Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Miroslav Lajčak persona non grata
Komentar dana

Miroslav Lajčak persona non grata

PDF Štampa El. pošta
Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 23. septembar 2021.

Priština nastavlja da obesmišljava dijalog, naslov je mnogobrojnih tekstova u našim medijima. Poznavajući političke stavove aktuelne prištinske vlasti, sasvim je očekivano da će oni učiniti sve da pregovori sa predstavnicima srpske vlasti budu pretvoreni u farsu. Međutim, situacija sa tzv. pregovorima dodatno se komplikuje i obesmišljava kada specijalni izaslanik Evropske unije izjavljuje da je njegov mandat  nezavisno Kosovo i na taj način se otvoreno svrstao i pridružio najekstremnijim zahtevima kosovskih Albanaca. Tome najbolje svedoče stavovi koje je M. Lajčak nedavno izneo na on-line panelu o dijalogu Beograda i Prištine. „Mandat u procesu koji vodim trebalo bi da donese Kosovu puno međunarodno priznanje, konsolidaciju i kontrolu na celoj svojoj teritoriji i značajan napredak u evropskim integracijama i da olakša postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Proces je u rukama dveju strana.“ Ovako izneti stavovi otvaraju dilemu da li postoje dva Lajčaka, jedan koji nastupa na panelima kao politički analitičar otvoreno se zalažući za njegovu nezavisnost i međunarodno priznanje i drugi koji se angažuje kao tzv. nepristrasni i objektivni posrednik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine. To je , svakako, neodrživa pozicija.

Kao i do sada, učestvujući u rešavanju jugoslovenske krize, Evropska unija i međunarodna zajednica demonstrirale su mnogo puta veliku dozu licemerstva, hipokrizije i primenu duplih standarda, što se posebno može videti kada je u pitanju rešavanje problema na Kosovu i Metohiji. Ali, kada posrednik Evropske unije, M. Lajčak, nastupa u javnosti kao da je član albanske delegacije, onda se logično postavlja pitanje smisla i validnosti pregovora. Stav M. Lajčaka se ne može braniti da je to rutinska retorika činovnika Evropske unije, već ovakav njegov nastup na ovom panelu otvara fundamentalno pitanje ozbiljnosti i smisla samog procesa pregovaranja.

Još jednom se pokazalo da je pregovaračka pozicija naše vlasti i glavnog pregovarača A. Vučića defanzivna i reaktivna, što jasno govori prećutkivanje ovih stavova M. Lajčaka, koji su pokazali da on ne može dalje ostvarivati ulogu posrednika Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine

Indikativno je da ovakav neprofesionalni i skandalozni nastup posrednika Evropske unije nije naišao na adekvatnu oštru reakciju naših vlasti. To i nije neko iznenađenje, znajući na koji način se vode ovi pregovori. Ovo je, pre svega, pitanje elementarnog dostojanstva i odbrane suverenosti naše zemlje. Umesto jasnog određenja u odnosu na ove neprihvatljive izjave M. Lajčaka, on je već izgubio legitimitet da obavlja dužnost posrednika Evropske unije, dobijamo neprestano ponavljanje mantre o našem opredeljenju za nastavak pregovora po svaku cenu i predlaganje kompromisnog rešenja, a da niko nema predstavu šta čini njegovu suštinu.

Još jednom se pokazalo da je pregovaračka pozicija naše vlasti i glavnog pregovarača A. Vučića defanzivna i reaktivna, što jasno govori prećutkivanje ovih stavova M. Lajčaka, koji su pokazali da on ne može dalje ostvarivati ulogu posrednika Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine. Naša vlast, skrivajući se neprestano iza zalaganja za postizanje tzv. kompromisa, samo pokazuje da ona nije spremna da dosledno brani jasno određeni ustavni položaj Kosova i Metohije u državnom sistemu Srbije. Ovog puta nisu se oglasili ni patentirani patrioti o kojima je pisao Branislav Nušić obavljajući dužnost srpskog konzula na Kosovu i Metohiji. Oni, inače, služe da obrazlože i podrže „istorijsko“ zalaganje naprednjačke vlasti za postizanje kompromisa u rešavanju položaja srpskog naroda u ovoj našoj pokrajini.

Izjava M. Lajčaka da je suština njegovog mandata da obezbedi potpunu nezavisnost i međunarodno priznanje tzv. kosovske države ima za cilj da, pored ostalog, bude deo neprestane kampanje ( u njoj učestvuju i predstavnici naše vlasti i mediji pod njihovom kontrolom) da se u našoj javnosti normalizuje stav da međunarodno priznanje Kosova nema alternativu i da je to samo izraz pragmatičnog prihvatanja realnosti. Zato, zalaganje za magloviti i neustavni kompromis više nije dovoljno, već odgovor naših državnih organa mora biti beskompromisan i odlučan na svaku provokaciju kao što je ova Lajčakova, jer u sebi ima zalaganje za nezavisnost i međunarodno priznanje Kosova, što inače ne prihvata više od 80% naših građana, kako su do sada pokazala sva istraživanja javnog mnjenja u Srbiji.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner