Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Srbiju može skupo koštati Vučićevo dodvoravanje Kini
Komentar dana

Srbiju može skupo koštati Vučićevo dodvoravanje Kini

PDF Štampa El. pošta
Miroslav Samardžić   
nedelja, 06. februar 2022.

Vučićeva poseta Kini i sastanak sa najmoćnijim liderom na svetu Si Đipingom predstavlja deo predizborne kampanje u Srbiji. Očigledno, kineski lider nije propustio ni ovu priliku da podrži Vučića. Ali, i predsednik Srbije je morao da plati skupu cenu za tu podršku.

U izveštajimasa sastanka navedeno jekako je Si Điping izrazio čvrstu podršku Srbiji u borbi protiv pandemije, naglasio je potrebu za daljim  unapređivanjem privrednesaradnje, posebno je insistirao na značaju inicijative “Pojas i put”. Vučić je, između ostalog, rekao:”Srbija je uvek čvrsto uz kineski narod po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa Kine, kao što su Sinđang i region Tajvana.” https://bit.ly/3GJAFmx

Dakle, iako kineski lider nije pominjao Kosovo, Vučić je je podržao Kinu u najosetljivijim pitanjima, položaju Ujgura u provinciji Sinđang i pitanju Tajvana.

Na Zapadu će ovakav Vučićev postupak sigurno izazavati veliku zabrinutost.

Naime, početkom decembra predsednik SAD DŽo Bajden potpisao je zakon koji zabranjuje uvoz iz Sinđanga zbog bojazni da je roba u toj kineskoj provinciji proizvedena prisilnim radom i ugnjetavanjem Ujgura. Prema navodima zapadnih vlada i medija, Ujguri, inače muslimani, izloženi su oštroj  represiji i kršenju ljudskih prava od strane kineskih vlasti. Zakon su u Kongresu podržale obe partije. Ovim zakonom zabranjen je uvoz robe iz te provincije u SAD ukoliko uvoznik ne dokaže da ona nije proizvedena prinudnim radom.

Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije i ne krije pretenzije da on bude pod njenim potpunim suverenitetom. Prema kineskim istraživanjima, čak 70 odsto Kineza podržava vojno zauzimanje Tajvana.  Sa druge strane, ogroma većina stanovnika Tajvana, iako su Kinezi, ne žele da budu deo Kine. I sam Si Điping je u više navrata isticao nameru da se Tajvan vrati pod kineski suvernitet.

Eventualni pokušaj vojnog zauzimanja Tajvana od strane Kine verovatno bi doveo do velike krize, ako ne i rata. Na Zapadu, a posebno u SAD, sa velikom pažnjom se prate zbivanja u vezi sa ovim osetljivim pitanjem.

Vučićevo dodvoravanje Si Đipingu može naneti veliku štetu ne samo njemu lično, nego i našoj državi. Nije zadatak Srbije da se u nastajućem velikom geoplitičkom sukobu između SAD i Kine svrstava na bilo čiju stranu i na taj način našu zemlju izlaže agresiji druge strane.

Ovih dana videćemo kakav će odgovr Zapada biti na Vučićevu podršku Kini u vezi sa pitanjima Ujgura i Tajvana.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner