среда, 12. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Наше челично пријатељство јача, а свеобухватно стратешко пријатељство се продубљује
Политички живот

Наше челично пријатељство јача, а свеобухватно стратешко пријатељство се продубљује

PDF Штампа Ел. пошта
Си Ђинпинг   
уторак, 07. мај 2024.

Кад се ближи лето, све биљке цветају. У ово доба пуно наде, на позив председника Александра Вучића боравићу у државној посети Републици Србији. Ово ће бити моја друга посета вашој земљи, земљи лепоте и легенди, као председника Народне Републике Кине. Пријатељске сцене током моје последње посете Србији пре 8 година су још увек живописне у мом уму, а у протеклих 8 година блиска сарадња две стране већ је постигла плодне резултате. Радујем се сусрету с председником Вучићем и другим српским руководиоцима и пријатељима да заједно разговарамо о нашем пријатељству, планирамо сарадњу и убризгамо нову виталност у челично пријатељство Кине и Србије.

Увек је постојао афинитет између народа Кине и Србије упркос великој удаљености међу нама. Током горког Антифашистичког рата и у периоду сопствене државне изградње прошлог века, народи двеју земаља су стекли снажно пријатељство које се протеже кроз време и простор. Усред текуће трансформације света невиђене у једном веку, међусобна подршка две стране је чвршћа, узајамно корисна сарадња је ближа, док су наше размене и међусобно учење садржајнији. Без обзира на то какве биле промене међународне ситуације, Кина и Србија остају прави пријатељи и добри партнери. Наше челично пријатељство непрекидно јача, чиме је поставило пример за сарадњу између држава и народа.

Наше две земље су се увек међусобно поштовале и веровале једна другој. Председник Вучић и ја смо развили добар радни однос преко наших сусрета, телефонских разговора и размена писама. Две земље одржавају блиску сарадњу на свим нивоима и у свим областима. Обе стране у потпуности разумеју и поштују избор сопственог народа за развојни пут, залажу се за принцип правде и правичности, чврсто међусобно подржавају суштинске интересе од највеће важности за нас. Одржавали смо блиску и глатку координацију и сарадњу у билатералним и мултилатералним областима. Свеобухватно стратешко партнерство двеју земаља се непрекидно продубљује са опипљивим резултатима.

Усред текуће трансформације света невиђене у једном веку, међусобна подршка две стране је чвршћа, узајамно корисна сарадња је ближа, док су наше размене и међусобно учење садржајнији. Без обзира на то какве биле промене међународне ситуације, Кина и Србија остају прави пријатељи и добри партнери. Наше челично пријатељство непрекидно јача, чиме је поставило пример за сарадњу између држава и народа

Наше две земље су остале посвећене обостраној користи. Србија је први партнер слободне трговине Кине у Централној и Источној Европи. Прошле године Кина је била највећи извор страних инвестиција и други највећи трговински партнер Србије. Динамична сарадња две стране у области привреде и трговине, индустријских ланаца и изградње инфраструктуре даје велики подстицај сопственом процесу модернизације двеју земаља. Железара Смедерево ХБИС, коју сам посетио 2016. године, већ је један од три највећа извозника Србије. Српски пољопривредни и прехрамбени производи као што су мед, црвено вино, говедина и јагњетина веома се свиђају кинеским потрошачима.

Наше две земље су увек помагале једна другој. Након избијања пандемије ковида 19 имао сам два телефонска разговора с председником Вучићем и постигли смо важне консензусе о сарадњи у борби против пандемије. Кинеска страна је пружила помоћ и приоритетно обезбедила више контингената заштитних и медицинских средстава, те упутила медицинске стручњаке у Србију. Српска страна је пружила кинеској страни потпуну подршку у реализацији програма „Пролећна клица” са циљем да вакцинише кинеске држављане који живе и раде у Србији. Невладине организације у Србији су спонтано донирале маске и друга средства кинеским грађанима. Наша међусобна подршка у изазовним тренуцима сведочанство је о нашем непроцењивом братском пријатељству.

Спреман сам да путем ове посете и заједно са српском страном улажем стварне напоре да посвећено промовишемо кинеско-српско челично пријатељство, доприносимо бољитку оба народа, да унапређујемо светски мир и развој, као и заједно промовишемо изградњу друштва са заједничком будућношћу за човечанство

Наше две земље су увек училе једна од друге. Кина и Србија се залажу за срећу народа и просперитет државе, активно размењују искуства о управљању државом и јачају сарадњу политичких партија. Два народа гаје веома пријатна осећања један према другом, која су осведочена динамичним културним, спортским, туристичким и међуљудским разменама. Српска кошаркашка звезда Никола Јокић је подржавао кошаркаше који играју на руралним кошаркашким утакмицама. Споразум о укидању виза за носиоце обичних пасоша закључен између наше две земље је пружио олакшице за међуљудску размену и билатералну сарадњу.

Кинеска изрека каже „пријатељи су они који исто мисле”, док Срби кажу „пријатељи су највеће благо у животу”. Кинеско-српске дуготрајне пријатељске размене и узајамно корисна сарадња две стране потпуно указују да су непрекидно продубљење и развој односа две земље у складу са историјским трендом и темељним интересима народа, доприносећи заједничком напретку обе стране. На новом путу и у новој ери, даљи развој кинеско-српског свеобухватног стратешког партнерства ужива велики потенцијал. Спреман сам да путем ове посете и заједно са српском страном улажем стварне напоре да посвећено промовишемо кинеско-српско челично пријатељство, доприносимо бољитку оба народа, да унапређујемо светски мир и развој, као и заједно промовишемо изградњу друштва са заједничком будућношћу за човечанство.

Кина поштује и подржава избор народа Србије за развојни пут, подржава напоре које је Србија уложила у очување националног суверенитета и територијалног интегритета, супротстављајући се мешању било које силе у српске унутрашње послове

Треба да доследно будемо добри пријатељи који се међусобно искрено третирају. Кина и Србија ће даље продубити и проширити свеобухватно стратешко партнерство. Две стране кренуће непрекидно дуж пута узајамног разумевања, поверења, подржавања и помагања, наставиће да чврсто подржавају једна другу у важним питањима од виталног интереса и изузетног значаја. Кина поштује и подржава избор народа Србије за развојни пут, подржава напоре које је Србија уложила у очување националног суверенитета и територијалног интегритета, супротстављајући се мешању било које силе у српске унутрашње послове.

Треба да доследно будемо добри партнери у сарадњи и заједничкој победи. Кина настоји да унапређује модернизацију у сваком погледу путем висококвалитетног развоја, као и да убрзано развија новоквалитетне производне снаге. Последњих година Србија бележи изванредна достигнућа економског и друштвеног развоја. Кина и Србија треба да потпуно искористе потенцијал узајамно корисне сарадње, да реализују Средњорочни акциони план заједничке изградње „Појаса и пута”, да настоје да остварују више симболичних пројеката, да проширују сарадњу у областима у настајању као што су научна и технолошка иновација, напредна производња, зелена енергија, дигитална привреда, вештачка интелигенција итд., да заједно деле развојне шансе и креирају светлу будућност.

Пре 25 година НАТО је флагрантно бомбардовао амбасаду Кине у Савезној Републици Југославији, убивши 3 кинеска новинара, и то су Шао Јунхуан, Сју Сингху и његова супруга Џу Јинг. Ово никада не смемо заборавити. Кинески народ цени мир, али никад неће дозволити да се понови историјска трагедија. Пријатељство Кине и Србије, које је натопљено заједнички проливеном крвљу два народа, постало је заједничко сећање два народа и охрабриће обе стране да заједно крену крупним корацима напред

Треба да доследно играмо узорну улогу у унапређењу правде и правичности. Као челични пријатељи и чувари светског мира, Кина и Србија имају сличне ставове о многим важним међународним и регионалним питањима. Суочавајући се с међународном ситуацијом испреплетеном променама и турбуленцијама, треба да континуирано јачамо координацију у међународним организацијама као што су Уједињене нације и друге, да се заједно залажемо за равноправан и уређен мултиполарни свет и универзално корисну и инклузивну економску глобализацију, заједно практикујемо прави мултилатерализам, као и да се посвећујемо очувању светског мира и стабилности и међународне правде и правичности.

Треба да доследно јачамо повезаност у срцима народа. Кинеско-српско челично пријатељство је каљено на крви и ватри, тако да јаче зрачи новим сјајем у новој ери. Треба да континуирано стварамо тродимензионалан и разноврстан образац међуљудске размене и локалне сарадње, добро искористимо ефекте „безвизног режима плус директни летови” и улогу узајамног успостављања културних центара, јачамо сарадњу у областима образовања, спорта, културе, туризма итд., као и да креирамо више шансе за младе како бисмо преносили кинеско-српско пријатељство с колена на колено.

Пре 25 година НАТО је флагрантно бомбардовао амбасаду Кине у Савезној Републици Југославији, убивши 3 кинеска новинара, и то су Шао Јунхуан, Сју Сингху и његова супруга Џу Јинг. Ово никада не смемо заборавити. Кинески народ цени мир, али никад неће дозволити да се понови историјска трагедија. Пријатељство Кине и Србије, које је натопљено заједнички проливеном крвљу два народа, постало је заједничко сећање два народа и охрабриће обе стране да заједно крену крупним корацима напред.

Док се осврћемо на пут који су наше две земље заједно прошле, још очекујемо обећавајућу будућност којој заједно тежимо. Стојећи на новој историјској полазној тачки, спремни смо да заједно са српским пријатељима изградимо заједницу Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери. Пролећно цвеће ће се једног дана претворити у јесење плодове, а дрво кинеско-српског пријатељства ће се развити тако да буде високо и јако, као и донети више плодних резултата који доприносе бољитку оба народа. То је оно што заједно очекујемо и чему желимо да сведочимо.

 

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер