Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Knjaz Miloš, na koga Vučić voli da se poziva, širio je, a ne sužavao granice Srbije - Srbi na KiM su žrtve predsednikovog kukavičluka
Kosovo i Metohija

Knjaz Miloš, na koga Vučić voli da se poziva, širio je, a ne sužavao granice Srbije - Srbi na KiM su žrtve predsednikovog kukavičluka

PDF Štampa El. pošta
"Otadžbina"   
utorak, 13. avgust 2019.

Zabrana ulaska građana Srbije sa srpskim pasošima u južnu srpsku pokrajinu od strane Prištine je samo uvertira za nešto krupnije a to je da Srbi na severu Kosova i Metohije više ne mogu da se voze sa srpskim registarskim tablicama. U isto vreme, predsednik skupštine „Kosova“ Kadri Veselji najavljuje da će da izgradi džamiju u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na sve ove provokacije od strane separatista Aleksandar Vučić nema nikakav odgovor. Separatistička vrhuška iz Prištine je shvatila da predsednik Srbije nema ni snage ni smelosti da kazni Prištinu za sve nevolje i nedaće koje oni priređuju Srbima.

Da je srpski diktator uveo Prištini recipročne mere na povećanje poreza na srpsku robu Priština bi odavno ukinula ove dažbine.

Da je predsednik Srbije zapretio separatistima da u slučaju formiranja vojske Kosova on će, a što je i dužan, da ispuni odredbe Kumanovskog sporazuma i vrati do 1000 vojnika i policajaca u južnu srpsku pokrajinu vojska „Kosova“ se nikada ne bi formirala.

Da je imao hrabrosti i odlučnosti da tzv. ruski voz dovede do Kosovske Mitrovice čime je pokazao neviđen kukavičluk, Marka Đurića ne bi hapsila ROSU policija i vodila kroz Prištinu kao poslednju džukelu vezanog lisicama. Srpska poslovica kaže da „na slabog i zec diže onu stvar“. Svoju nemoć Aleksandar Vučić pred građanima Srbije opravdava time jer ne odgovaranjem na albanske provokacije on navodno čuva mir i stabilost u regionu. Nažalost, posledice predsednikovog kukavičluka trpe Srbi na Kosovu i Metohiji jer je očito da država Srbija nije u stanju da ih zaštiti.

Svoju nemoć Vučić pred građanima Srbije opravdava time jer ne odgovaranjem na albanske provokacije on navodno čuva mir i stabilost u regionu. Nažalost, posledice predsednikovog kukavičluka trpe Srbi na KiM jer je očito da država Srbija nije u stanju da ih zaštiti

Ako stvarno misli da zaustavi gradnju džamije u severnom delu Kosovske Mitrovice on mora da pošalje signale Zapadu da tek pošto se obnove spaljene i srušene srpske svetinje može se obnoviti džamija. Svetinje koje još treba obnoviti su manastiri u selu Binač, Mušutištu, Đurakovcu, itd. Na samo tri kilometra od severnog dela Kosovske Mitrovice u pravcu Zubinog Potoka, znači na severu Kosova i Metohije, je selo Donje Vinarce. Do `99. godine tu je živelo više od deset srpskih porodica mahom Radomirovića. Vlast u Prištini ne samo da ovim Srbima nije obnovila kuće nego su Albanci uzurpirali i zauzeli više od pedeset hekatara njihove zemlje. I što je još gore, na njihovim imanjima koje su prisvojili Albanci iz sela Guševca podigli su svoje kuće. O ovome ćuti ne samo Priština nego i Beograd koji svesno zatvara oči nad nevoljama Srba.

Aleksandar Vučić ima običaj da kaže da su za vreme ranijih vlasti Albanci na Kosovu proglasili svoju nezavisnost a 17. marta 2004. godine su organizovali pogrom Srba. Građanima Srbije hoće da predstavi da je on tada bio na vlasti to se ne bi desilo. Kakva laž! On nije mogao da spreči hapšenje svog ministra Marka Đurića direktora Kancelarije za KiM a kamo li da zaustavi proglašenje nezavisnosti samoproglašene republike Kosovo.

Predsedniku je politički idol Miloš Obrenović koji je navodno vodio mudru politiku Srbije. Samo je jedno zaboravio. Veliki knjaz je širio granice Srbije a Aleksandar Vučić je sužava. Nije se „razgraničavao“ sa Turcima nego je nahije pripajao Srbiji

Predsedniku je politički idol Miloš Obrenović koji je navodno vodio mudru politiku Srbije. Samo je jedno zaboravio. Veliki knjaz je širio granice Srbije a Aleksandar Vučić je sužava. Nije se „razgraničavao“ sa Turcima nego je nahije pripajao Srbiji kao što je to uradio sa Užicem koje je u narodnoj pesmi poznato po krilatici „Oj Užice, mali Carigrade“. Carigrad, ne po obimu, nego zbog velikog broja džamija koje su postojale u ovom gradu. Zato svako poređenje Aleksandra Vučića sa Obrnovićima je uvreda za ovu srpsku dinastiju.

Kosovska Mitrovica
13.08.2019. godine

Napomena

Radi boljeg prepoznavanja Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ obaveštava javnost da će se ubuduće član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ Marko Jakšić potpisivati sa dr Marko K. Jakšić. Ovo iz razloga jer u Kosovskoj Mitrovici postoji još jedan političar mlađe generacije koji često ima oprečne političke stavove od našeg člana predsedništva a nosi isto ime i prezime.

Dr Marko K. Jakšić je osnivač i dugogodišnji načelnik ortopedsko-traumatološkog odeljenja bolnice u Kosovskoj Mitrovici. U periodu od 2004. do 2008. godine bio je i direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici. Takođe, u više navrata bio je i narodni poslaniku Skupštini Srbije.

Jedan je od predvodnika u borbi zarad očuvanja srpske države i srpskih institucija na severu Kosova i Metohije. U Kosovskoj Mitrovici 03. novembra 2013. godine organizovao je uspešan bojkot lokalnih separatističkih izbora u organizaciji Prištine. Setimo se da je tada Aleksandar Vučić zatražio od komandanta južnog krila NATO pakta da uđe na Kosovo i Metohiju u trajanju 45 minuta da bi „disciplinovao“ bojkotaše. Političke stavove po pitanju kosovskih izbora rezolutno do danas nije menjao.

Marko M. Jakšić je perspektivni političar mlađe generacije. Bio je odbornik u skupštini Kosovske Mitrovice na izborima koje je raspisala samoproglašne republika Kosovo. Izabran je sa liste pokojnog Olivera Ivanovića GI „Srbija, demokratija, pravda“. Diplomirani je pravnik a stalno je zaposlen u integrisanom opštinskom sudu u Kosovskoj Mitrovici.

Informativna služba  Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner