Početna strana > Rubrike > Politički život > Dejan Petar Zlatanović i odbrana ljudskih prava
Politički život

Dejan Petar Zlatanović i odbrana ljudskih prava

PDF Štampa El. pošta
Marinko M. Vučinić   
nedelja, 26. februar 2023.

Živimo u vremenu sve izrazitije i otvorenije dominacije ideologije ljudskih prava. Ona se najviše oličava  u manifestacijama (nekoj vrsti  terora) političke korektnosti i sve češće i učestalije dobija karikaturalne obrise i izraze. Ova ideologija je posebno vezana za delovanje u medijskoj sferi kada se u ime odbrane ljudskih prava i slobode mišljenja može i najordinarnija politička i deološka propaganda proglašavati za vrhunac objektivnosti i tzv. nezavisnosti u medijskom izveštavanju. Najveći problem ljudsko pravaških organizacija, „slobodnih“  medija i istaknutih boraca i borkinja u ovoj oblasti ,što su oni  veoma skloni da braneći njihov u suštini jednostrani i ideološki profilisan pristup i shvatanje odbrane ljudskih prava deluju kao sektaški opredeljeni ideolozi. I to bez spremnosti i volje da sagledavaju društvene i političke probleme izvan već jasno i bespogovorno utvrđene ideološke i političke matrice. Njihova tzv. objektivnost i nezavisnost prerasta na taj način u ideološku isključivost prožetu hipokrizijom i licemerstvom jer to je logična i očekivana posledica vezanosti za zastupanje duplih standarda u odbrani ljudskih prava. Samo oni koji su u fokusu njihovog političkog  i ideološkog zabrana mogu biti predmet ispoljavanja i odbrane brige za odbranu i zastupanje ideologije ljudskih prava. 

Njegovo hapšenje samo je izraz sve brutalnijeg načina vladavine naprednjačkog režima koji je toliko puta dokazao da nema elementarno poštovanje za odbranu osnovnih  ljudskih prava na slobodu mišljenja i kritičko mišljenje. Ovim povodom nije se oglasila nijedna ljudsko - pravaška organizacija i time su  samo pokazali da je njihova „zaštita“ ljudskih prava rezervisana samo za one koji dele njihove ideološke i političke stavove

Primera ima mnogo, a ovih dana svedoci smo kako naši tzv. objektivni i nezavisni mediji nisu spremni da objave nijednu vest podrške u zaštiti ljudskih prava novinara Dejana P. Zlatanovića, urednika Portala Srbin-Info.Za njih kao da ne postoji činjenica da je on uhapšen bez obzira što svojim delovanjem na skupu posvećenom odbrani Kosova i Metohije nije nikoga ugrozio niti je počinio neko krivično delo. Njegovo hapšenje samo je izraz sve brutalnijeg načina vladavine naprednjačkog režima koji je toliko puta dokazao da nema elementarno poštovanje za odbranu osnovnih  ljudskih prava na slobodu mišljenja i kritičko mišljenje. Ovim povodom nije se oglasila nijedna ljudsko - pravaška organizacija i time su  samo pokazali da je njihova „zaštita“ ljudskih prava rezervisana samo za one koji dele njihove ideološke i političke stavove. Tzv. nezavisni i slobodni mediji (N1, TV NOVA, Danas, list Nova, NIN. Vreme Novi Magazin) zdušno su i bez ikakvih otklona preuzeli način izveštavanja i sledili osnovne kvalifikacije koje su plasirane od strane režimskih medija o karakteru i toku skupa posvećenog odbrani Kosova i Metohije. A glavna njihova ocena je bila da se radilo okupljanu ultra desničara i njihovom pokušaju da izazovu incidente i  nasilje na ulicama Beograda, o pokušaju državnog udara i ugrožavanju života Predsednika Republike. Preuzimanjem ovakvog režimskog narativa tzv. nezavisni mediji su samo stvorili prostor da se ne opredele o neophodnosti zaštite ljudskih prava Dejana P. Zlatanovića, bez obzira što ne propuštaju nijednu priliku da se zaklinju u svoje liberalno ideološko opredeljenje i privrženost odbrani ljudskih prava. Ali zato nisu propustili priliku da u nekoliko navrata proprate delovanje tzv. građanskih aktivista u njihovom dekontaminatorskom pohodu na mural u parku na Slaviji štiteći tako decu od pogubnog uticaja natpisa KAD  SE VOJSKA NA KOSOVO VRATI.

Ovaj primer otvorenog  prećutkivanja kršenja ljudskih prava Dejana P. Zlatanovića samo su još jedan dokaz da princip zaštite i odbrane  ljudskih prava ima smisla samo ako se  primenjuje univerzalno a ne selektivno kako to danas i ne samo u ovoj prilici čine naše ljudsko -pravaške organizacije i tzv. nezavisni i objektivni mediji

Nije se oglasilo i Nezavisno Udruženje Novinara Srbije jer očigledno da i ono deli stav medija koji su pod apsolutnom kontrolom naprednjačkog režima i A. Vučića kako se na tom skupu posvećenom pre svega odbrani Kosova i Metohije odigrao pokušaj državnog udara i da njegovi učesnici koju su te noći bili uhapšeni dobili ono što su tražili i zaslužili. Ne kaže se slučajno da je ćutanje znak odobravanja i saučesništva. Da se radilo o selektivnoj primeni policijske sile i ovlašćenja govori i primer profesora međunarodnog prava Dejana Mirovića, inače zvaničnog organizatora ovog okupljanja, koji je nakon hapšenja u svom medijskom obraćanju ponovio iste reći izgovorene od strane novinara Dejana P. Zlatanovića. On zbog svog hrabrog i doslednog zastupanja prava na slobodu mišljenja nije priveden niti je pokrenut krivični postupak ne samo protiv njega nego ni protiv  mnogih ljudi koji su učinili isto što i profesor Dejan Mirović. Ovaj primer očitog selektivnog i ciljanog pristupa samo govori u prilog tvrdnji  da se radilo o zloupotrebi policijskih ovlašćenja i potrebi naprednjačkog režima i A. Vučića da pokažu odlučnost u odbrani svog opstanka na vlasti i žigošu učesnike ovog protestnog skupa protiv katastrofalnih posledica vođenja kosovske politike  kao desničarskog ološa koji je jedino spreman da izaziva nasilje, pokuša da izvede državni udar i ugrozi život  Predsednika Republike.

Ovaj primer otvorenog  prećutkivanja kršenja ljudskih prava Dejana P. Zlatanovića samo su još jedan dokaz da princip zaštite i odbrane  ljudskih prava ima smisla samo ako se  primenjuje univerzalno a ne selektivno kako to danas i ne samo u ovoj prilici čine naše ljudsko -pravaške organizacije i tzv. nezavisni i objektivni mediji.

 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner