Početna strana > Rubrike > Politički život > Jedno pitanje za predsednika Vlade
Politički život

Jedno pitanje za predsednika Vlade

PDF Štampa El. pošta
Božidar Maslać   
četvrtak, 06. decembar 2012.

Gospodine ili druže prvi ministre, recite nam, molim vas, koji je pravi razlog za tiho priznavanje takozvane „države Kosovo“? Nemojte nas više vređati sa pričama o datumu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji za koju ne znamo ni da li će postojati za nekoliko godina. EU je, danas, svetski ekonomski problem. To je skup zemalja koje evidentno gube svoju konkurentnost na svetskom tržištu, prezadužene su, udružile su se na neodrživim, nedovoljno demokratskim osnovama i imaju čitav niz drugih problema.

Međutim, što je mnogo važnije, elite tih zemalja ne žele ništa dobro ni našoj zemlji ni našem narodu. Mislim, da je ovo toliko očigledno, da samo neko ko želi da samog sebe obmanjuje ne može da uvidi takvu činjenicu.

Osim što pominjenete pregovore o pristupanju gorepomenutoj klimavoj tvorevini, prema čemu naš narod ima sve manje entuzijazma, kao nekakvu, valjda, moram primetiti, veoma jadnu šargarepu, pomenuli ste i reč rat kao nekakvu zadnju opciju.

Pošto ne delim, kao i polovina nacije, vaš evro-entuzijazam, zanima me da li vam je neko od naših evropskih „prijatelja“ možda pretio?

Recite nam iskreno, da li su vam, ako ne prihvatite dogovor koju je bivša vlada, u kojoj ste i vi bili član, prihvatila, zapretili novim ekonomskim sankcijama ili čak bombardovanjem? Ako će nas bombardovati ukoliko ne prihvatimo taj dogovor, ja vas podržavam u prihvatanju. Jer to prihvatanje je ništavno. Dogovori i ugovori kojim se jedna strana silom privoli na nešto, nemaju ni pravnu ni bilo kakvu drugu vrednost. To je ugovor ili sporazum isto koliko je i silovanje vođenje ljubavi. Kada ta sila propadne, pišu se novi ugovori.

Svakako je nerealno da naša mala, iznurena zemlja uđe u ratni sukob sa NATO-om. Tu opciju neću ni razmatrati, ali dužni ste da nam kažete, nama, vašem narodu, da li nam prete na taj način? Jer samo pod pretnjom bombardovanja ili ekonomskih sankcija UN, možemo imati razumevanja za vaše postupke.

Ako nam prete, onda ste dužni i čovečanstvu. Neka ljudska rasa zna šta čine Zapadnjaci čija su usta puna demokratije, poštovanja ljudskih prava i svega ostalog sa čime manipulišu ljudima. Podsetiću vas šta oni vole da govore: „Demokratije međusobno ne ratuju.“ Mi smo demokratska zemlja, osim ako oni imaju neki dokaz da su izbori u Srbiji pokradeni?

A ako je istina da nisu spremni na ratne činove, da se zapad nalazi u najvećoj ekonomskoj krizi u poslednjih osamdeset godina, i nije više ni senka snage onog zapada sa kojim se vaš politički otac sukobio, zar niste onda kapitulant i izdajnik?

I sramota je kako se sprdate sa ustavom i vladavinom zakona. Neću insistirati na razgovetnosti činjenice da ako ustav ne važi potpisi članova bivšeg režima, na koje se vi pozivate, ne vrede ni papira na kojima su napisani. Ali skrenuću vam pažnju na to da su ljudi koji su ubili vašeg prethodnika Zorana Đinđića osuđeni na osnovu zakona. Prema vašem gledištu proizilazi da oni nisu kriminalci zbog kršenja zakona već samo zbog nedostatka sile koja bi ih oslobodila iz zatvora.

Bez obzira na vaše mišljenje o ovim stvarima, molim vas, najiskrenije da nam kažete da li su nam pretili ratom. Imamo pravo da znamo. Nemojte da prodamo Kosmet zbog bezviznog režima. Ili zato što vas i vašu vladu ucenjuju zbog nečega. Ili zato što ste kupljeni. Sada imamo bolju spoljnopolitičku poziciju nego što je Milošević mogao da mašta.

A ako nam je država pred bankrotom, pa je to razlog za sve ustupke, onda neko za to mora da odgovara. Tadić, Dinkić, Đelić...i vi lično. 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner