Početna strana > Rubrike > Politički život > Po(r)uka za SPS: Član 10 kaže da je Novi Sad „glavni grad“
Politički život

Po(r)uka za SPS: Član 10 kaže da je Novi Sad „glavni grad“

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Pavić   
petak, 13. novembar 2009.

Dušan Bajatović, predsednik Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Vojvodini, kaže: „Zahvaljujući amandmanu SPS-a na Predlog statuta, Novi Sad neće biti glavni grad Vojvodine, već njen administrativni centar.“[1]

S druge strane, u izjavi agenciji „Beta,“ „poslanica LSV-a Aleksandra Jerkov izjavila je da je za tu stranku važno da je u naslovu člana 10 Statuta Vojvodine ostalo da je Novi Sad glavni grad pokrajine, a da je ono što piše u članu samo definicija tog naslova. 'Tumačenje pravnika je da ukoliko je to naslov člana, onda ono što je u tom članu napisano predstavlja definiciju tog naslova.'“ [2]

Čitanje člana 10. predloženog Statuta Vojvodine daje za pravo poslanici LSV-a:

„Glavni grad AP Vojvodine

Član 10.

Grad Novi Sad je glavni, administrativni centar AP Vojvodine.

Sedište organa AP Vojvodine je u Novom Sadu.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom može se predvideti da sedište određenih pokrajinskih organa bude u nekom drugom mestu u AP Vojvodini.

Položaj Grada Novog Sada, kao glavnog, administrativnog centra AP Vojvodine uređuje se pokrajinskom skupštinskom odlukom, u skladu sa zakonom.“

Jasno je da je predmet člana 10 definisanje „glavnog grada AP Vojvodine“. Da se istinski htela otkloniti svaka nedoumica oko statusa glavnog grada, ona je, na prvom mestu, morala da bude otklonjena najpre u samom naslovu člana, a ne samo u tekstu člana, kako je urađeno.

U intervjuu „Novostima“ od 13.11.2009, predsednik SPS-a Ivica Dačić, pak, kaže: „Podneli smo amandman na definiciju Novog Sada kao glavnog grada, i to je promenjeno. Ne znam na koji se to glavni grad odnosi naslov člana 10, pošto je Novi Sad definisan kao glavni administrativni centar.“[3]

Predsednik SPS-a može biti siguran u sledeće: ako on „ne zna“, LSV „zna“ – i oko toga će se voditi beskrajne rasprave i natezanja. Pri tome, čini se jasnim da se, u Statutu namenjenom AP Vojvodini, sve odrednice odnose na institucije Vojvodine, osim ako nije drugačije specifično navedeno (dakle, „vlada“ se odnosi na pokrajinsku, a ne republičku vladu). Dakle, neozbiljno je licitirati oko ovih stvari preko štampe. One moraju biti jasno definisane u samom dokumentu.

No, predložio bih predsedniku SPS da obrati pažnju i na zapetu između reči „glavni“ i „administrativni“. Ona nije tu umetnuta tek tako. I ona govori da neo-autonomaši ništa ne prepuštaju slučaju. Ostavljajući trenutno po strani pitanje naslova, rečenica „Grad Novi Sad je glavni administrativni centar AP Vojvodine“ (dakle, bez zapete) značila bi upravo to što i piše. Međutim, sa umetnutom zapetom, kako sada i piše u zvaničnom predlogu Statuta kojeg će razmatrati Narodna skupština Republike Srbije, značenje rečenice je promenjeno, i njeno pravo značenje je da je Novi Sad i glavni i administrativni centar AP Vojvodine.

Dakle, neo-autonomaši, bez obzira na naslov člana, nisu hteli ništa da prepuste slučaju ni u tekstu člana – pritom, u isto vreme, prividno praveći ustupak SPS-u. Da li su ovde svesno napravili smešnim čelnike SPS-a? I da li Dačić sada, preko novinskih intervjua, samo pokušava da zataška činjenicu da je nasamaren? Ili je SPS unapred pristao na ovu igru, pa sad, zajedno sa neo-autonomašima, svesno učestvuje u obmanjivanju i daljem sluđivanju javnosti? Čelnici stranke su dužni da daju odgovor.

Naravno da pitanje „glavnog grada“ nije najbitnije pitanje vezano za Statut. Postoje mnoga druga, ozbiljnija i potencijalno opasnija po državu. Ali ovo pitanje je indikativno i simptomatično. Ono pokazuje koliko je neo-autonomašima stalo da, u svakom mogućem atomu, Vojvodinu što više udalje od ostatka Srbije, pa makar i preko zapeta. Ono, suštinski, pokazuje njihovu zlu nameru, tj. nedostatak „dobre vere“ ne samo po pitanju pregovaranja o ciljevima, već i po pitanju poštovanja procedure.

S druge strane, rasplet ovog pitanja će pokazati koliko je SPS stvarno ozbiljan kao stranka (ne ulazeći u to da li se slažemo sa njegovim programom ili, specifično, stavom po pitanju Vojvodine ili ne) i koliko drži do sebe. Dakle, pitanje za čelnike SPS-a glasi – da li su vas neo-autonomaši izigrali? Ako jesu, da li ćete dozvoliti da se to i ozakoni u Narodnoj skupštini, što će imati neposredne posledice i po državu u celini? Ili ćete, umesto davanja neobavezujućih intervjua u štampi, insistirati da se formalno promeni i naslov člana 10, a ne samo teksta, i da se izbace umetnute zapete? Ako je odgovor negativan, tj. ako sve ostane na poslednjem intervjuu Ivice Dačića „Novostima“, koji nikoga – pa ni njega ne obavezuje ni na šta, onda je jasno da je i SPS ušao, ma koliko diskretno, u neo-autonomaško kolo i igre „koliranja“ (tj. spinovanja) javnosti u vezi s novim Statuta Vojvodine i šta on stvarno donosi Srbiji.  A najmanje što donosi su neprestana sporenja oko nadležnosti Vojvodine i njihovog finansiranja i tumačenja.


[2] Novine „Pres“ 13.11.2009., str. 4.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner