Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Kome će prisjesti banjalučka kafa?
Komentar dana

Kome će prisjesti banjalučka kafa?

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vuković   
ponedeljak, 31. maj 2010.

Prije 15 godina hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poželio je da popije kafu u Banjaluci i trajno se zadrži u snoviđenoj prijestonici NDH. Iako je njegova vojska, osokoljena evroatlanskim tomahavkama i osiromašenim uranijumom, bila veoma blizu – želja mu se nije ispunila. Iza hrvatske vojska ostale su masovne grobnice (najveća u Mrkonjić Gradu), popaljeni i opljačkani gradovi, za šta do danas niko nije odgovarao. Deceniju i po kasnije, njegov nasljednik Ivo Josipović popio je kafu u centru glavnog grada Republike Srpske, prethodno se poklonio srpskim žrtvama (u Sijekovcu) i mirno vratio odakle je i došao (iako je izbjegao da se izvini zbog hrvatskih zločina). Tako je nesumnjivo otvorena nova stranica u odnosima između Banje Luke i Zagreba.

Josipović je potvrdio da Republika Srpska ima politički kredibilitet i ustavnu utemeljenost, Milorad Dodik pozvao je hrvatske izbjeglice da se vrate na predratne adrese, što možda može da zvuči samo kao međusobna kurtoaznost, ali i da predstavlja prvi čin saradnje na prevazilaženju otvorenih i prilično složenih pitanja koja su se nizala posljednjih 20 godina. Između ostalog, prve komšije muče izbjegličke drame Srba protjeranih iz RSK s jedne i posavskih Hrvata s druge strane, sudbine nestalih i žive rane unesrećenih, brojni imovinsko-pravni sporovi, nedocrtana granica uz Savu itd. Naravno, tom rijekom proteći će još mnogo vode dok ne isplivaju konkretni dokazi da se Hrvatska i Republika Srpska mogu naslanjati jedna na drugu kao prijateljske i partnerske strane, ali u prvoj posjeti hrvatskog predsjednika Banjaluci u ovom trenutku treba vidjeti i fakte koji ohrabruju.

Dodik, koji se taze vratio iz Kine, gdje je navodno uspješno dogovorio nekoliko poslova značajnih za ekonomski razvoj Republike Srpske, Josipovićevu posjetu može da iskoristi i za poboljšavanje njene političke pozicije. Naime, nakon polovično uspješnog sarajevskog kafendisanja lokalnih državnika, na kojem se potvrdilo da je optimizam Borisa Tadića kako Silajdžića može preobraziti u miroljubivog i konstruktivnog pregovarača bio bez pokrića, premijer RS, dočekujući predsjednika Hrvatske, o istom trošku ugostio je i bošnjačkog političara koji važi za umjerenijeg sagovornika, koji se već pomirio sa istinom da su i njegovi sunarodnici činili strašne zločine i koji je barem deklarativno odustao od priče o rušenju Republike Srpske. Sulejman Tihić se zajedno sa srpskim i hrvatskim zvaničnicima poklonio žrtvama građanskog rata, a za jednu ovdašnju televiziju izrazio je i spremnost da posjećuje Beograd, ne postavljajući bolesne uslove poput onoga da u zatvoru popije kafu sa ratnim zločincem Jurišićem. Nakon svega, Dodik se može isprsiti pred onim međunarodnim zavojevačima koji su ga etiketirali kao glavno smetalo u regionaloj saradnji, potvrđujući ne samo kako Republika Srpska hoće aktivno da učestvuje u novom političkom diskursu Balkana (izgradnji 21. vijeka – kako reče Valentin Incko), već da to zna i bez pridržavanja za suknju zvaničnog Beograda.

U kontekstu Josipovićevog boravka u Banjaluci mogu da se traže i novi podsticaji ka približavanju Srba i Hrvata, koji se nalaze na veoma sličnim stajalištima kada je u pitanju otpor izgradnji vještačkog bosanskog identiteta i centralizaciji BiH, ali i gotovo nepremostive razlike kada je u pitanju ustavna reforma, broj entiteta i njihove granice. S druge strane, pred posebnim izazovom su i Bošnjaci koji do oktobra treba da izaberu između konfliktnog Silajdžića (koji istrajava na retorici rata tokom kojeg je bio premijer i ministar spoljnih poslova, ne prihvatajući ni gram krivice i koji podriva Dejtonski sporazum, u čijem je pisanju i sam učestvovao) i pitomijeg Tihića (koji je bio ratni zarobljenik i logoraš, ali koji je pokazao volju da prašta i sarađuje). Od njihovog izbora zavisi u kojem pravcu će ići sudbina BiH, rasulu ili izgradnji, razdorima ili saživotu.

Kome će prisjesti banjalučka kafa? Hoće li fanovi Tompsona i Gotovine nadglasati poruke hrvatskog predsjednika i osujetiti ispisivanje novog poglavlja u regionalnoj politici? Hoće li sarajevska čaršija optužiti lidera SDA za veleizdaju i nastaviti sevdalinku o "etničkom čišćenju, agresiji, (č)etnitetu"? Hoće li Milorad Dodik uspjeti da ne zaluta u igrama "međunacionalnog političkog driblanja i proturanja lopte kroz noge protivnika" (kako Silajdžić prije nekoliko dana opisa sastanke državnika)? Na kraju, hoće li Boris Tadić požaliti što je njegova šoljica kafe bila servirana na drugom mjestu?      

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner