Početna strana > Rubrike > Politički život
Politički život
Politički život

Beograd i probuđena energija građana - neophodno udruživanje i stvaranje širih društvenih pokreta

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 25. maj 2017.
Predstojeći izbori za Skupštinu grada Beograda su jedinstvena prilika da se vidi da li je opozicija spremna da pokaže sposobnost da se režimskom jedinstvenom nastupu suprotstave što konsolidovaniji i kompaktniji blokovi stranaka, lokalnih inicijativa i uglednih pojedinaca, jer jedino tako se može postići ozbiljniji izborni rezultat. 
 
Politički život

Najnoviji omiljeni "opozicionari" Aleksandra Vučića

Marko Jakšić   
sreda, 10. maj 2017.

Tokom same predsedničke kampanje Aleksandar Popović je obilato zloupotrebljavao ime nekadašnjeg predsednika stranke Vojislava Koštunice da bi preskočio famoznih 1%. Ipak ni to mu nije to nije bilo dovoljno da bi taj rezultat ostvario.

 
Politički život

Šta sve zahtevaju Albanci u Makedoniji?

"Tiranska platforma"   
ponedeljak, 01. maj 2017.

Dokument, nazvan još i "Tiranska platforma", izazvao je niz kontroverzi zbog činjenice da su se lideri albanskih stranaka prethodno sastali u Tirani pod pokroviteljstvom premijera te zemlje Edija Rame. Dokument objavljujemo u celini.

 
Politički život

"Niko ne sme da vas bije" - o jednoj rečenici, 30 godina kasnije

Uroš Šuvaković   
ponedeljak, 24. april 2017.

 „Niko ne sme da vas bije“ - bila je poruka slobode koju je Slobodan Milošević, tadašnji predsednik CK SKS, izrekao građanima okupljenim ispred Doma kulture u Kosovu Polju 24. aprila 1987. godine.

 
Politički život

"Radikalisimus" ili kakav nam je premijer potreban

Branislav Ristivojević   
utorak, 18. april 2017.

 Ne sme da pomisli da Srbije pripada njemu i da sav njen narod treba da posluži da nesposobna rodbina, neobrazovani kumovi i politički nadničari iz sopstvenog okruženja svoju pomena nevrednu i praktično nepostojeću profesionalnu prošlost zaviju u hermelin.

 
Politički život

Sve ruske podrške - juče Milo, danas Vučić

Marko Jakšić   
četvrtak, 13. april 2017.

Sutradan, posle referenduma o izlasku Crne Gore iz Savezne Republike Jugoslavije, primljen sam u kabinet ondašnjeg predsednika Vlade Srbije dr Vojislava Koštunice. Razgovarali smo o proteklom referendumu. Sećam se da sam ga tada pitao zašto je Rusija podržala izlazak Crne Gore iz zajedničke države. Rekao mi je, da ni njemu to nije jasno.

 
Politički život

Kako sam sprečila krađu glasova na biračkom mestu 81 u Zemunu

Milica Kojčić   
utorak, 11. april 2017.

 Predsednica biračkog odbora na biračkom mestu broj 81 u Zemunu, gospođa Nada Ilić, mi je podmetnula da potpišem zapisnik koji se potpisuje na kraju. Potpisivanje toga pripisujem svom neiskustvu, jer sam se tog jutra najmanje nadala ovakvom epilogu. Očekivala sam da ćemo zapisnik potpisati i ujutru – na otvaranju, i uveče – na zatvaranju biračkog mesta

 
Politički život

Pristajanje na svaku verziju i obećanje boljeg života

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 27. mart 2017.

Vrhovna zakonodavna vlast je u potpunosti dezavuisana tako što je parlamentarni rad odložen na određeno vreme dok se ne završe izbori i uspostavi otvoreni autoritarni naprednjački poredak. Radi se o lako uočljivom srazu između ova dva državna sistema, jednog  skrivenog i drugog koji prepoznajemo u svakodnevnom političkom i društvenom životu. 

 
Politički život

Mali dokazi velikog sunovrata, ili kako Srbija nestaje pred našim očima

Lazar Đurović   
petak, 24. mart 2017.

 Mogu li ovi izbori da promene nešto ili bar da otvore proces izlečenja bolesnog organizma zvanog Srbija? Bez hirurškog reza i odstranjenja onoga što je maligno, šanse neće biti. Izbori su prilika da se krene i napravi prvi u nizu koraka, a dug je put do oporavka.

 
Politički život

Jedna čudna kandidatura

Marko Jakšić   
ponedeljak, 20. mart 2017.

Politički program koji iznosi Aleksandar Popović je po sistemu „ni ribe ni devojke“, „niti smrdi nit’ miriše“, „ni voda, ni vino“ sa glavnim ciljem da kritika prema postojećem režimu bude blagotvoriteljna. On se karateriše, njegovim sopstvenim rečima kazano, da se on ne bori za promenu vlasti, već željom za promenom politike. Ako je tako, a tako jeste, zašto se Aleksandar Popović uopšte kandidova? Pa upravo zbog tih 1%.

 
Politički život

Treba li predsednik da podnese ostavku na mesto šefa stranke - i zašto?

Slobodan Orlović   
nedelja, 14. maj 2017.
Uprkos svemu, saznanje srpske političke realnosti nagoveštava da će predsednička i stranačka funkcija biti opet spojene pa ćemo tako nanovo imati ustav pored Ustava, stranku iznad države i moć izvan prava.
 
Politički život

U raljama Nemačke

Emil Vlajki   
nedelja, 07. maj 2017.

Nije potpuno jasno zbog čega su, srpski vodeći političari nakon Miloševića, najvećim dijelom bili fascinirani Njemačkom. To je nelogično jer je u posljednjih sto godina, Njemačka, na razne načine, uništavala Srbe koji su joj posvuda kvarili račune, posebno u dva svjetska rata.

 
Politički život

Doziranje demokratije i naprednjačka odbrana narodne volje

Marinko Vučinić   
utorak, 25. april 2017.

Ne pamti se da je nakon ponovljenih izbora u nekoliko gradova i izbornih mesta neki kandidat ponovo na konferenciji za štampu, i to u dva navrata, iznova proglašavao svoju izuzetnu izbornu pobedu. I to sa jedinim ciljem, da nam još jednom demonstrira svoju još veću snagu i političku moć. 

 
Politički život

Sunovrat opozicije, pravo na pobunu i (ne)legitimitet naprednjačkog režima

Marinko M. Vučinić   
sreda, 19. april 2017.

 Poseban problem je što opozicija više nema uticaj u dubini društva. Ona je marginalizovana i nema jakih lokalnih predstavnika,a ostala je i bez ozbiljnije infrastrukture, iako se uporno poziva na snagu svoje organizacije, koja je u poslednjim godinama iščilela sa gubitkom političke moći i vlasti.

 
Politički život

Vučić će biti predsednik samo članova i simpatizera SNS - vidi se da ga protesti nerviraju i da se jedva suzdržava

Sanda Rašković Ivić   
ponedeljak, 17. april 2017.
Studentski protest je spontan i oni su krenuli najpre sa "umerenim" zahtevima, a to je da se smeni RIK, REM, Maja Gojković zbog suspendovanja rada Skupštine i šef javnog servisa (RTS) Bujošević. Budući da vlast nije reagovala, zaoštrili su sa zahtevima, a u međuvremenu su dokazi o krađi izbora pristizali. Pre neki dan je priveden na informativni razgovor čovek koji je na tviter stavio snimak procesa krađe! A o Savamali još ništa ne znamo ni nakon godinu dana
 
Politički život

Protesti „protiv diktature“ ili kakav nam je građanski aktivizam potreban?

Nikola Tanasić   
sreda, 12. april 2017.

Svako ko misli da je svaki izlazak na ulicu samo još jedna manipulacija spoljnjih ili unutrašnjih centara moći – u dubini duše ne veruje u slobodu.

 
Politički život

Prvi, drugi i poslednji krug

Milanko Šekler   
utorak, 28. mart 2017.

 Iako gospodina Belog ne poznajem, siguran sam, da bi taj lik iz bajke, nakon eventualne pobede, znao da se vrati odakle je i došao, donoseći Srbiji, tako potrebno duhovno otrežnjenje i izlečenje

 
Politički život

Za bolju Srbiju – zato što želimo da Srbija nastavi da napreduje i da se menja

Apel 650 javnih ličnosti   
nedelja, 26. mart 2017.

Zato što želimo da Srbija nastavi da napreduje i da se menja

Zato što želimo da Srbija nastavi da napreduje i da se menja.

 
Politički život

Predsednički izbori u Srbiji, za koga glasati?

Dragana Trifković   
utorak, 21. mart 2017.

Recimo kandidat Vuk Jeremić zastupa takođe politiku evropskih integracija, vojne neutralnosti, očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, dovođenja stranih investitora, saradnje i sa zapadom i sa istokom, ali je u dosadašnjem političkom delovanju (kao i sadašnja vlast) pokazao da ne sprovodi ono što govori

 
Politički život

Beli, belji, najbelji, patriotski listići - ili zašto bojkot nije rešenje

Aleksandar B. Đikić   
nedelja, 19. mart 2017.

Da je ovo srećna zemlja i da imamo ozbiljnu politiku, mladi Mladenovčanin bi bio veoma interesnatan u šou biznisu, ali mi smo toliko propali da je dečko svojom apsurdnom pojavom već dobrano uzburkao ustajalu žabokrečinu, potpuno poremetivši računice „ozbiljnih političara“u pogledu izlaznosti, a ko zna šta sve do kraja može da se desi.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 83
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da su protekli predsednički izbori bili fer i demokratski?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner