Početna strana > Rubrike > Komentar dana > O šteti i besmislicama
Komentar dana

O šteti i besmislicama

PDF Štampa El. pošta
Branko Pavlović   
ponedeljak, 06. april 2009.

Ministarstvo pravde nanelo je, nama građanima, štetu od oko 11 miliona evra. Državni sekretar g. Homen nam objašnjava da će isplata štete SAD od 900 hiljada dolara biti nadoknađena konfiskacijom imovine od kriminalaca, a g. Đelić nam „objašnjava“ zašto naučnici u institutima nisu primili platu dva meseca. O ovim štetama i besmislicama govori ovaj tekst.

U decembru 2004. godine, g. Dinkiću je palo na pamet da Vlada donese podzakonski akt koji će dovesti do toga da se nezakonito ne isplati deo plata sudijama, a ministrima povećaju plate. Gospodinu Koštunici je palo na pamet da ga u tome podrži. Ustavni sud je juna 2005. godine ovo proglasio neustavnim. Sudije su krajem 2005. godine počele da podnose tužbe, a sredinom 2006, počele su da pristižu presude koje konstatuju nezakonitost postupanja Vlade i nalažu isplatu dugovanja.

Ukupno je do sada sa računa Ministarstva pravde isplaćeno oko 19 miliona evra.

Problem za građane je nastao zbog toga što su čitavih 11 miliona evra isplaćeni na ime potpuno nepotrebnih kamata i sudskih troškova. Prosto, Ministarstvo pravde, na čijem je čelu bio g. Stojković (do aprila 2007), pa g. Petrović i na čijem je čelu danas g-đa Malović nisu pristupili isplati dugovanog iznosa odmah u mirnom postupku, nego se naplata vrši isključivo po nalozima za sudsko izvršenje. Za sve vreme trajanja postupka teče izuzetno visoka zatezna kamata i gomilaju se potpuno nepotrebni sudski troškovi (veštačenja, takse, ročišta, podnesci u parnici, te podnesci, takse u izvršnom postupku). O narušavanju ugleda zemlje koja dozvoljava da je sopstvene sudije tuže, ugrožavanju načela podele vlasti, odatle prava na pravično suđenje građana, ovom prilikom neću ni govoriti.

Zanimljivo je da naši mediji burno prate pitanje isplate SAD štete od 700.000 evra, a potpuno hladnokrvno zapostavljaju pitanje štete koja je 15 puta veća. Još je gore što nas g. Homen obaveštava da to takoreći ni ne plaća država, zato što će se iskoristiti imovina konfiskovana kriminalcima. Reč je naravno o besmislici, zato što imovina oduzeta od kriminalaca je takođe prihod u budžet kao bilo koji drugi prihod. Prema tome, šteta će se platiti iz budžeta.

Za 700.000 evra (900 hiljada dolara) će odgovarati neko iz Ministarstva inostranih poslova. Ko će odgovarati za štetu od 11 miliona evra? Gospodin Stojković? Gospodin Petrović? Gospođa Malović? Gospodin Homen? I možda najzanimljivije pitanje, da li za to što niko ne odgovora, odgovornost snosi g. Tadić, budući da se šteta kontinuirano nanosi i u poslednje dve godine u kom periodu članice koalicije ZES imaju apsolutnu većinu u obe vlade, a i ministri pravde su iz DS-a?

Jedanaest miliona evra. Poređenja radi, pustili smo da nam stranci privatizuju „NIN“, nedeljnik sa najvećim ugledom u Srbiji i decenijskom tradicijom vrhunskog nedeljnika na prostoru bivše Jugoslavije, pa i Balkana, za 800.000 evra. Naravno, i to je jedna velika tema o nacionalnim institucijama i resursima u medijima koje smo pogrešno prepustili stranom vlasništvu, a koja zaslužuje posebno razmatranje.

Jedanaest miliona evra. A upravo smo saznali da više od 5.000 naučnih radnika u institutima nisu dva meseca dobili plate. Iznos za njihove plate sve sa doprinosima je manji od iznosa ove štete. Ono što dodatno brine je činjenica da budžet već sada, na početku krize, ima velikih problema da isplati plate. Za to vreme naši političari još uvek usaglašavaju koje bi mere u pogledu krize mogli da primene. Da plate dugovanja ne čekajući zatezne kamate i sudske troškove im nije palo na pamet.

Ovo stanje sa naučnicima nam je izvoleo objasniti g. Đelić. Kaže da nije problem uopšte do Ministrastva za nauku, nego do nekog radnika u trezoru (deo Ministarstva finansija koji vrši plaćanja). Koliko besmislica u jednoj kratkoj izjavi. Neki službenik četiri puta uzastopno ne izvršava isplatu (isplate se vrše na 15 dana), a podpredsednik Vlade, zadužen za nauku, ne zna šta bi mogao da uradi tim povodom. On izgleda stvarno misli da nije odgovoran. Ne bavi se tehnikom isplate, pa nije odgovoran. Bavi se naukom bez novca za naučnike. Ja mogu da zamislim fabriku bez ljudi, ali bih baš voleo da mi g. Đelić opiše kako to izgleda nauka bez naučnika? Jedino mogu da zamislim ministarstvo i ništa više. Pa da vidim onda tog radnika trezora koji neće dva meseca da isplati plate.

Da li će g. Đelić da odgovora za ovo? Da li je gospodin Tadić za ovo odgovoran?

Velike štete i još veće besmislice umesto objašnjenja. I još besmislenija objašnjenja da je sve tako dobro da se pitanja odgovornosti ne mogu ni postavljati.

E pa da vas obavestim: mi besmislice vidimo, a odgovornost ćemo tražiti. Jedino štetu moramo samo da trpimo. Za sada.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner