Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Zašto Putin nije došao u Beograd?
Komentar dana

Zašto Putin nije došao u Beograd?

PDF Štampa El. pošta
Dejan Mirović   
sreda, 21. oktobar 2020.

Mesecima je najavljivana poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu. Objavljen je i datum - 20. oktobar 2020. radi „otvaranja“ Hrama Svetog Save i obeležavanja 76. godišnjice oslobođenja Beograda. Datum posete je objavio Aleksandar Vučić. On je tokom posete Moskvi 23. juna izjavio: „Putin je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Biće to veličanstveni događaj kada budemo otvarali Hram Svetog Save. To će biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu“. U avgustu je posetu Putina  najavio i srpski patrijarh Irinej. On je rekao da je termin otvaranja Hrama Svetog Save „određen“ i da i on očekuje dolazak ruskog predsednika.

Prvog septembra sastali su se Vučić i ruski ambasador u Beogradu. Razgovarano je o  predstojećoj Putinovoj poseti Srbiji, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika. 

Mediji pod Vučićevom kontrolom su najavili posetu. Dnevni list Alo je 5. oktobra objavio tekst pod naslovom „Zna se tačan datum Putinovog dolaska“. U tekstu se navodi da Putin dolazi 20. oktobra. Istu vest je objavio i Srpski telegraf pozivajući se na diplomatske izvore. 

Vučić je 7. oktobra poslao rođendansku čestitku ruskom predsedniku u kojoj piše: „Iskreno se radujem što ću uskoro ponovo imati čast da Vas ugostim u našoj Srbiji“. 

Vlasti u Srbiji su konfuzno pokušale da umanje značaj ove iznenadne i za njih neprijatne vesti. Na Vučiću bliskoj TV Nova S se 15. oktobra pričalo o neimenovanom ruskom diplomati koji je navodno obmanuo Srbiju(!?) povodom posete i da osim Putina neće doći ni ministar spoljnih poslova Lavrov

Vučić i ruski ambasador  sastali su se ponovo 13. oktobra. U saopštenju posle sastanka se nije pominjala Putinova poseta ali jeste Vašingtonski sporazum, pregovori koje Vučić vodi u Briselu u vezi sa Kosovom, kao i izgradnja ruskog gasovoda.

Dan kasnije u srpskim medijima je objavljeno da Putin ne dolazi u Srbiju 20. oktobra. 

Vlasti u Srbiji su konfuzno pokušale da umanje značaj ove iznenadne i za njih neprijatne vesti. Na Vučiću bliskoj TV Nova S se 15. oktobra pričalo o neimenovanom ruskom diplomati koji je navodno obmanuo Srbiju(!?) povodom posete i da osim Putina neće doći ni ministar spoljnih poslova Lavrov. Informer je sledećeg dana objavio da je poseta otkazana zbog epidemije kovida u Srbiji. Srpski telegraf je istog dana na naslovnoj strani objavio: „Putin ne dolazi u Srbiju: strahuje za život“.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je, povodom otkazivanja posete Putina, preuzeo ulogu patrijarha tvrdeći da Hram Svetog Save neće biti otvoren u oktobru već u decembru. Patrijarh je, sa druge strane, 16. septembra preuzeo ulogu Selakovića u intervju Novostima  izjavom da mu nije jasno zašto Vučića već 8 godina nazivaju izdajnikom povodom Kosova. Patrijarh je zatim podržao Vašingtonski sporazum i „veliku i istorijsku ulogu“ SAD u njegovom postizanju.

Vučić je izjavio da Putin ne dolazi zbog epidemije kovida u Rusiji i da navodno dvadesetak dana kasne radovi na „završetku centralnog poda“ u Hramu Svetoga Save. Zatim je konfuzno dodao da ne zna da li će ruski predsednik doći ili neće i da nema odgovora iz Kremlja. Ruski ambasador je istog dana izjavio da su dva predsednika u kontaktu.

Poseta je očigledno otkazana zbog Vašingtonskog sporazuma koji je potpisan 4. septembra. Zato je ruski ambasador 1. septembra potvrdio u razgovoru sa Vučićem da Putin dolazi, da bi nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma - 13. oktobra srpskom predsedniku saopštio suprotno

Nešto kasnije je objavljeno da će ruski ministar Sergej Lavrov posetiti Srbiju u okviru balkanske turneje 28-29. oktobra. 

Jasno je da poseta nije otkazana zbog epidemije kovida u Rusiji. Epidemija se razbuktala u toj zemlji još u septembru. Poseta nije otkazana ni zbog epidemije kovida u Srbiji jer u tom slučaju ni ministar Lavrov ne bi dolazio u Beograd. Radovi na završetku Hrama Svetog Save ne mogu biti izgovor za otkazivanje jer Vučić tvrdi da će trajati još 20 dana, a Selaković još dva meseca.

Poseta je očigledno otkazana zbog Vašingtonskog sporazuma koji je potpisan 4. septembra. Zato je ruski ambasador 1. septembra potvrdio u razgovoru sa Vučićem da Putin dolazi, da bi nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma - 13. oktobra srpskom predsedniku saopštio suprotno.

Vašingtonski sporazum ima antiruske odredbe. U članu 8 Vašingtonskog sporazuma se Srbija obavezuje da će kupovati zapadne energente umesto ruskih, iako se ranije obavezala da će sa Rusijom graditi gasovod.  

U članu 15 Srbija se obavezala na jednogodišnje zamrzavanje diplomatskog lobiranja za povlačenje priznavanja Kosova. Sa druge strane, prema pisanju zapadne štampe, upravo je ruska diplomatija u poslednjih nekoliko godina izlobirala kod 17 država povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

U Vašingtonskom sporazumu nema Rezolucije 1244 SB UN.  

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju od 12. oktobra naglasilo da je Kosovo deo Srbije i da to garantuje Rezolucija 1244 SB UN.   

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner