Početna strana > Rubrike > Komentar dana > "Napredni" DSS
Komentar dana

"Napredni" DSS

PDF Štampa El. pošta
Dragana Trifković   
četvrtak, 06. oktobar 2016.

 Juče sam u medijima pročitala šturu vest da sam izbrisana iz članstva Demokratske stranke Srbije, pod obrazloženjem da ugrožavam sprovođenje politike stranke. Prethodno nisam dobila nikakvu informaciju o tome iz DSS, niti me je bilo ko pozvao na razgovor povodom navodnog ugrožavanja stranke.

Presuda po kratkom postupku, i optužbe koje mi se stavljaju na teret, ni na koji način ne odražavaju pravo stanje stvari. Naime suprotno tvrdnjama, ja sam se zalagala za sprovođenje politike DSS i one platforme koju smo na prethodnim izborima ponudili glasačima. Problem je u tome što je Demokratska stranka Srbije promenila politički kurs zbog interesa pojedinaca, koji nažalost čine većinu u rukovodećim organima stranke.

Sukob u stranci nije nastao prosto zbog koalicija sa SNS, već zbog toga što se te koalicije prave na silu i prevaru. Posebno je to bilo izraženo u Beogradu, gde su na opštinama Vračar i Voždovac prevareni naši glasači, ali i članovi stranke, kao i koalicioni partneri. Tada je došlo do kulminacije nezadovoljstva ljudi, koji su u stranci zbog nacionalne ideje i političkih principa. Interesna grupacija u DSS je na sve moguće načine pokušavala da zataška nezadovoljstvo, kršenje Statuta stranke, delovanje suprotno političkim načelima stranke, pa čak i krivično delo.

Od stranke koja brani nacionalne interese i zalaže se za legalizam, DSS je postala stranka koja prodaje državotvornu ideju za par upravnih odbora i radnih mesta u opštinama. S druge strane, stranku je nekada vodila intelektualna elita, a danas se u samom vrhu nalaze ljudi sa kupljenim diplomama. Zapravo, DSS nije uspela da odoli razornom uticaju vladajućih struktura, pre svega zbog kadrovskih rešenja.

Na poslednjoj sednici Glavnog odbora se jasno mogla videti ta transformacija DSS u SNS, kada je besna rulja počela da dobacuje našim najuglednijim članovima sa Kosova i Metohije, Marku Jakšiću i Slaviši Ristiću. Nastavak te ružne slike, bile su uvrede na račun našeg poslanika Đorđa Vukadinovića, izrečena na najprimitivniji način.

Zbog svega toga, nije nikakvo iznenađenje da stranka briše članove koji zbog svojih moralnih i političkih načela, ne pripadaju naprednoj DSS.  Takva „očišćena“ DSS treba da posluži Aleksandru Vučiću kao još jedna lažna opoziciona opcija, koja će na sledećim izborima odigrati svoju poslednju ulogu. 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner