Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Šta je sve vitalni nacionalni interes Bošnjaka u RS
Komentar dana

Šta je sve vitalni nacionalni interes Bošnjaka u RS

PDF Štampa El. pošta
Dragiša Spremo   
subota, 12. septembar 2009.

- Još prije nekoliko godina, prilikom donošenja ustavnih amandmana kojima je utvrđeno postojanje vitalnog nacionalnog interesa, bilo je jasno da je stvorena situacija u kojoj se iz sfere prava i objektivnog može doći u sferu politike i subjektivnog - rekao je nedavno u razgovoru sa novinarima dr Miroslav Mikeš, potpredsednik Veća naroda Republike Srpske, inače ugledni pravni stručnjak.

Mikeš je tom prilikom podsetio da su ustavni amandmani omogućili da bude pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa za bilo koju stvar koja se pominje u zakonu ili nekom drugom aktu Narodne skupštine RS, što nije u redu. Jer, ako neko ima političke interese, ciljeve ili lošu nameru, lako može zloupotrebiti institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

- Trenutno imamo situaciju da se ova ustavna odredba tumači različito, kako kome odgovora, što ugrožava pravnu bezbjednost i otvara mogućnost za zloupotrebe. Posljedice takvog ponašanja su usporavanje postupka stupanja zakona na snagu i funkcionisanja institucija. Stoga bi bilo logično i nužno da to bude promijenjeno u procesu ustavnih promjena – kaže Mikeš.

Razgovor o ovoj temi podstaknut je još uvek aktuelnom skupštinskom blokadom Kluba Bošnjaka u Veću naroda Skupštine RS. Da ukratko podsetimo, ovaj klub je početkom leta, pred skupštinsku pauzu, doneo odluku o obustavljanju rada dok Ustavni sud RS ne uskladi Poslovnik sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS, kako ne bi dolazilo do slučajeva preglasavanja predstavnika bošnjačkog naroda. Obustavljanje rada usledilo je posle odluke Veća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS kojom se briše prefiks "bosanski" iz naziva opština Brod i Kostajnica. Ovaj klub smatra da je u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, odnosno da se prefiks bosanski u ovom momentu ne može brisati iz naziva ta dva grada.

Da sve nije tako bezazleno kako bi se na prvi pogled moglo učiniti pokazuje i izjava Staše Košarca, šefa Kluba srpskih delegata u Veću naroda Skupštine RS, koji napominje da u poslednje vreme u RS sve češće dolazi do zloupotreba instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa. On je to ilustrovao podatkom da su bošnjački delegati do sada 36 puta pred Ustavnim sudom RS pokretali pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Stoga će srpski delegati pokrenuti inicijativu za izmene Poslovnika o radu Veća naroda RS, kako se više ne bi dešavalo da zbog političkih razloga budu blokirane institucije RS.

S takvim stavom i mišljenjem saglasan je i dr Miroslav Mikeš, koji kaže da sadašnje opstrukcije Kluba Bošnjaka potvrđuju da je u Srpskoj moguće na sve zakone i odluke Narodne skupštine RS staviti veto. Zato bi bilo neophodno da se jasno utvrdi i precizira šta je to vitalni nacionalni interes.

Da još podsetimo, bošnjački poslanici u Skupštini RS nekoliko puta su odbijali da daju saglasnost na sva ponuđena likovna rešenja entitetskih simbola – grba i zastave, iako su rešenja tražena javnim konkursom, uz precizirani uslov da svako ponuđeno rešenje mora da sadrži elemente koji karakterišu istorijska i kulturna obeležja sva tri naroda koji žive na ovim prostorima.

Takvih neusaglašenosti i spoticanja bilo je i oko odrednice "srpski" u nazivima gradova i naselja, iako je očigledno za svakoga da takva odrednica ne može da ugrozi ničiji nacionalni interes.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner