Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Rusofobna histerija i veštačka analogija između Ukrajine i Kosova
Komentar dana

Rusofobna histerija i veštačka analogija između Ukrajine i Kosova

PDF Štampa El. pošta
Dejan Mirović   
subota, 26. februar 2022.

Povodom tragičnih događaja u Ukrajini, u našoj javnosti i na Zapadu se u rusofobskom kontekstu pravi veštačka analogija između NATO agresije na SRJ 1999. i rata u Ukrajini, kao i secesije takozvanog Kosova i nezavisnosti DNR i LNR. Međutim, pravne činjenice pokazuju da to nije tačno. Naprotiv, ima mesta za potpuno drugačije poređenje.

NATO, vodeće zapadne države i takozvano Kosovo preko 20 godina ne poštuju Rezoluciju 1244 SB UN, koja je prema međunarodnom pravu obavezna za sve države. Isto tako, Ukrajina, NATO i vodeće zapadne države ne poštuju sedam godina Rezoluciju 2202 SB koja na osnovu Minskog sporazuma garantuje autonomiju Donbasa i jezičko samoopredeljenje ruskoj manjini.

Ukrajina, NATO i vodeće zapadne države ne poštuju sedam godina Rezoluciju 2202 SB koja na osnovu Minskog sporazuma garantuje autonomiju Donbasa

Lavrov se prilikom priznanja DNR i LNR pozvao na Rezoluciju 2652 GS UN iz 1970. godine, koja, prema na Zapadu opšteprihvaćenoj teoriji kvalifikovane secesije, dozvoljava secesiju ako centralne vlasti ne poštuju ljudska prava manjine. U Donbasu je to bilo više nego očigledno jer je u trenutku priznanja od strane Moskve civilno stanovništvo bilo izloženo vojnom napadu centralnih vlasti iz Kijeva. Sa druge strane, kada je takozvano Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. na toj teritoriji nije bilo nijednog srpskog vojnika niti je trajao rat.

Dakle, Kosovo tada nije niko ugrožavao, odnosno ako bismo doslovno primenili kvalifikovanu teoriju secesije, ispalo bi da se Kosovo otcepilo od NATO i KFOR. Konačno, ruski predsednik se u trenutku otpočinjanja ratnih dejstava pozvao na član 51 Povelje UN koji garantuje pravo na samoodbranu. Neposredno pre toga je ukrajinski predsednik Zelenski javno izjavio da će njegova država posegnuti za nuklearnim oružjem radi obračuna sa RF. Prema Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu iz 1969. izjava predsednika obavezuje državu i njen je zvanični stav. Ovo je bio casus belli.

Dodajmo ovome da su se već tada ratna dejstva (artiljerijski udari i diverzantske grupe) iz Ukrajine prelili na rusku teritoriju. Sa druge strane, SAD su napale Irak 2003. godine iako im tada Sadam Husein nije pretio nuklearnim udarom niti napadao njihove granične oblasti. Štaviše, ispostavilo se da nije imao čak ni hemijsko oružje.

Dakle, rusofobska ideološka histerija pokušava da prikrije pravnu činjenicu da nema analogije između Ukrajine i Kosova.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner