Politički život

Neuki evropejci

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Pavić   
utorak, 06. maj 2008.

Jedan od najuvreženijih stereotipa kada je reč o srpskoj političkoj sceni glasi da je ''nacionalno'' glasačko telo "primitivno", "neobrazovano", "zatvoreno", "mitomansko", i slično, dok je, s druge strane, ''pro-zapadno'', tj. prezicnije, ''pro-evropsko'' glasačko telo "obrazovano", "otvoreno", "sofisticirano", "realistčno", itd.

Međutim, kampanja za izbore zakazane za 11. maj 2008. taj stereotip će definitivno pokopati. Naime, kampanja koju vodi "pro-evropski" blok jasno pokazuje da oni ciljaju upravo na najneobrazovanije, najneinformisanije i najzatvorenije segmente srpskog društva, koji su, pritom, najskloniji mitomaniji.

Kako drukčije objasniti neverovatne tvrdnje čelnika pomenutog bloka vezane za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?

S jedne strane imamo portparola holandskog ministarstva spoljnih poslova, koji Tanjugu izjavljuje: "Potpisujemo SSP i prelazni sporazum, ali je Savet upravo doneo odluku da će oba sporazuma biti automatski stavljena van snage." S druge strane, Vuk Jeremić, Ministar spoljnih poslova Srbije istog dana tom istom Tanjugu govori: "postignut je konsenzus svih 27 zemalja članica Evropske unije da praktično Srbiji ponude punopravno članstvo u Uniji”.

Njujork tajms od 30.4.2008. kaže da je Sporazum "odmah zamrznut dok Srbija ne uspostavi saradnju sa tribunalim za ratne zločine u Hagu, što čini potpisivanje koje je obavljeno u utorak većinom simboličnim". Ministar Jeremić, pak, prema Politici, tvrdi da je potpisan "ugovor koji će Srbiju staviti na nepovratni put ka punopravnom članstvu u EU. 'Potvrdu tog puta građani Srbije treba da daju na referendumu. Taj referendum će se održati 11. maja, kada se u Srbiji održavaju izbori.'"

Reanimirani Vuk Drašković, čvrsto u "pro-evropskom" kampu, tvrdi na televiziji (Foks, između ostalih), da će, ovim potpisivanjem SSP-a, u Srbiju ući "4 milijarde evra". S druge strane, njegov prethodnik na mestu Ministra spoljnih poslova, Goran Svilanović, za Politiku kaže:

"Nema dodatnih para kao što neki kažu. Kada bi od danas važio međuugovor, za Srbiju bi počeo da teče rok u kome ona treba da snizi svoje carine na evropske proizvode."

Uz to, Maja Kovačević, Šef kancelarije za pridruživanje EU od 2001-2003. piše za NSPM:

"EU će u periodu od 2007. do 2013. pružati bespovratnu finansijsku pomoć svim zemljama zapadnog Balkana... Raspolaganje ovim sredstvima ni u kom smislu nije uslovljeno potpisivanjem SSP-a."

Boris Tadić neprestano nudi glasačima "sigurnu evropsku budućnost". S druge strane, prema Viliju Vimeru, nekadašnjem Potpredsedniku skupštine OEBS, još 2000. godine je zacrtano da "Srbija (verovatno zbog obezbeđivanja nesmetanog vojnog prisustva SAD) trajno mora da bude isključena iz evropskog razvoja." Uz to, u intervjuu datom Večernjim novostima 31.3.2008, na pitanje: "Može li Srbija da se nada clanstvu u EU i NATO?" Vimer odgovara: "Pretpostavke za to mora da stvori EU. Podvlačim ovu recenicu. Upravo s tim u vezi, medutim, imam najvece sumnje."

To nije sve. U članku za nemački Špigel (21.2.2008.) naslovljenom "Lažna EU obećanja za Balkan", podnaslov "Efemerno proširenje", Hans-Jirgen Šlamp piše:

"Jedan broj - možda i većina - članova EU aktivno radi protiv neodređenog obećanja članstva koje je dato Srbima, Bosancima, Crnogorcima i Albancima. Brisel mora da hoda po kanapu tako što će ovim zemljama nuditi nagradu članstva - a da im ga zapravo nikad ne da. Razlog za ovo je jasan: sa pristupanjem Rumunije i Bugarske Evropskoj Uniji 1. januara 2007, raspoloženje ove grupacije za dalje širenje palo je na nulu."

"Pro-evropske" snage se upinju da dokažu glasačima da će samo njihovim izborom biti osigurana "evropska budućnost Srbije". Uz to, Potpredsednik vlade Đelić kaže da će "do kraja sledećeg skupštinskog mandata" Srbija ući u EU. S druge strane, evo šta za EU Observer 2.5.2008. piše Piter Sejn lej Beri:

"Čak nije reč ni o tome da je ishod srpskih izbora posebno bitan. Da li će i kada Srbija ući u EU zavisiće bar u istoj meri od unutrašnje politike EU i apetita njene javnosti za još jednu veliku rundu proširenja, koliko i od onoga što se bude dešavalo u samoj Srbiji. Uz to, vremenska skala u kojoj se to bude dešavalo verovatno će biti mnogo duža od perioda jednog skupštinskog mandata."

Kao što se može videti iz gore-navedenog, kandidati "pro-evropskog" bloka se očigledno obraćaju glasačkom telu koje 1) ne čita domaću štampu, 2) ne čita stranu štampu, 3) ne služi se Internetom, 4) ne čita strane jezike i 5) ignoriše realnost.

Dakle, može se sa visokom dozom sigurnosti reći da ''pro-evropski blok'' čini ona neobrazovanija, neobaveštenija, zatvorenija, mitomanska Srbija. Ali, šta ćemo, i to je Srbija. Volimo je, čak i tako musavu.

5.5.2008.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner