Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Struka i bruka
Komentar dana

Struka i bruka

PDF Štampa El. pošta
Marinko Vučinić   
utorak, 05. maj 2020.

Naš znameniti psiholog Žarko Trebješanin, u razgovoru za list Danas, odgovarajući na pitanje o odnosu struke i politike rekao je: „Najgore što nam se desilo tokom ove pandemije i vanrednog stanja je to što se takozvana struka obrukala. I zato kad spomenete struku obavezno stavite navodnike, jer je takozvana struka iskorišćena kao neka vrsta alibija za političare.

Najgore je što je struka učestvovala u obmanjivanju javnosti i postavljala se kao sluga politike. To, ne samo da je nezahvalna, već je i nemoralna uloga.“

Za ovu tvrdnju profesora Žarka Trebješanina ima mnogo primera i oni nisu vezani samo za članove kriznog štaba Vlade RS, koji se bave, kao stručnjaci iz oblasti medicine, posebno epidemiologije u procesu donošenja odluke u borbi protiv virusa Kovid 19. Ali, oni su sada najviše izloženi sudu javnosti i zato se njihovi odgovori prate sa posebnom pažnjom i procenjuje se njihova verodostojnost.

Već posle nedelju dana od uvođenja vanrednog stanja u našoj zemlji postavilo se pitanje odnosa medicinske struke i politike. Na konferencijama za štampu se neprestano tvrdilo da se pripadnici struke u kriznom štabu ne bave politikom i ne daju odgovore na politička pitanja, jer oni samo istrajno stoje iza svojih stručnih ocena i stavova.

Očigledno da je on, koji proizvodi najveću podeljenost u društvu, postao najveći stručnjak za koronu i epidemiologiju, stvarajući samo privid i iluziju da se odluke o merama donose u saglasnosti sa mišljenjem stručnjaka

Međutim, i u ovom kriznom stanju teško se može odvojiti politika od mišljenja stručnjaka, jer se život u ovim vanrednim okolnostima organizuje shodno odlukama koje donose političari (u našem slučaju samo jedan političar), ali je veliko pitanje koliko su one zasnovane na naučnim osnovama i strogo utvrđenim medicinskim protokolima.

Treba se, ovom prilikom, setiti stava profesora Ljubomira Tadića da politika nije sve, ali je u svemu. To se odnosi i na položaj stručnjaka iz kriznog štaba koji se bave pandemijom. Posebno u situacijama kada Predsednik Republike Aleksandar Vučić otvoreno krši pravila koje donosi Vladin krizni štab. Zato je sasvim logično da se nalazimo na političkom polju i to kao posledica poništavanja odluka koje donose stručnjaci, a da pri tome nemaju snage da se tome suprotstave. U našim prilikama se to još drastičnije ispoljava, jer dolazi do otvorene političke manipulacije i korišćenje borbe protiv epidemije za vođenje izborne kampanje.

Zato se stručnjaci iz kriznog štaba ne mogu neprestano pozivati na svoju političku neutralnost, jer nisu uspeli da obezbede jedinstveno poštovanje i pridržavanje epidemijskih pravila koje oni donose.

Neminovno se postavlja pitanje koliko je struka iz kriznog štaba zaista ostala van uticaja politike. Tako su na konferencijama za štampu, nekoliko puta decidirano ponovili da oni, kao struka, čvrsto stoje iza odluke Vlade Srbije da policijski čas u vreme prvomajskih praznika bude sproveden od četvrtka, 30. aprila u 18 časova do 3. maja 2020. u 5 ujutro!

Istog dana, posle konferencije za medije, koja je održana 29. aprila u 15 časova, u specijalnoj emisiji na prvom programu RTS, oglasio se Predsednik Republike i rekao da će, zajedno sa Predsednicom Vlade Anom Brnabić izaći pred krizni štab sa predlogom da u ćetvrtak, 29. aprila počne zabrana kretanja u 18 časova i da traje do subote, 2. maja do 5 časova ujutru, a da tokom vikenda bude policijski čas od 18 do 5 sati.

U petak, 1. maja penzioneri će imati priliku da dva puta dnevno prošetaju, a u toku vikenda to pravo mogu iskoristiti posle 18 časova, tokom policijskog časa. On je , u ovom istupanju na RTS takođe rekao „Neosporno je da moramo da slušamo struku, epidemiologe i lekare. To je ta podeljenost u društvu. Kao što su svi stručnjaci za fudbal, sada su i za koronu.“

Očigledno da je on, koji proizvodi najveću podeljenost u društvu, postao najveći stručnjak za koronu i epidemiologiju, stvarajući samo privid i iluziju da se odluke o merama u borbi protiv epidemije donese u saglasnosti sa mišljenjem stručnjaka.

I desilo se ono, što se i moglo osnovano očekivati. Krizni štab , koji donosi samo stručne odluke usvojio je predloge predsednika Vučića i pri tome su ponovili da se oni ne povinuju političkim uticajumai da se bave samo strukom i medicinom.

Ovo njegovo popuštanje restriktivnih mera za 1. maj je očigledan dokaz da je struka, i ovog puta, poslužila kao pokriće za politikantske igre Aleksandra Vičića da što skorije održi izbore, jer je najavio da će sledeće nedelje doći do ukidanja vanrednog stanja, uz očekivanu saglasnost stručnjaka iz kriznog štaba.

Sada je jedinstvena prilika za članove kriznog štaba koji su najistureniji u javnosti da podnesu ostavke i tako sačuvaju pre svega svoj profesionalni, ali i morali integritet. I da se suprostave ovom neodgovornom i opasnom poigravanju Predsednika Republike sa strukom

Sada je jedinstvena prilika za članove kriznog štaba koji su najistureniji u javnosti da podnesu ostavke i tako sačuvaju pre svega svoj profesionalni, ali i morali integritet. I da se suprostave ovom neodgovornom i opasnom poigravanju Predsednika Republike sa strukom, koji vlasnika TV Pinka, Željka Mitrovića naziva profesor Mitrović, pokazujući, zapravo, kakav je njegov odnos prema ukupnoj intelektualnoj javnosti, koju on otvoreno prezire, jer je ne računa u svoje biračko telo.

Ovom prilikom treba navesti reči Ive Andrića iz knjige „Znakovi pored puta“, koji mogu poslužiti kao ozbiljno upozorenje:“ Najjeftinije se prodaju daroviti i sposobni ljudi, jer njih lukavi kupci najviše traže, a oni sami vrlo često nisu ni svesni svoje vrednosti. Tu treba tražiti uzrok mnogih od velikih ličnih tragedija izuzetnih ljudi“.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner