderobu s takvim pokličem, u kojem se pominju huligani, štangle, lanci i ludaci, svakako mora da bude kažnjen. Možda baš i tako drastičnom merom, kao što je proterivanje iz sporta.

Ali, Lukić nije imao duksericu na kojoj su istaknuti huligani, štangle, lanci i ludaci. Natpis na duksu u kojem se predsednik Crvene zvezde pojavio na novopazarskom stadionu sadrži samo dva nebeska tela i jednu kretnju. "Dok se Zemlja oko Sunca kreće": to je sve što stoji na garderobi zbog koje bi Slobodan Radovanović da protera iz sporta Vladana Lukića. Inače, krajnje legalnoj garderobi, koju je predsednik Zvezde platio 2.900 dinara u registrovanoj prodavnici.

- Dakle, nisam kupio ništa nelegalno i valjda bi revnosni Radovanović unapred zabranio neki proizvod koji promoviše nasilje – ironično je poručio optuženi funkcioner republičkom javnom tužiocu.

Što je još zanimljivije, rukovodstvo Novog Pazara stalo je na Lukićevu stranu i izdalo javno saopštenje, u kojem tvrdi da duks predsednika Zvezde nije iritirao nikoga od 7.000 prisutnih gledalaca. Ali, Radovanović, koga je podržala ministarka sporta Snežane Samardžić-Marković izjavivši da je Lukićev postupak neodgovoran (ista gospođa je, inače, u "svom" slučaju nedavno tvrdila da šampanjac nije alkohol nego zdravica), nema nameru da odustaje od prekršajnog gonjenja prvog čoveka Crvene zvezde.

Šalu i duks na stranu, ovaj "incident" samo je poslednji "biser" histeričnog uterivanja političke korektnosti, koje sve više podseća na najmračnije doba titoizma. Predsednik i navijači Crvene zvezde možda ni u jednom drugom slučaju nisu zaslužili podršku javnosti, ali u ovom itekako jesu. Jedan čovek se našao na udaru republičkog javnog tužioca zbog dukserice, najnormalnije kupljene u legalnoj prodavnici, čiji natpis, mada nezavršen kao misaona celina, predstavlja neporecivu astronomsku logičnost. I ništa više! To što će NEKO u rečima "Dok se Zemlja oko Sunca kreće" MOŽDA (ili VEROVATNO) prepoznati početak neke navijačke pesme, NE SME da bude razlog za pokretanje prekršajnog postupka protiv osobe koja je na potpuno zakonski način došla do garderobe koja sadrži te reči. Neuporedivo više nego što Lukićeva dukserica podstiče na huliganizam, postupci poput Radovanovićevog vode u jednoumlje.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner