Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > Salma Hajek po drugi put među Srbima
Kulturna politika

Salma Hajek po drugi put među Srbima

PDF Štampa El. pošta
Zoran Grbić   
sreda, 09. oktobar 2013.

Pre pet godina, islandska pevačica Bjork trebalo je da nastupi na novosadskom Egzitu. Sve je bilo ugovoreno i novosadski organizatori su bili spremni da je ugoste tokom jula. Onda je početkom februara skupština u Prištini proglasila nezavisnost. Pevačica je imala koncert u Tokiju, gde je otpevala svoju omiljenu pesmu ,,Proglasite nezavisnost'', posvećenu i upućenu Farskim ostrvima. Nakon pesme je iznenada i ničim izazvana počela da skače i skandira ,,Kosovo, Kosovo''. Samo dan kasnije njena stranica na MySpace, koji je u to vreme bio kao Fejsbuk, bila je zatrpana ljutitim porukama Srba, koji su joj uglavnom poručivali da nakon takve izjave zaboravi na dolazak na Egzit. Organizatori festivala uputili su joj mejl u kome se zahtevalo da Bjork ne pominje Kosovo na evropskim koncertima ili u intervjuima, i da će, ukoliko tako ne uradi, biće primorani da otkažu koncert [1]. Ona nije odustala od toga da je pesmu posvetila Kosovu, i kratku izjavu završila je rečima ,,Svim pojedincima i nacijama želim sreću u njihovoj borbi za nezavisnost. Pravda''. Nakon toga, njen nastup na Egzitu je otkazan, i mogućnost njenog dolaska u Srbiju više nikada nije pominjana.

Nekoliko meseci nakon toga, glumica Salma Hajek posetila je Kosovo. Nije išla turistički, nego je za Dan zahvalnosti otišla da zabavlja američke trupe. Nije to bilo ništa čudno, u tradiciji američke vojske je da gde god da se oni nalaze, povremeno im u goste dolaze i poznate ličnosti. Nekoliko dana nakon posete Hajekove, na Kosovu je vojnicima pevala i Maraja Keri. Poznata su gostovanja Merlin Monro vojnicima u Vijetnamu, a vojske su posećivali i mnogi drugi - DŽejn Mensfild u Koreji, Stiv Martin i DŽej Leno u Iraku, DŽesika Simpson u Avganistanu, Brus Vilis u Bagdadu, Tom Kruz u Nemačkoj, Don DŽonson u Južnoj Koreji...

Ono što jeste čudno je to da Salma Hajek nije posetila američke trupe na Kosovu kao Amerikanka, nego kao meksička glumica. Američko državljanstvo je dobila tek nekoliko godina kasnije. Ta poseta je tada izazvala brojne debate u Meksiku, koji nije podržavao NATO bombardovanje Jugoslavije, i nije priznao nezavisnost Kosova. Ona se od optužbi branila tvrdeći da je razlog zbog koga je na Balkan otišla taj što je ,,želela da provede praznike (američke) sa vojnicima latino-američkog porekla'' [2] [3]

Ironijom sudbine, Salma Hajek je morala da poslom dođe i u Beograd, jer je u njemu snimala novi film – Everly. Nije ona prva velika zvezda koja je posetila Srbiju zbog filma. Nedavno je bio Pirs Brosnan, i ovde snimao Novembarskog čoveka [4]. Pre njega, Kevin Kostner je u hotelu Jugoslavija snimao scene filma "Three days to kill" [5]. Ovog proleća, ispod Dizdareve kule na Kalemegdanu i pokraj tvrđave Maglič kod Kraljeva sniman je drugi nastavak filma "Ironclad" [6], i zbog toga je ovde bila Mišel Ferli (Kejtlin Stark u Game of Thrones). Snimanje "Korolijana" [7] 2011. je privuklo mnogo devojaka na beogradski set, jer su glavni glumci bili DŽerald Batler i Ralf Fajns, za koga se priča da bi trebalo da igra Teslu u novom filmu.

Gaj Pirs (Memento) je ovde snimao "Lockout" [8] 2012., a proleća iste godine DŽesika Lang je u Šimanovcima snimala "Terezu", po romanu Emila Zole[9]. Te godine održana je premijera filma u kome je DŽon Kjuzak glumio Edgara Alan Poa – u filmu „Gavran“[10], za koga je Beograd pretvoren u Baltimor devetnaestog veka. Usred devedesetih godina, Harvi Kajtel je u iznajmljenom hangaru pored beogradskog aerodroma snimao "Odisejev pogled", koji je kasnije dobio Veliku nagradu žirija u Kanu. Beograd je 2005. ugostio i Kristofer Vokena, koji je u studiju u Košutnjaku snimao film o Orsonu Velsu „Zatamnjenje“[11].

Za snimanje Braće Blum [12] Beograd je bio Berlin i Sant Petersburg, a te 2007. ovde su bila dva oskarovca Edrijen Brodi (Pijanist) i Rejčel Vajz (Zviždač, Agora), sa Mark Rufalom (Just Like Heaven, Zodijak). Kris Not, ili čuveni ,,Zverka'' iz serije Seks i grad, u Beogradu i Kragujevcu snimao je 2011. seriju "Titanik: Krv i čelik" [13].

Dakle, Salma Hajek nije jedina koja je snimala ovde, ali čini se da je jedina koja je ignorisala medije i skoro da se nije pojavljivala u javnosti. Ostale zvezde uglavnom nisu bile takve. Oskarovac DŽeremi Ajrons je posetio Beograd dok je u Crnoj Gori snimao film "Matilda", gde je obišao i Mitropoliju crnogorsko-primorsku i upoznao mitropolita Amfilohija, nakon čega je prisustvovao bdenju uoči Krstovdana u manastiru Ostrog[14]. Kažu da je bio toliko oduševljen mitropolitom da je o njemu pričao Anđelini DŽoli, koja je zbog toga počela da se interesuje za pravoslavlje i Srbiju, i raspituje oko mogućnosti usvajanja deteta.

U Beogradu je DŽeremi Ajrons posetio Etnografski muzej i kupio srpsku nošnju i opanke, za koje je tvrdio da su najudobnija obuća koju je ikad imao. DŽerald Batler je voleo da se šeta pored hotela Jugoslavija, pevao je u klubu Sinema, a Rejf Fajns je na sve strane hvalio Srbiju, domaća jela i srpsku šljivovicu. Kris Not je voleo da se šeta Knez Mihajlovom, gde se strpljivo slikao sa prolaznicima, kafu je pio u bašti Ruskog cara, i govorio kako je iznenađen i oduševljen otvorenošću ljudi u Srbiji.

DŽon Kjuzak je bio oduševljen beogradskim noćnim životom, pa se provodio po klubovima, gde mu se dopalo to što ga niko nije ometao zbog toga što je zvezda, a vesti o Beogradu redovno je delio sa fanovima na svom Tviter nalogu. ,,Bondova devojka'' Olga Kirilenko (Oblivion) se odlično provela u Srbiji, pevala sa premijerem Dačićem i na odlasku izjavila kako voli Beograd. Gaj Pirs je vreme provodio u teretani, gde su pokušavali da mu nađu devojku, svirao gitaru, i hvalio srpsku kuhinju. Kristofer Voken je u Beogradu obilazio bioskope, i voleo da pešači do njih, pa je tako pešačio od Interkontinentala do Takvuda, a stigao je i do Rode na Banovom brdu.

Salma nije radila ništa od toga, verovatno zbog toga što je očekivala da je neko upita za mišljenje o Kosovu i Beogradu. Ali, to se nije desilo. Za sve vreme dok je bila ovde, nijedan od novinara nije pitao to. Nejasno je da li su zaboravili, ili nisu znali za njenu posetu Kosovu, ali više su se bavili njenom izgužvanom haljinom i pitanjima zbog čega se više ne pojavljuje u javnosti. Mada, nije bilo ni puno prilika za pitanja. Salma je došla privatnim avionom, i svega nekoliko puta izlazila u grad, uvek okružena brojnim obezbeđenjem, a kažu da je čak i obedovala u apartmanu. Jednom je večerala ćevape u Strahinjića bana, ali policajac koji je bio prisutan pored nje novinarima nije dozvoljavao pristup [15].

Naravno, ne mislim da je trebalo biti loš domaćin ili uskratiti joj boravak kao Bjork, ali neko je morao da postavi to pitanje, tek da ne bude da je to u redu. Samo da je pita zašto je kao Meksikanka podržala američku vojsku na Kosovu. Da ne bude da je normalno da neko podržava vojsku tuđe države u Prištini, i da onda bez ikakvih pitanja dođe u Beograd.


 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner