Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Bajka o istražitelju Veranu, svetoj Vesni i akademiku Basari
Komentar dana

Bajka o istražitelju Veranu, svetoj Vesni i akademiku Basari

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
četvrtak, 21. februar 2013.

Ideja za ovaj tekst rodila mi se u toku čitanja intervjua Verana Matića listu "Danas", u kome sveži predsednik Komisije za istragu ubistva novinara doslovce kaže: "Mislim da je Vučić odgovorio na pravi način na moju inicijativu, ne samo verbalno već i operativno, sa rešenošću da se neki rezultati i realizuju. Mislim da on ima i više motiva da do pozitivnih rezultata dođe (koliko god to cinično zvučalo)."

Zloupotreba Šarićevog klana (i druge odbrane od bacanja ljage): I tako. Veran je pohvalio Vučića, Toma je odlikovao Verana (Sretenjskim ordenjem, ni manje ni više), Vesna je pohvalila Ivicu i uporedila ga s Vinstonom (Čerčilom) i Šarlom (de Golom), Svilanović je rekao da sa Vučićem deli ista očekivanja o datumu početka pregovora sa EU a pohvalio je Tomu (i Atifete pride), N. Prokić (ex LDP) pozvao građansku Srbiju da podrži vladu SNS-a i SPS-a ("uostalom, i Evropski parlament je pozdravio proaktivnu ulogu Aleksandra Vučića i Ivice Dačića"), Vučić je uzvratio parafrazirajući Prokića ("Potrebno je da u Srbiji neko kaže da od sutra više nema fesova. Nikada ne znate kome može da padne na pamet da pokuša da zaustavlja reforme i modernizaciju"), Vuk D. izjavi da se mora podržati ono što Ivica govori povodom Kosova, Vesna je otišla korak dalje i istakla da Ivici podmeću afere u trenu kad vodi razgovore s Prištinom ("ne tvrdim da ne postoji Šarićev klan, ali smatram da se on zloupotrebljava"), pomenutu Vesninu tezu svojim rečima prepričala je i Sonja B. tvrdnjom da Ivicu diskredituju zbog uspeha u pregovorima sa Prištinom ("postavlja se pitanje da li će Dačić politički preživeti udar i imati priliku da pregovore privede kraju"), taman kad progunusmo podršku Sonje B.tad dođe teška i famozna Basarina reč ("Dačić je, naime, otišao predaleko u pregovorima sa Tačijem, što je zapretilo da normalizacija odnosa i pomirenje dvaju naroda – noćna mora beogradskih, slavskih tutumraka i govnara - konačno postane java. Zato su se govnari i tutumraci sastali u nekom mutlaku i tu, u mutlaku, sastavili katil ferman za premijera"), da se vratimo na Verana, Ivicu i Vučića ("mislim da su političari o kojima govorite danas u potpuno novim situacijama u odnosu na participacije u vlasti za vreme Miloševića"). I tako je Imperija zatvorila krug.

Akcioni plan: Kao što se iz prethodnog može videti, dogodila su nam se razna čuda ili (preciznije) "nema nemogućeg u državi Danskoj". No, je li ovo kraj istorije srpskih čudesa ili je ostalo još materijala za spajanje nespojivog? Toma da odlikuje Sonju B. Karađorđevom zvezdom, Vučić da drži Veranovu sliku u novčaniku i omogući mu snimanje "Istražitelja iz Druge Srbije", Ivica da postavi Vesnu za savetnika za pitanja Šarićevog klana i da se založi da je za života  beatifikuju, NIN-ovu nagradu da dodeljuje "Danas" i da se zove "Kurirova", RTS pretplatu da preusmere "Peščaniku" a EPS taksa za angažovanu snagu da osnaži B92, Prokićeva drama da se igra vo vjeki vjekova u svim pozorištima, zakonom zabraniti da se Svilanoviću pominje bilo koje kodno ime osim rođenoga, Sonja L. da ne trasira samo Vučićev put u Berlin nego svako političko i drugo izuzetno putešestvije, Basaru da proizvedu u jednog od četres akademika i metnu u čitanke umesto onog Vuka (St. K.), Vuk D. da se spominje u svim onim situacijama kad se pominjao Njegoš, umesto Sretenja neradno slaviti Gej paradu, Svetosavske svečanosti od sada pa do večnosti zvati Svetkovine Prve i Druge Srbije?

Tačka posle koje nema povratka na šajkače: Na kraju – da se službe odmah ne dosete – pozivam se na književnost i čuvenu Borhesovu priču o njegovoj babi i Engleskinji koja je dugo živela sa Indijancima. Naime, kad je Engleskinja ugledala drugu belkinju (Borhesovu babu) počela je naglo da pije krv, pokazujući da je pokidala stare veze i dokazujući pravovernost novog života. S tim u vezi, džabe će biti našim vlastima da ispune ceo gornji akcioni plan ako ne pokažu da su zaista novi ljudi. Naravno da nije potrebno evropskim (i evroatlantskim) prijateljima pravovernost dokazivati ispijanjem krvi (civilizovani su to ljudi!) – biće dovoljno da Vučić, bez parafraziranja, ponovi Prokićevu znamenitu rečenicu da će "Srbija ući u EU sa Srbima ili bez njih".

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner