Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Izborni sistem - sistematska diskriminacija Srba i muškaraca
Komentar dana

Izborni sistem - sistematska diskriminacija Srba i muškaraca

PDF Štampa El. pošta
Vladislav Đorđević   
sreda, 19. mart 2014.

Sedmi vanredni izbori održani su u nedelju 16. marta 2014. Politički analitičari ih analiziraju u smislu ko ih je dobio, a ko izgubio. To može biti zanimljiv pristup, ali važnije je analizirati sâm izborni sistem. A izborni sistem je skrojen tako da sistematski favorizuje nacionalne manjine i žene, tj. diskriminiše Srbe i muškarce. Kako?

1. Favorizacija nacionalih manjina

Dok za sve stranke važi izborni cenzus od 5%, to ne važi za stranke nacionalnih manjina. Tako je moguće da Savez vojvođanskih Mađara (SVM) dobije oko 2,2% glasova i 9 poslaničkih mandata, a da Demokratska stranka Srbije (DSS) dobije znatno više glasova (oko 4,1%), a ne dobije nijedan poslanički mandat.

Isto tako, moguće je da stranka sandžačkih muslimana – Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDAS) dobije oko 1% glasova i 3 poslanička mandata, a da Dveri srpske osvoje znatno više glasova (oko 3,4%), a ne dobiju nijedan poslanički mandat.

Moguće je i to da stranka Albanaca na jugu Srbije – Partija za demokratsko delovanje (PDD) – dobije oko 0,5% glasova i 1 poslanički mandat, a da Srpska radikalna stranka (SRS) dobije znatno više glasova (oko 2%), a ne dobije nijedno poslaničko mesto.

Podaci mogu da variraju u promilima, ali ne i da prikriju činjenicu da izborni sistem sistematski favorizuje nacionalne manjine, tj. sistematski diskriminiše Srbe.

2. Favorizacija žena

Ne samo da su favorizovane nacionalne manjine, nego i žene. Budući da svaka treća osoba na listi kandidata mora biti iz „manje zastupljenog pola”, to znači da su žene osvojile oko jedne trećine poslaničkih mesta bez mnogo truda i zalaganja: dovoljno im je bilo to što su žene.

Zahvaljujući favorizovanju žena, u Skupštini nam sede žene koje nemaju nikakvo političko iskustvo ni znanje, nego služe samo za ukras. Faktički i juridički, diskriminisani su muškarci.

3. Zaključak

Kada se u jednoj političkoj zajednici sistematski favorizuju nacionalne manjine i žene, u njoj ne može biti stabilnosti. I zaista, Srbija je politički nestabilna. O tome svedoči i činjenica da su ovo bili čak sedmi vanredni izbori. Izborni sistem je udešen tako da su sistematski diskriminisani oni koji su stub Srbije kao političke zajednice: Srbi i muškraci. Izborni sistem je takav da se njime sistematski destabilizuje Srbija. Treba ga menjati da bi bio istinski demokratski. 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner