Početna strana > Rubrike > Politički život
Politički život
Politički život

Stara srpska politička misao

Branko Radun   
četvrtak, 03. april 2008.

Na jednom plakatu piše: „Srbija se nalazi na Balkanu. Balkan u Evropi. Evropu predstavljaju evropski narodi. Srbija mora postati član evropske porodice naroda... Srbija nije izolovano ostrvo... Srbija je sastavni deo Evrope“.

 
Politički život

Srpski antifašizam između klevetanja i zaborava

Dragomir Anđelković   
četvrtak, 03. april 2008.

U Srbiji nema antifašističkih pokreta nalik zapadnoevropskim. Kod nas ne postoje organizovane grupe tzv. aktivnih antifašista. Što se profašističkih grupica tiče, njih ima ali su marginalne – kako u pogledu brojnosti, tako i društvenog značaja. 

 
Politički život

Deset evropskih šamara

Aleksandar Mitić   
sreda, 02. april 2008.

Iako je EU požurila da u roku od 24 sata „primi k znanju” jednostranu odluku Prištine, ona do današnjeg dana nije „primila k znanju” odluku Beograda da poništi taj akt.

 
Politički život

Generacija koja raste

Slobodan Reljić   
četvrtak, 21. februar 2008.

Slobodan ReljićNa scenu je izašla generacija koja menja stereotip po kome u Srbiji raste generacija anacionalnih, apolitičnih devojaka i momaka koje samo zanimaju šengenske vize, avganistanski prah i hongkonški plazma ekrani. Ali, koliko su „novi klinci” neskloni autizmu establišmenta devedesetih, toliko im je muka i od demokratske kooperativnosti” pred silom „koja ni Boga ne moli” – i što se pretvara u ponižavajuću snishodljivost

 
Politički život

Putin paša – a ko je subaša?!

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 28. januar 2008.

Danas ne samo da stvari stoje suštinski drugačije po svim osnovama (osim što je ruska kultura i dalje nepravedno marginalizovana u Srbiji), već se nekada ozloglašeno „Rusija i Kina“ na sav glas ponavlja možda i učestalije nego u zlatna vremena bombardovanja.

 
Politički život

Kad sveci marširaju

Đorđe Vukadinović   
nedelja, 20. april 2003.

Dakle, nasuprot zvaničnoj verziji i njenoj jeretičkoj alternativi, rekao bih da je Đinđić postao žrtva nesrećnog spoja prilika (post)miloševićevske Srbije i vlastitog političkog temperamenta.

 
Politički život

Đinđić kao premijer

Slobodan Antonić   
ponedeljak, 11. novembar 2002.

I upravo je u tome bila - i nažalost ostala - ključna greška zapadne i domaće liberalne elite. Đinđić, sa svim svojim dobrim i lošim osobinama, nije došao na vlast u jednom stabilnom demokratskom poretku, sa jakim demokratskim ustanovama i oveštalim demokratskim pravilima igre koji bi podsticali njegove vrline i ispravljali njegove mane.

 
Politički život

Dugo traganje za pravdom

Goran Đorđević   
četvrtak, 03. april 2008.

U vreme u kome je međunarodno pravo relativizovano do vulgarnosti, u vreme kada gola sila i nasilje, (p)ostaju prva i poslednja reč međunarodne politike, mesto i uloga MSP-a, u kontekstu nezavisnosti Kosova je višestruko važna i potrebna.

 
Politički život

Izbori bez alternative

Darko Velimirović   
sreda, 02. april 2008.

Činjenica jeste da je prosečan srpski glasač frustriran „gubitkom Kosova koje još nije izgubljeno“, te da, nezadovoljan presporom i mrcvarećom tranzicijom, svoj krajnji izlaz vidi u evropskim integracijama.

 
Politički život

Zašto je život zakon

Rastislav Dinić   
ponedeljak, 31. mart 2008.

Šta je pogrešno u tekstu Maria Kalika „Liberalni fašizam i rasizam u Srbiji“? Jednom rečju – sve. Pojmovi su nejasni i neprecizni, zaključivanje je proizvoljno, generalizacije olake i neutemeljene.

 
Politički život

Povratak u devedesete

Nikola Tanasić   
sreda, 13. februar 2008.

Ključni pojam ovih izbora, pa samim tim i aktuelnog političkog trenutka izražen je mračnom, pretećom sintagmom „povratak u devedesete“. Ovo nije bio slogan, to nije bio ni zatvoren političko-ideološki argument, već magijska, ritualna mantra.

 
Politički život

"Južni tok" u geopolitičkom ključu

Saša Gajić   
utorak, 08. januar 2008.

Dinkićeve izjave kako je ruska ponuda «ponižavajuća» jer nudi za većinski udeo u NISU 400 miliona evra, propraćena je brojnim natpisima i izjavama u domaćim medijima koji su stvarali atmosferu kako se NIS, eto,» prodaje u bescenje».

 
Politički život

Misionarska inteligencija u današnjoj Srbiji

Slobodan Antonić   
sreda, 05. februar 2003.

Simptome ovakvog misionarstva u Srbiji posle Miloševića mislim da možemo naći u delu inteligencije koji nije prevelik, ali je poprilično uticajan, naročito među medijskom, kulturnom pa i političkom (pod)elitom.

 
<< Prva < Prethodna 111 Sledeća > Poslednja >>

Strana 111 od 111
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner