Početna strana > Rubrike > Politički život > Ako ne bude dogovora o jednom zajedničkom protivkandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu
Politički život

Ako ne bude dogovora o jednom zajedničkom protivkandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu

PDF Štampa El. pošta
Saša Radulović   
sreda, 22. februar 2017.

Ako ne bude dogovora o jednom zajedničkom protivkandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu. Zato mora da dođe do dogovora. Mora da bude jedan izborni štab, jedna strategija, jedna kampanja. Samo tako će birači poverovati da je pobeda moguća i izaći na izbore, povećaće se izlaznost i biće drugog kruga. U drugom krugu Vučić je pobediv. Naš jedini cilj je pobeda i jedina tema ovih izbora, a do pobede ne može da dovede ni jedan kandidat samostalno. Mora dogovor.

Pokret Dosta je bilo ima svog kandidata za predsednika Republike za koga mislimo da je daleko najbolji kandidat za obavljanje te funkcije, kandidat koji nosi naše vrednosti, naše principe i naš program. Naš kandidat nije ni Saša Janković, ni Vuk Jeremić, mada su obojica prihvatljivi sa stanovišta naših crvenih linija politike i postizanja cilja da se porazi Vučić i promeni sistem. Ali, bez pobede nemamo ništa.

Mi smo pokušali da postignemo dogovor sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem u decembru prošle godine. Umesto dogovora oko strategije za pobedu, kandidati su odlučili da izađu na izbore samostalno, što je naravno njihovo legitimno pravo. Tema ovih izbora nije ko izgleda da bi najbolje obavljao posao predsednika ili ko se nama najviše sviđa ili koji kandidat najbolje predstavlja naše vrednosti i program. Jer to je nesumnjivo naš kandidat.

Tema ovih izbora je pobeda i spašavanje Srbije od novih 5 godina mraka Aleksandra Vučića. Tema i glavni zadatak ovih izbora je dogovor oko nove političke scene i dogovor oko plana za promenu sistema. Bez pobede na ovim izborima nećemo doći u priliku da bilo šta promenimo. Stvari će postati još gore. Zato mora pobeda.

Zato smo odlučili da još uvek ne ističemo našeg kandidata. Sačekali smo druga dva kandidata da krenu sa kampanjama, da pokažu šta i koliko mogu. Jer možda mi nismo u pravu i oni znaju bolje od nas da mogu samostalno da pobede. I ako to pokažu, da zasluže i našu podršku.

Sašu Jankovića i Vuka Jeremića podržava između 5% i 10% biračkog tela. Gotovo svi birači koji podržavaju Jankovića u prvom krugu, kažu da bi glasali za Jeremića u drugom, i obrnuto. Ovo nam jasno govori da opozicioni birači žele pobedu protiv Vučića i da sam kandidat nije najvažniji. Birači misle svojom glavom i hoće dogovor i pobedu.

Podrška Bošku Obradoviću i Vojislavu Šešelju je između 2% i 3% ukupnog biračkog tela.

Ako do dogovora ne dođe do dana raspisivanja izbora, DJB će na izbore izaći sa svojim kandidatom. Odluku o tome ćemo doneti na skupštini stranke koja će se održati 4. marta. Zahtevaćemo od svih opozicionih kampanja da ne bude međusobnih napada, ni direktnih ni indirektnih, da vode pozitivnu kampanju, kritikuju lošu vlast, da animiraju biračko telo i podižu izlaznost. Kada bi bilo koji od dva kandidata imao ikakve šanse da samostalno uđe u drugi krug mi bi ga bez razmišljanja podržali.

Deset dana pred održavanje izbora ćemo tražiti od svih kampanja da podrže kandidata koji ima najviše šansi i da se druga dva kandidata povuku. Naš kandidat će se povući ukoliko druga dva kandidata budu bolji. Što se nas tiče, dogovor može da se postigne i pre tih 10 dana pred izbore i mi smo spremni da se povučemo u svakom trenutku ukoliko se postigne dogovor.

Dogovor za pobedu će ujedno i biti glavna tema naše kampanje. Ukoliko bi se deset dana pred izbore dva kandidata povuka u korist trećeg, to bi značajno povećalo interesovanje birača, izlaznost i omogućilo drugi krug. U drugom krugu postoji velika verovatnoća da bi Vučić izgubio jer bi se stvorila potrebna referendumska atmosfera.

Onaj ko na kraju ne prihvati dogovor oko jednog kandidata snosiće političke posledice pobede Vučića u prvom krugu. Mi ćemo se u kampanji postarati da to bude očigledno.

Smatramo da bi bilo neodgovorno da do dogovora ne dođe i da zbog toga Vučić pobedi u prvom krugu. Jedino dogovor podiže izlaznost. Zbog toga i zahtevamo dogovor. Odsustvo dogovora znači da kampanje ne trče da pobede, već trče da se pozicioniraju za formiranje svojih stranka nakon izbora. To im nećemo dozvoliti. Nas ne zanima spašavanje petooktobarskih stranaka koje nisu ispunile očekivanja. Naš cilj je pobeda jer poraz na izborima za građane znači pet godina mraka.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner